Gravidă cu COVID-19 a murit. A fost supusă unei cezariene de urgență la 25 de săptămâni pentru salvarea bebelușului

Cristina Călin, redactor
scris pe
Gravidă cu COVID-19

O femeie gravidă în 25 de săptămâni a murit din cauza complicațiilor cauzare de infectarea cu COVID-19. Medicii au reușit să salveze bebelușul, precizează publicația locală din orașul Baton Rouge unde s-a întâmplat evenimentul, WBRZ.

Allie Guidry a fost internată la sfârșitul lunii mai pentru a fi tratată de COVID-19. Starea ei era gravă și a fost intubată, dar nici așa nu s-a ameliorat. Înainte de a fi depistată cu noul coronavirus femeia nu avea probleme de sănătare, nu avea hipertensiune, diabet, iar până în acel punct sarcina a decurs fără complicații. Totuși, femeia suferea de obezitate, o stare care duce la complicații în cazul pacienților infectați cu noul coronavirus.

allie

Bebelușul a avut 900 de grame

Femeia avea 29 de ani și trebuia să nască în octombrie, însă medicii au trebuit să facă o cezariană de urgență pentru a salva bebelușul pe care Allie îl purta în pântece și care avea doar 900 de grame. Michael Conish, logodnicul femeii și care lucrează la spitalul unde este a fost internată, a declarat că ”Ne-ar plăcea ca oamenii să ia virusul acesta în serios. Nu trebuie să vă opriți viața în loc, ci să fiți precauți, să aveți grijă. Nu este deloc o glumă!”

Înainte de a muri, Allie Guidry a fost intubată timp de două săptămâni. Cea mai mare parte a timpului femeia a fost sedată sau a fost inconștientă, iar familia nu a putut să comunice deloc cu ea. Cu câteva zile înainte să decedeze a fost scoasă de la intubare. Atunci a fost capabilă să înțeleagă ce se discuta în jurul ei și i-a strâns mâna cât a putut pentru că mușchii îi erau foarte slăbiți. A cerut și un pix și o foaie, iar în noaptea de dinaintea morții a scris ”Acasă?”. Mama ei spune că își dorea foarte mult să știe când va putea să plece acasă. ”Toți am crezut că până la urmă va veni acasă. Nu am fost niciun moment pregătiți pentru așa ceva. Deloc.”, a spus femeia.

Bebelușul care a fost botezată Madelaine Marie se află la terapie intensivă și se află în stare stabilă. Denise Boudreaux, mama lui Allie Guidry, a declarat că nepoata ei încă nu are plămânii suficient dezvoltați și este ajutată de aparate să respire, la fel cum a fost și mama ei înainte să moară.

Allie mai avea acasă un băiețel de 8 ani.

Gravidă cu COVID-19

Gravidele cu COVID-19 sunt în categoria de risc

Potrivit unui raport al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA femeile însărcinate care au coronavirus se află în situație de risc și trebuie internate în spital pentru a primi ajutor medical specializat. Studiul realizat în perioada 22 ianuarie- 7 iunie a avut 326,335 subiecți femei cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani care au avut coronavirus. Dintre ele 8.207 au fost însărcinate. Cercetarea arată că gravidele au risc de 1,5 ori mai mari să ajungă la terapie intensivă și de 1,7 ori să fie intubate.

Ce riscuri are un bebeluș născut prematur?

Studiile ONU și UNICEF la nivel internațional arată că 79% dintre bebelușii prematuri sunt născuți între 32 și 36 de săptămâni, 10% între 28-31 de săptămâni, iar 11% vin pe lume la doar 28 de săptămâni. Nou născutul înainte de 28 de săptămâni de gestație sau cel foarte mic (sub 1000 de grame) este expus unor riscuri mari de a dezvoltă probleme severe de:

  • retard mintal: 14%
  • paralizie cerebrală: 8-12%
  • surditate: 3%
  • cecitate (orbire): 8%

Nou născuții între 1500 și 2500 de grame pot avea diferențe ale coeficientului de inteligență față de un nou născut la termen, însă cei ce cântăresc peste 2500 de grame au un risc foarte mic de apariție a unui retard în dezvoltare.

Copilul născut înainte de termen este considerat de medicul pediatru prematur până la vârsta de 7 ani, pentru corecta evaluare a evoluției sale fiind mereu calculată o vârsta reală cu 2-3 luni mai mică decât vârsta reală.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa