Bebeluș de 28 de zile înecat cu lapte, salvat de un echipaj SMURD. Cum acorzi primul ajutor acasă

Cristina Călin, redactor
scris pe
înecat cu lapte matern

Înecat cu lapte matern. O mamă disperată din Tulcea a sunat la 112 pentru că bebelușul ei de numai 28 de zile s-a înecat cu lapte matern în timpul alăptării.

Femeia a sunat la salvare din dorința de a-și salva copilul înecat cu lapte matern. La adresă a fost trimis un echipaj SMURD de la ISU Tulcea, așa cum relatează Ministerul Afacerilor Interne pe pagina oficială de Facebook. Imediat, George, comandatul de echipaj, împreună cu cei doi colegi ai lui au plecat spre locul indicat.

Cei trei s-au prezentat în ajutorul mamei cu un aspirator, defibrilator și cu oxigen.

Erau așteptați în fața casei de bunica copilului care le-a dat indicații cu privire la locul în care se află bebelușul. Era emoționată și i-a implorat să îl salveze pe cel mic.

”George a intrat în fugă în dormitor. Mama bebelușului îl ținea în brațe, dar cu capul în sus, ceea ce nu îl ajuta deloc.

– Nu mai respiră deloc… nu mai respiră, i-a spus aceasta plângând lui George.

– Dați-mi copilul să-l readucem la viață!

Manevre de resuscitare realizate urgent pentru bebelușul înecat cu lapte matern

În timp ce George efectua manevrele de deschidere a căilor aeriene, în încăpere au intrat și cei doi colegi.

– Te descurci?

– Da, da… pregătiți oxigenul și unul dintre voi aveți grijă de mamă!

În câteva secunde s-a auzit o tuse, apoi bebelușul a început să plângă.

– Trăiește, a țipat mama… trăiește!

– Trăiește, doamnă! Acum îi punem puțin oxigen și o să vedeți că o să fie bine!”, povestește paramedicul.

Între timp a ajuns și o ambulanță cu un medic. Când a intrat în încăpere, copilul încă plângea. Echipajul de pe salvare a luat copilul la spital pentru a-i face un control amănunțit pentru a se asigura că este totul bine.

După ce s-au asigurat că bebelușul este bine, cei trei pompieri și-au strâns echipamentul și au dat să iasă din casă. Toți trei aveau lacrimi în ochi: George Vdovicencu, George Gogancea și George Monea. Cei trei sunt echipajul „George la puterea a treia”, după cum îi numesc colegii lor.

Cum salvăm un bebeluș de la înec. Manevra Heimlich pentru copiii sub 12 luni

Dacă este vorba despre un bebeluş sub 1 an, va trebui să îl iei repede în braţe şi să îl întorci cu faţa în jos, pe burtă, sprijinindu-l pe antebraţ sau pe picior. Capul trebuie să fie mai jos decât pieptul, cu bărbia sprijinită în palma ta. Atenţie, nu trebuie să-i acoperi şi gura cu mâna ta, iar gâtul nu trebuie să fie răsucit. Cu mâna rămasă liberă, aplică-i copilului, cu podul palmei, 5 lovituri ferme pe spate, între omoplaţi. Loviturile trebuie să fie destul de puternice, pentru a forţa eliminarea corpului străin de pe trahee, fără a-l răni însă pe bebeluş. De multe ori, această manevră este ineficientă din cauză că părintele (sau cel care aplică bătăile) loveşte prea blând spatele bebeluşului.

Manevra se face cu mare grijă

Dacă această manevră nu dă rezultate, întoarce copilul cu faţa în sus, cu capul în continuare puţin mai jos de nivelul pieptului. Cu două degete (arătătorul şi mijlociul), aplică cinci apăsări în zona cutiei toracice, la distanţă de circa 1 cm sub linia imaginară care uneşte areolele mamare ale copilului. Mişcarea de apăsare trebuie să fie în jos şi înainte, înspre cap, ca şi cum ai împinge obiectul ce blochează traheea înspre exterior.

Dacă bebeluşul nu reuşeşte să elimine corpul străin, repetă ambele proceduri.

În momentul în care „dopul” ce obstrucţionează traheea este deblocat şi îl poţi vedea, introdu uşor degetul mic în gura copilului şi scoate corpul străin.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa