Melania Medeleanu încearcă de un an să adopte. ”Deși nu am selectat niciun fel de criteriu, nu am fost chemată să văd niciun copil”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
Melania Medeleanu a născut anul acesta un băiețel și își dorește și să adopte.

Melania Medeleanu, prezentatoarea TV și fondatoarea MagiCamp (asociație care se ocupă de copiii bolnavi de cancer), încearcă de un an să adopte un copil, chiar de pe lista celor greu adoptabili. Deși se aștepta ca demersul să fie unul ușor, neavând niciun fel de pretenție în privința minorului, nu a fost chemată încă să vadă niciun copil. 

Mai mult, când a sunat la Direcția pentru Protecția Copilului pentru a solicita acces la lista copiilor considerați greu adoptabili, Melania Medeleanu a primit termen pentru vizualizarea listei peste câteva luni, respectiv în septembrie. De la obținerea atestatului de părinte adoptator, Melania Medeleanu a devenit, în mod natural, mama unui băiețel, însă acest lucru nu o împiedică să-și dorească în continuare să înfieze.

Melania Medeleanu are un băiețel și vrea să mai adopte un copil
Melania Medeleanu încearcă de un an să adopte un copil

Ea și-a povestit experiența într-o postare pe Facebook, pe care o redăm parțial:

”A trecut mai bine de un an de când am primit atestatul de părinte adoptator. Deși n-am setat niciun fel de criterii legate de sex, culoarea ochilor, culoarea pielii, n-am fost chemată până astăzi nici măcar o singură dată să văd un copil.

Pentru că în viața mea a apărut Radu- bucurie, am lăsat lucrurile așa pentru un timp. Azi am sunat la DGASPC să-i rog să consult lista copiilor greu adoptabili, acei copii pe care încă nu i-a vrut nimeni – cel mai adesea pentru că sunt mari sau bolnăviori sau din alte motive. Mă așteptam sa fie un demers banal. Ei bine nu: 11 Septembrie. Abia atunci voi putea consulta această listă – pentru că o singură familie pe zi are acces la computerul în care se află aceste informații. O familie pe zi!! Cu fiecare zi care trece, (și) acestor copii li se ia șansa de a primi o familie”.

Ce înseamnă copil greu adoptabil

În acest moment, 80% dintre copiii din Registrul Național de Adopții (RNA) din România sunt încadrați la categoria ”greu adoptabili”, iar acest lucru înseamnă că se află în una dintre următoarele situații:

  • copii pentru care în termen de 9 luni de la rămânerea definitivă a sentinței de deschidere a procedurii de adopție, nu s-a reuşit iniţierea potrivirii practice;
  • copii pentru care în termen de 9 luni de la rămânerea definitivă a sentinței de deschidere a procedurii de adopție, deşi a fost iniţiată etapa potrivirii practice, aceasta a eşuat;
  • copii pentru care în termen de 9 luni de la rămânerea definitivă a sentinței de deschidere a procedurii de adopție, deși a fost pronunțată o sentință de încredințare în vederea adopției, aceasta a fost revocată;
  • copiii pentru care lista generată de R.N.A. nu conţine timp de 3 luni consecutiv nici un adoptator/familie în funcţie de gradul în care aceştia răspund nevoilor şi caracteristicilor copilului şi care reprezintă criterii de potrivire iniţială: a) vârsta copilului; b) sexul copilului; c) numărul de copii pe care familia îi poate ingriji; d) starea de sănătate şi nivelul de dezvoltare al copilului. De asemenea, copiii pentru care lista generată de RNA nu contine rudele copilului până la gradul al patrulea inclusiv; b) persoana/familia alături de care copilul s-a bucurat de viaţă de familie o perioadă de minimum 6 luni; c) persoanele/familiile care au adoptat fraţi ai copilului sau se află în procedură de adopție cu un frate al acestuia. Potrivit legii, pentru fiecare copil aflat în evidenţa R.N.A. cu sentinţă definitivă de deschidere a procedurii de adopţie, se generează în timp real lista cu adoptatorii/familiile adoptatoare atestate.

Peste 50.000 de copii, sub protecția statului

Conform unor date obținute de Hotnews, în România sunt 50.608 copii în sistemul de protecție specială. Dintre aceștia, un număr de 16.961 copii (32.24%) beneficiază de măsură de protecţie specială în servicii de tip rezidenţial, din care:

  • 13.437 copii în servicii de tip rezidenţial publice
  • 3.524 copii în servicii de tip rezidenţial private.

Totodată, un număr de 35.647 copii (67.76%) beneficiază de măsură de protecţie specială în servicii de tip familial, din care:

  • 17.916 copii sunt la asistenţi maternali
  • 12.970 copii se află la rude până la gradul IV inclusiv
  • 4.761 copii se află la alte familii sau persoane.

Dacă te-a interesat acest articol, îți recomandăm să citești și alte articole legate de adopție:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa