Verdicul legiștilor: cei doi frați morți la Iași nu au mâncat struguri cu insecticide, ci au inhalat otravă

Ileana Mirescu
scris pe
Familia din Iași împreună cu unul dintre copii SURSA foto: bzi.ro

O familie din Iași trece prin tragedia vieții lor după ce copiii lor de 1 an și 3 ani au murit la scurt timp unul după altul. Mama susține că le-a dat copiilor struguri care au fost stropiți cu insecticide. Medicii legiști o contrazic și spun că a fost vorba despre pesticide care nu au provenit însă de la struguri ci din altă sursă. Specialiștii explică de ce copiii mici sunt atât de vulnerabili la pesticide.

O familie din comuna Coarnele Caprei, din judeţul Iaşi, şi-a pierdut într-o singură zi ambii copii. Aceștia aveau un an și jumătate, respectiv trei ani, și au murit sâmbătă, 22 august, după ce cu o zi înainte au mâncat struguri din curte, scrie site-ul BZI.ro.

Potrivit sursei citate, mama micuților a sunat disperată la 112 sâmbătă seara, când a constatat că starea de sănătate a celor doi copii s-a agravat. Cei doi copii își dădeau ochii peste cap, simțeau că nu au aer și strigau după apă. Copilul de un an și jumătate a murit acasă după 45 de minute de resuscitare, iar băiețelul de trei ani a încetat din viață la Spitalul de Copii “Sf. Maria” din Iași, la câteva ore distanță, în urma unui stop cardio-respirator.

Familia din Iași alături de cei doi copii. Foto: bzi.ro

„Elicopterul la misiunea primară de la Coarnele Caprei a găsit copilul de un an și jumătate, Gabriel B., în stop cardio-respirator. A fost intubat și ventilat mecanic, a fost resuscitat timp de 45 de minute, fără răspuns, astfel că s-a declarat decesul. Celălalt copil, în vârstă de trei ani, A.B, a fost găsit somnolent, ușor confuz, cu midriază bilaterală și preluat de elicopterul SMURD și transportat la Spitalul «Sf. Maria». Se presupune a fi o intoxicație cu organofosforice. Mama a declarat că le-a dat struguri”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoesu, medic-șef UPU SMURD, potrivit BZI. Institutul de Medicină Legală va stabili cu exactitate motivul decesului în urma necropsiei celor doi micuţi.

Legist: „Nu strugurii au fost sursa”

Medicii legiștii au declarat după efectuarea autopsiilor că nu strugurii dați cu insecticide au fost sursa otrăvirii copiilor, ci mai degrabă pesticide care au fost inhalate.

„Este posibil să fie o cale de pătrundere inhalatorie şi nu digestivă, iar asta va face lucrurile foarte greu de stabilit”, a declarat prof. dr. Diana Bulgaru-Iliescu, director al IML Iaşi, potrivit Ziarul de Iași.

O ipoteză este aceea că substanţa toxică a fost inhalată şi nu înghiţită. Astfel, în stomacul unuia dintre copii a fost găsită o substanţă de culoare rozalie şi la niciunul dintre copii nu s-au găsit urme de struguri.

„După ce am găsit în urma necropsiilor, după foile de observaţie, după istoric, este vorba despre o intoxicaţie. Este cu siguranţă o substanţă cu toxicitate foarte mare, un pesticid, posibil să fie o otravă pentru şoareci, rozătoare, avem nişte căi să ne dăm seama, dar încă nu am ajuns acolo, vom căuta în continuare. Nu este ceva de stropit via, cu siguranţă, garantez pentru asta, substanţele folosite în acest scop au toxicitate foarte slabă, nu pot să dea decât simptomatologie digestivă, nu deces. Este posibil şi să fie o cale de pătrundere inhalatorie şi nu digestivă, iar asta va face lucrurile foarte greu de stabilit”, a precizat directorul IML Iaşi.

Polițist: „A fost o intoxicaţie cu vapori de origine raticidă”

Ipoteza este confirmată și de polițiști. Mama copiilor a pus în găurile făcute de şobolani prin casă, inclusiv în camera unde dormeau micuţii, mai multe pastile ca să scape de rozătoare. Tânăra femeie nu a bănuit nicio secundă că acestea ar putea să facă ceva rău.  „În acest caz a fost o intoxicaţie cu vapori de origine raticidă. Cu alte cuvinte, otravă de şoareci şi şobolani. Mama celor doi copii a pus în cameră câteva pastile cu otravă, iar în cursul nopţii copiii au inhalat vapori de la acestea. În acest caz a fost deschis un dosar pentru infracţiunea de ucidere din culpă”, au declarat pentru Ziarul de Iaşi surse din cadrul anchetei desfăşurate de către Poliţia Iaşi.

De ce sunt așa de periculoase pesticidele pentru copii

Potrivit unei avertizări a UNICEF, „Understanding the Impacts of Pesticides on Children”, copiii sunt extrem de vulnerabili la efectele adverse ale pesticidelor din cauza unor factori fiziologici și de dezvoltare. De regulă, expunerea se face atât prin inhalare, cât și prin consum accidental și contact cu pielea. În cazul copiilor ingestia accidentală este mult mai periculoasă decât în cazul unui adult pentru că este suficientă o cantitate mai mică per kg/corp pentru a avea efecte grave asupra sănătății. Ingestia de pesticide la copii va fi într-o doză mai mare decât la un adult din cauza faptului că raportat la greutate ei vor consuma o cantitate mai mare de mâncare.

Ficatul și rinichii nu au capacitatea adultului de a elimina toxinele

În primii 12 ani de viață, un copil are o rată dublă la respirație comparativ cu un adult: dacă va fi expus la pesticide din mediu, va inhala o cantitate dublă. Din cauza faptului că un copil adesea mănâncă și bea mai mult raportat la greutatea lui față de un adult, ficatul și rinichii lui nu au capacitățile unui adult să elimine pesticidele din corp, ceea ce crește riscul să rețină toxinele. ”Din această cauză, aceeași cantitate de chimicale este foarte probabil să fie de 10 ori mai toxică la un copil decât la un adult”, se arată în raportul UNICEF. 

Raportul UNICEF mai notează că cei mici sunt cei mai vulnerabili ”la efectele negative și ingestia pesticidelor. Acestea le afectează dezvoltarea, dar și psihicul”.
Cel mai des copiii intră în contact cu peticidele acasă, în timp ce se joacă. Acestea sunt depozitate în locuri la care cei mici au acces facil, mai ales în zonele rurale.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa