Lego a creat primul personaj cu dizabilităţi

Raluca Dumitrică
scris pe
lego-totul-despre-mame

Noua figurină Lego întruchipează un personaj aflat în scaunul cu rotile

Prima figurină Lego care întruchipează un personaj cu dizabilităţi a fost recent prezentată la Târgul de Jucării din Nürnberg şi la cel din Londra şi reprezintă un bărbat aflat în scaunul cu rotile, însoţit de un câine cu rol ajutător. Imaginea cu noul personaj Lego a fost captată de nişte fani ai construcţiilor cu piese Lego, grupaţi sub numele de Promobricks, şi difuzată imediat pe reţetele de social media.

Citeşte si:  Scrisoare către proaspăta mămică a unui copil cu nevoi speciale

Această nouă figurină Lego pare să fie rezultatul campaniei online de egalitate Toy Like Me, demarată anul trecut de părinți ai unor copii cu nevoi speciale sau ei înşişi cu dizabilități, cu scopul de a aduce în atenţia industriei mondiale de jucării posibilitatea includerii în portofoliul actual al subiectului dizabilităţii.

Petiţia care a dat roade

lego-totul-despre-mameCampania a mai dus şi la crearea unei petiţii iniţiate de jurnalista Rebecca Atkinson, consultant de creaţie specializat în domeniul dizabilităţilor, care îşi dorea atragerea de susţinători pentru crearea unor jucării în care să se regăsească dizabilităţi diverse pe care le au cele zecile de milioane de copii din lume. Petiţia a adunat peste 20.000 de semnături, număr suficient de mare, se pare, pentru Lego, despre care se crede că a luat decizia de a aduce noi personaje de acest fel în gama sa în urmă doleanţelor semnatarilor petiţiei.

„În acest moment, la nivel mondial există 150 de milioane de copii cu dizabilități. Şi aceşti copii au ajuns într-o lume în care, încă de dinainte de a părăsi braţele mamelor lor, sunt excluşi sau greşit portretizaţi tocmai de industria care are că scop crearea de obiecte destinate distracţiei şi a petrecerii timpului liber, obiecte care le hrănesc dezvoltarea şi care pun temelia la evoluţia lor: jucăriile! Ce le puteţi spune acestor copii cu dizabiltăţi şi colegilor lor prin excluderea lor? Lumea întreagă iubeşte cărămizile şi figurinele voastre de plastic, iar noi le iubim de asemenea. Te rugăm, Lego, pune şi un scaun cu rotile în cutia cu jucării şi ajută generaţii de copii (cu şi fără dizabilităţi) să crească cu o atitudine pozitivă faţă de diferenţele umane!”, se arată în mesajul petiţiei.

O veste extraordinară

Deşi iniţial reprezentanţii companiei au declarat că „frumuseţea sistemului Lego constă în faptul că mulţi copii aleg singuri, în crearea propriilor poveşti, cum să-şi folosească piesele pe care le oferim noi”, aceste noi figurine par să-i fi făcut pe cei de la Lego să-şi schimbe optica. Vestea a fost primită cu bucurie în mediul online, unde, sub hashtagul #ToyLikeMe, susţinătorii acestui demers, dar şi alţi oameni din lumea întreagă au reacţionat pozitiv la veste şi şi-au exprimat încântarea. Cel mai emoționant mesaj a venit chiar din partea iniţiatorilor petiţiei, care au exaltat. „Plângem de-a dreptul de fericire acum… Lego ne-a răvăşit lumea noastră construită din cărămizi!”, au declarat aceştia.

Voi ce părere aveți de noua figurină Lego?

Foto: bricksfans.com

Citeşte şi:
Jucării care încurajează dezvoltarea vorbirii
Știi să intri în jocul copilului?
Gânduri pentru Ziua persoanelor cu dizabilităţi
Cinci moduri secrete în care trăiesc viaţa din plin părinţii copiilor cu nevoi speciale

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa