După ce au făcut proteste, mamele din Brașov se pot interna cu copiii în spital! Li se cere însă să își plătească testele

Cristina Călin, redactor
scris pe
Mamele din Brașov

Mamele din Brașov se pot interna împreună cu micuții lor bolnavi, a hotărât conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din localitate, după proteste publice despre care am scris AICI. Li se cere însă să își plătească testul care arată că nu au infecția cu noul coronavirus.

Mamele care vor vrea să se interneze alături de copiii lor o pot face după ce vor fi supuse unui test de coronavirus pe care îl vor plăti. În decizia spitalului se precizează că sunt disponibile doar 80 de paturi pentru aparținători.

decizie spital din brasov
Mamelor li se cere să își achite testele pentru depistarea noului coronavirus

Mamele din Brașov trebuiau să își lase chiar și bebelușii singuri în spital

În data de 25 mai 2020, printr-o postare pe Facebook pe care ulterior au șters-o, reprezentanții spitalului din Brașov îi anunțau pe părinți că nu au paturi suficiente pentru mame, așa încât acestea nu vor mai copiii vor fi internați singuri. Singurii care făceau excepției erau copiii alăptați, cei cu handicap, cei cu probleme neuropsihiatrice și cei oncologici, și aceștia în limita locurilor disponibile.

Totul despre mame a scris despre această situație relatând situația a două femei care au fost puse în situația de a-și lăsa copiii singuri în spital.

Daniela Drăgoiu, mama unui băiețel de un an care a suferit convulsii, nu a avut de ales și la începutul lunii mai a acceptat internarea copilului fără ea. „Când l-am luat copilul era un dezastru. A plâns încontinuu de la 3 la 9 seara când a adormit. Deși înainte mergea ținut, nu a mai vrut să facă nici doi pași. Mi-au trebuit 3-4 zile să îl pun pe picioare, nu mai mânca nimic. Acasă nu a mai recunoscut nimic, nu mai știa cântecelele care înainte îl bucurau, nimic”, ne-a spus mama lui.

Refuzul internării mamelor, un obicei mai vechi

În cazul Danielei Drăgoi justificarea reprezentanților spitalului a fost pandemia de COVID-19, însă Erika Csengeri, mama unei fete de 12 ani, ne-a povestit că în octombrie 2019 fiica ei, care are cerințe speciale, a fost supusă unei intervenții chirugicale la degetele de la picior și a fost nevoită să o ia acasă pe semnătură pentru că nu i s-a permis să stea cu ea. „Medicul ei a fost de acord, dar managerul nu. A zis că nu au ce să caute mamele acolo”, a spus femeia pentru Totul despre Mame.

După ce a anunțat oficial pe Facebook că nu internează și mamele conducerea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Brașov s-a lovit de un val de indignare și revoltă din partea părinților. În decurs de câteva ore prin mai bine de 300 de mesaje li se cerea să revină asupra deciziei, dar la acel moment au ales să șteargă nu doar postarea, ci și pagina de pe rețeaua de socializare cu totul.

Copiii sub 14 ani trebuie internați împreună cu un aparținător

Legislația din România este clară atunci când vine vorba despre drepturile părinților și copiilor atunci când vine vorba despre internarea într-o unitate spitalicească.

Ordinul 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al aparținătorilor pacienților internați în unitățile sanitare publice spune în art. 5 că:
”(1) În cazul copiilor internați în secțiile/compartimentele de terapie intensivă se asigură prezența cu caracter permanent a unuia dintre parinti, dacă se solicită acest lucru.
(2) În cazul copiilor pana la 14 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se acceptă prezența unui aparținător permanent, dacă se solicită acest lucru.
(3) În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 si 18 ani internați în oricare dintre secțiile/compartimentele din unitatea sanitară se poate accepta prezența unui aparținător permanent, cu acordul șefului de secție/coordonatorului de compartiment.”

Nerespectarea acestui Ordin se traduce prin acuzația de rele tratamente aplicate copiilor – art. 197 Cod Penal, încălcarea lui se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani.

În contextul pandemiei de coronavirus există în vigoare Hotărârea nr. 24 din 14.05.2020 care la punctul 13 prevede că ”Se reia asigurarea asistenței medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezintă urgență și care nu au potențial de agravare, cu condiția organizării activității astfel încât consultațiile să fie efectuate doar cu programare prealabilă și interzicerea staționării pacienților în zonele de așteptare, precum și activitățile de internare a pacienților care nu sunt urgențe medicale, la nivelul unităților sanitare non-COVID, cu menținerea interdicțiilor de acces a aparținătorilor, fiind obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacienților internați.”

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa