O proaspăt mămică din Brăila a murit pentru că medicii au uitat o bucată de placentă în corp

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
Sursa foto: Adevarul

Ana Maria Păduraru, de 19 ani, a murit la o lună după naștere, cel mai probabil de septicemie cauzată de faptul că medicii au uitat o bucată de placentă în corp.

Femeia născuze cu o lună în urmă, iar la trei săptămâni după naștere a mers la medicul de familie să se plângă de dureri abdominale puternice. Acesta i-a spus că durerile sunt normale și a trimis-o acasă. Pentru că starea ei era din ce în ce mai proastă și durerile se extinseseră și la un picior, familia a chemat ambulanța, iar tânăra a fost transportată la spital. Acolo, diagnosticul a fost de discopatie lombară și pacienta a fost trimisă din nou acasă, cu tratament antiinflamator.

”Avea dureri îngrozitoare, mi-a spus că moare”

„Vineri am plecat de la faptul că o durea un picior, apoi nu se mai putea mişca. Am chemat salvarea care a fost înştiinţată că fata e lăuză, trebuia să o ducă la maternitate. Au dus-o la spitalul 3, acolo i-au făcut radiografie unde s-a pus diagnosticul de discopatie lombară, i-au dat tratament antiinflamator şi au trimis-o acasă. A doua zi m-a sunat şi m-a chemat, mi-a spus că moare, avea dureri îngrozitoare”, spune mama tinerei, citată de adevărul.ro.

Suspectă de meningită

A doua zi, când starea ei s-a agravat și a făcut febră mare, a fost în cele din urmă internată la Spitalul Județean din Brăila. Mama fetei susține că, aici, medicii i-ar fi spus că aceasta este suspectă de meningită. La câteva ore de la internare, tânăra a murit. În urma necropsiei, s-a dovedit faptul că în corpul femeii exista o bucată de placentă care nu a fost eliminată la naștere și care a produs infecție severă în organism.

Tânăra mamă care a murit. Sursa: Digi 24
Tânăra mamă care a murit. Sursa: Digi 24

Au început anchetele în spital

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că Direcția de Sănătate Publică Brăila a început o anchetă, în cadrul căreia se va verifica ”respectarea calităţii actului medical pentru pacient, respectarea protocoalelor si a circuitului pacientului, condiţiile igienico-sanitare, conform competenţelor”.

Reprezentanții spitalului nu au deocamdată nicio explicație pentru ceea ce s-a întâmplat. ”Am solicitat comisiei de analize decese intraspitaceliceşti din cadrul spitalului analiza acestui caz şi când vom avea un răspuns vă vom transmite. Analizăm acest deces să vedem care au fost problemele care au dus la moartea tinerei. Nu vizăm niciun doctor deocamdată, doar analizăm acum acest deces”, a declarat directorul medical al Spitalului Județean de Urgență, Alina Neacşu.

Cum se elimină placenta după naștere

Conform protocoalelor medicale, în cazul nașterii naturale, după expulzia copilului, medicul masează abdomenul forțând uterul să se contracte și să expulzeze placenta, asigurându-se că sângerarea este sub control. În cazul nașterii prin cezariană, procedura este următoarea: Placenta este livrată fie trăgând uşor cordonul (prin incizia făcută la naştere), fie prin introducerea uneia din mâinile chirurgului în uterul femeii pentru a “mătura” placenta de pe peretele uterului, proces numit “îndepărtare manuală”.

După ce este eliminată, placenta este considerată reziduală, astfel cu după ce este verificată de medic şi plasată într-o pungă de plastic, va fi arsă împreună cu celelate reziduuri contaminate cu sânge din spital.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa