Copiii nevaccinați nu mai pot merge la școală. Legea vaccinării obligatorii a fost adoptată de Senat

Cristina Călin, redactor
scris pe
legea vaccinării

Legea vaccinării obligatorii intră din nou în discuție în România și are mari șanse să fie adoptată. Luni, 2 martie 2020, a primit raport favorabil din partea Comisiei de Sănătate a Senatului. Săptămâna viitoare ar urma să intre la votul final în Camera Deputaților, iar dacă și aici este aprobată va merge la promulgare la Președintele României.

În expunerea de motive se arată că ”proiectul de act normativ are în vedere reglementarea activității de organizare și finanțare a activității de vaccinare în România în vederea prevenirii și limitării răspândirii bolilor transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare în populația generală.”

Proiectul de act normativ instituie obligația imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații sau unor grupuri de populație.

Proiectul presuspune și sancționarea cu amenzi ce ajung până la 10.000 pentru furnizorii de servicii medicale, personalul medico-sanitar, medicii, medicii de familie care nu își îndeplinesc obligațiile prevăzute în lege, dar și pentru părinți și celelalte persoane responsabile de creșterea și educarea copilului.

Legea vaccinării. Amezi pentru părinții care refuză imunizarea

Potrivit legii, părintii pot primi o amendă de la 5.000 la 10.000 lei dacă au fost consiliați de comisia judeteană de vaccinare sau a municipiului București și au refuzat în continuare imunizarea, fără un temei medical care trebuie dovedit cu acte. Vaccinările obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.

”În vederea asigurări dreptului la sănătate și la educație a tuturor copiilor și tinerilor, garantate de stat, înscrierea acestora într-o colectivitate de învățământ se va face numai după prezentarea documetelor care atestă efectuarea vaccinărilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care să o realizeze în termen de un an. Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomelitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.” – se mai arată în proiectul de lege.

Păreri pro și contra vaccinare obligatorie

Ministerul Sănătății susține acest proiect legislativ. “S-a dovedit că vaccinul este o metodă terapeutică ce reprezintă o revoluţie în sănătatea societăţii umane, este un apanaj al dezvoltării, un mesaj al civilizaţiei. (…) Din punctul de vedere al celor care reprezintă medicina ştiinţifică, medicina academică, este o surpriză că cineva se mai îndoieşte în 2020 de oportunitatea de a face vaccin. Ministerul Sănătăţii se poziţionează alături de Administraţia Prezidenţială şi, înţeleg, de comisiile de sănătate, într-o poziţie de susţinere a programului naţional de vaccinare. În România rata de vaccinare este încă mică, este sub media europeană şi în acest sens Ministerul Sănătăţii a promovat măsuri pentru a schimba această realitate”, a declarat secretarul de stat Horațiu Moldovan.

Alianţa Părinţilor din România protestează faţă de posibilitatea adoptării acestui act normativ.   „Această lege, anticonstituţională, obligă toţi copiii şi adulţii să fie vaccinaţi de mai multe ori, în fiecare an, şi oricând va decide un ministru (pus politic). Ţări europene civilizate, precum Germania, Marea Britanie, Austria, Olanda, Elveţia, Luxemburg, Irlanda, Potugalia, Spania, nu au vaccinare obligatorie. China are vaccinare obligatorie şi e bântuită de coronavirus”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Categoriile de vaccinări obligatorii sunt:

  • vaccinările cuprinse în Calendarul National de Vaccinare pentru copii;
  • vaccinările impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenție în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare;
  • vaccinările pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;
  • vaccinările pentru alt personal din unitătile publice și private care prin natura atribuțiilor sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică, stabilite prin hotărâre de Guvern.

Potrivit legii, la data înscrierii într-o colectivitate, institutia are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii.

România ocupă un nedorit loc fruntaş în topul ţărilor europene în care se înregistrează epidemii de astfel de boli ale copilăriei. Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 28.02.2020 este 19.520 din care 64 de decese. În perioada 24.02.2020 – 28.02.2020 au fost raportate încă 59 de cazuri nou confirmate in 7 județe, arată datele oficiale ale Institutului Național de Sănătate Publică.

Dacă acest articol ți s-a părut interesant, îți recomandăm să mai citești și:

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa