Toți medicii implicați în mortea băiețelului de 1 an și 10 luni, concediați de la Sanador

Cristina Călin, redactor
scris pe
mortea băiețelului de 1 an și 10 luni

Spitalul Clinic Sanador a anunțat printr-un comunicat de presă că în urma cercetărilor efectuate de Colegiul Medicilor București în cazul decesului copilului Ştefan Alexandru Duță, activitatea chirurgicală a medicilor sancționați a fost suspendată.

”Menționăm că Spitalul Clinic Sanador a reziliat imediat după decesul copilului contractele de colaborare cu medicii din echipa operatorie principală. Activitatea secției de Pediatrie, precum şi a celor 18 linii de gardă permanente care deservesc toate secțiile spitalului, se desfăşoară în continuare în parametri normali pentru a putea rezolva cu succes toate cazurile medicale ale pacienților, indiferent de vârsta sau de complexitatea situațiilor medicale.
Ca oameni şi profesioniști, suntem recunoscători pentru fiecare viață salvată, fiecare clipă câștigată, fiecare bătălie cucerită în faţa suferinței. Pierderea unei vieți, şi cu atât mai mult pierderea unei vieți de copil, este cel mai critic eveniment din viața oricărui medic salvator şi a oricărui spital care tratează cazuri medicale complexe, aşa cum se întâmplă zilnic la Spitalul Clinic Sanador.”, se arată în comunicat.

”Am respectat toate protocoalele”

Totuși, cei de la Sanador specifică faptul că în urma cercetării interne realizate de conducerea spitalului a rezultat că ”nevoile medicale intra şi post-operatorii ale pacientului nostru au fost adresate în acord cu practicile curente din chirurgia pediatrică internațională şi au ținut cont de toate afecțiunile pacientului anterioare internării în spital, așa cum rezultă din Foaia de Observație, singurul document care înregistrează în mod obiectiv evoluția pacientului.” Toate documentele vor fi prezentate instituțiilor statului care fac ancheta pentru a determina exact ce s-a întâmplat în ziua când a murit pacientul de aproape doi ani.

Vot de blam de la Colegiul Medicilor pentru medici

Băiețelul de 1 an și 10 luni a murit în luna octombrie 2018 după ce a fost operat de hernie inghinală la Spitalul Sanador. Raportul dat publicității de Colegiul Medicilor arată că monitorizarea copilului după operație ar fi trebuit să fie mult mai complexă și să includă și explorări imagistice și biologice în secția de Terapie Intensivă, pentru o perioadă mai lungă de timp, mai ales că cel mic avea și alte boli. De asemenea, ”din punct de vedere al organizării activităţii medicale a spitalului, considerăm că nu a fost asigurată continuitatea activităţii medicale în gardă, conform legii, în ceea ce priveşte monitorizarea chirurgicală pediatrică. Comisia de Disciplină, după administrarea tuturor probelor apreciate ca fiind necesare, constată că faptele şi împrejurările arătate mai sus au constituit abatere de la buna practică medicală”, se mai arată în concluziile Comisiei de Disciplină.
Medicii implicați în operația ce a dus la moartea băiețelului au primit de la Colegiul Medicilor drept sancțiune un vot de blam.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa