Greșeli grave la Evaluarea Națională: copil notat cu 6 a luat 10 după contestații

Note greșite la Evaluarea Națională; erorile profesorilor pot distruge increderea copiilor.

Note greșite la Evaluarea Națională. O elevă dintr-o localitate din Gorj a primit nota 10 la proba de matamatică de la Evaluarea Națională după ce inițial lucrarea ei a fost notată cu 6. Fata a avut un șoc când a văzut nota iar părinții susțin că a făcut o semipareză susținând în continuu că făcuse tot la examen și că nu avea de ce să fie astfel notată.

Nu a fost singurul copil dezavantajat din Gorj. Situația a fost semnalată la doi elevi din localitatea Bâlteni, judeţul Gorj, care au susţinut Evaluarea Naţională. La Matematică, un candidat a primit iniţial nota 2,25, iar după corectare a fost notat cu 7,90. Al doilea caz a fost al elevei a cărei lucrare a fost notată iniţial cu 6 si ulterior nota 10, după ce lucrarea ei a fost reanalizată de alte două comisii.

„Profesorul corector să fie exclus din învățământ”

Cei doi elevi au absolvit Şcoala gimnazială Peşteana Jiu cu unele dintre cele mai mari medii din unitatea de învăţământ. Constantin Deaconescu, directorul Liceului Bâlteni, căruia îi este arondată Şcoala gimnazială din satul Peşteana Jiu, a declarat pentru ziarul „Adevărul“ că greşeala profesorului corector este impardonabilă, mai ales că este vorba despre proba la Matematică, şi că acesta ar trebui exclus din învăţământ.

„A fost o diferenţă neacceptat de mare şi nu pot să realizez cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva. Dacă era vorba de o lucrare la Limba şi Literatura Română, aş mai fi înţeles, pentru că un punct ţine de interpretare la subiectul de eseu, dar la Matematică nu ai cum să greşeşti în acest fel. Ori au dorit, ori… o altă eroare. Se verifică şi când se bagă în calculator, că poate s-a greşit atunci când s-a băgat nota şi o pui la altcineva. Dar nu ai cum să pui din greşeală, pentru că sunt chei de control. Eu i-aş da afară din învăţământ, dacă ar depinde de mine. Lucrările s-au corectat în alt judeţ“.

Note greșite la Evaluarea Națională. „Fetița începuse să aibă o semipareză la gură“

Eleva notată iniţial cu 6 şi, în urma recorectării de către două comisii, a primit 10, a avut un adevărat şoc atunci când şi-a văzut prima dată nota şi a avut nevoie de medicamente ca să îşi poată reveni.

Acum, ea are una dintre cele mai mari medii din judeţul Gorj. „Fetiţa chiar a avut un şoc şi părinţii i-au dat pastile de calmare. Din câte am înţeles, începuse să aibă o semipareză la gură. A venit fetiţa la contestaţii şi mi-a spus că a făcut absolut tot şi că nu are cum să ia mai puţin de 10. Are cea mai mare medie acum din tot Centrul de evaluare al localităţii Bâlteni. A primit 9,80 la Limba şi Literatura Română şi media generală este de 9,90“, a mai precizat Constantin Deaconescu. Potrivit acestuia, cei doi elevi care au fost grav dezavantajaţi au avut rezultate foarte bune la învăţătură.

Ce sancțiuni ar putea primi profesorii corectori

Dana Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, a spus că, potrivit legislaţiei actuale, în cazul în care se constată diferenţe mai mari de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între notele acordate iniţial şi notele obţinute la contestaţii, inspectoratele şcolare analizează situaţia, pentru a stabili cauzele şi eventualii vinovaţi pentru aceste situaţii.

În cazuri justificate, se va declanşa procedura de cercetare disciplinară, pentru sancţionarea vinovaţilor, iar sancţiunile aplicate în urma abaterilor săvârşite de cadrele didactice în timpul participării la comisiile prevăzute în prezenta metodologie sunt luate în considerare la acordarea calificativului anual şi, de asemenea, ar putea să li se interzică dreptul de a participa la examenele viitoare.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()