Moașa Claudia Anghel, din Călărași, a ajuns imaginea sistemului britanic de sănătate în lupta cu COVID-19

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
moașa Claudia Anghel
Începutul a fost foarte greu pentru Claudia Anghel, însă a ajuns un simbol în țara care adoptat-o.

Moașa Claudia Anghel, din Călărași, a ajuns imaginea sistemului britanic de sănătate (NHS) în lupta împotriva noului coronavirus. Fotografiile cu moașa din România se pot vedea pe panouri din locurile publice, pe clădiri monument, la metrou.

Anul acesta, National Health Sistem sărbătorește 72 de ani de la înființare printr-o campanie națională în care sunt promovate, prin afișe în locurile publice, cadrele medicale aflate în prima linie în lupta anti COVID-19. Au fost selectați 12 specialiști, iar Claudia Anghel se află printre ei. Într-un interviu acordat g4media.ro, moașa din Călărași vorbește despre cum a ajuns simbol al sistemului britanic de sănătate, despre munca ei în perioada pandemiei și despre greutățile pe care le-a avut odată cu mutarea în Marea Britanie, în 2013.

La început a mâncat doar pâine cu lapte

După 19 ani în care a profesat ca moașă în spitalul din Călărași, Claudia a plecat în Marea Britanie în căutarea unui trai mai bun pentru ea și pentru băiatul ei, adolescent. De tatăl copilului se despărțise, așa că a plecat singură, la 38 de ani, cu câteva haine în geantă și având cunoștințe minime de limba engleză. În primele luni, până să obțină permisul în muncă, a trăit greu, hrănindu-se cu pâine și lapte și circulând doar pe jos, pentru a econimisi. A reușit însă să învețe repede limba, apoi a făcut un curs de moașe, recunoscut internațional, și s-a angajat inițial part time, într-un spital din Marea Britanie.

Cu multă muncă, seriozitate și determinare, plecând de la zero, Claudia a reușit, în câțiva ani, să devină șefa secției în care muncea și să primească premii naționale pentru seriozitatea și responsabilitatea de care a dat dovadă, ca moașă. Când s-a pus pe picioare, și-a adus în Marea Britanie și copilul, care rămăsese inițial în România, cu părinții ei.

moașa Claudia Anghel la maternitate
Moașa Claudia Anghel, la maternitate.

”Copilul meu, care azi e adult, are 23 de ani, era adolescent atunci și-l lăsasem cu mama și cu tata în România și cu sora mea care l-a răsfățat, a avut multă grijă de el. Am făcut tot ce-am putut să-l aduc și pe el. Dar l-am întreabat înainte, mereu i-am oferit această posibilitate de a alege, fiindcă așa cred eu că este normal. A ales să vină și el și iată, ne-am reîntregit”, le-a spus ea jurnaliștilor de la g4media.ro

”Ești mândria noastră”

Când a venit pandemia, care a afectat puternic Marea Britanie, Claudia a continuat să facă ce știa mai bine, la spitalul universitar din Coventry unde e angajată. „Femeile nasc, ce să facem, să le părăsim? Ce-ar însemna asta? Mi-am pus masca, echipamentul de protecție și acolo am fost zi de zi, la fel ca întotdeauna.”

Când conducerea spitalului a anunțat-o că a fost desemnată să fie reprezentanta moașelor în campania care marchează aniversarea NHS, Claudia a fost reticentă, chiar dacă i s-a spus că e vorba doar de câteva fotografii care vor fi puse pe afișe în locuri publice.

”Ești a noastră, ești mândria noastră și trebuie să apari. Vei face niște fotografii, atât”, i- a răspuns conducerea spitalului. În motivarea alegerii, s-au scris următoarele despre ea: ”A fost factor de decizie în luarea unor măsuri în secția de maternitate, unde s-a îngrijit de mame, de bebelușii acestora și de familii într-o perioadă atât de nesigură și de stresantă precum cea în care ne aflăm.”

moașa Claudia Anghel în spațiu public
Imaginea Claudiei Anghel apare în locuri publice, pe clădiri celebre și în presa britanică.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa