Medicii vinovați de moartea băiețelului operat la Sanador, sancționați simbolic de Colegiul Medicilor

Copilul operat la Sanador

Moartea băiețelului de 1 an și 11 luni operat de hernie inghinală la Spitalul Sanador din București a survenit din cauza doctorilor, arată raportul întocmit de Colegiul Medicilor. Doctorii care au realizat operația şi monitorizarea postoperatorie a copilului (de la secția Anestezie şi Terapie Intensivă și Pediatrie) au fost sancționați cu vot de blam.

Potrivit raportului, monitorizarea copilului după operație ar fi trebuit să fie mult mai complexă și să includă și explorări imagistice și biologice în secția de Terapie Intensivă, pentru o perioadă mai lungă de timp, mai ales că cel mic avea și alte boli.

„Comisia de Disciplină, învestită cu soluţionarea cauzei, a constatat că aspectele prezentate în reclamaţie şi deduse judecăţii forului disciplinar vizează conduita terapeutică şi atitudinea deontologică ale medicilor implicaţi, ceea ce face de jure obiectul cercetării disciplinare. Monitorizarea parametrilor vitali postoperator a fost insuficientă, ceea ce a condus la lipsa unei atitudini terapeutice active, legate de complicaţia postoperatorie apărută.

Decesul s-a produs în urma apariţiei unui hematom retropertioneal, cauzat de lezarea unor vene ale funiculului spermatic stâng, urmată de instalarea unui şoc hemoragic iniţial insidios, ulterior progresiv şi ireversibil”, se arată în raportul Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Tot în raport se arată și că spitalul nu a respectat protocoalele medicale: „Din punct de vedere al organizării activităţii medicale a spitalului, considerăm că nu a fost asigurată continuitatea activităţii medicale în gardă, conform legii, în ceea ce priveşte monitorizarea chirurgicală pediatrică. Comisia de Disciplină, după administrarea tuturor probelor apreciate ca fiind necesare, constată că faptele şi împrejurările arătate mai sus au constituit abatere de la buna practică medicală”, se mai arată în concluziile Comisiei de Disciplină.

Nu pot avansa în carieră timp de 6 luni

Votul de blam al Colegiului Medicilor îi va împidica pe medicii implicați în acest caz să mai avanseze în carieră timp de 6 luni.

Colegiul Medicilor s-a autosesizat în octombrie 2018 după ce un băiețel de 1 an și 10 luni a murit în urma operații de hernie inghinală la Spitalul Sanador. În acest caz s-a deschis și un dosar penal.

Dr. Laura Bălănescu
Dr. Laura Bălănescu

Imediat după decesul copilului, medicul care l-a operat, Laura Bălănescu,  a spus că moartea copilului este o dramă și că ea nu știe ce s-a întâmplat, deoarece au fost respectate toate protocoalele medicale. ”A fost un șoc și o mare traumă și este regretabil ce s-a întâmplat. Au fost respectate toate protocoalele. … Eu ştiu că se spune că a fost o intervenţie banală, e uşor de spus asta. În primul rând, a fost o reintervenţie pe partea dreaptă, acolo el a mai avut intervenţie chirurgicală, iar pe partea stângă a fost un testicul necoborât. Procedura de aici a fost respectată ca în orice spital de stat sau în orice alt spital privat, nu s-a făcut nimic altfel decât ar fi trebuit să se facă. Dacă este un copil peste vârsta de un an operat de hernie inghinală, nici nu necesită monitorizare în terapie. Numai că noi, la copiii sub un an şi de regulă când operăm în privat, îi ducem şi în terapie postoperator tocmai pentru a fi mai atenţi aici decât suntem în spitalele de stat”, a explicat medicul.

Conform Statutului Colegiul Medicilor un doctor poate primi următoarele sancțiuni:

a) mustrare;
b) avertisment;
c) vot de blam;
d) amendă de la 100 lei la 1.500 lei.
e) interdicţia de a exercita profesia ori anumite activităţi medicale pe o perioadă de la o lună la un an;
f) retragerea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România și implicit interdicația de a profesa în România.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()