Noi informaţii în cazul copiilor infectați cu E. Coli

Raluca Dumitrică
scris pe
informatii-e-coli-totul-despre-mame

La spitalul Marie Curie din Bucureşti sunt încă internaţi șapte copii cu sindromul hemolitic – uremic, provocat de infecția cu E. Coli

Şapte copii cu sindromul hemolitic – uremic, sindrom care este provocat de E. Coli, sunt în continuare internaţi în Spitalul Clinic de Urgenţă Copii “Marie Curie” din Bucureşti, iar dintre aceştia trei se află internaţi în secţia de terapie intensivă ATI, fără modificări ale stării de sănătate în ultimele 24 de ore, toţi fiind dializaţi peritoneal. Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătăţii, patru copii au rămas internaţi în secţia de nefrologie, iar doi dintre aceştia sunt dializaţi peritoneal.

Până acum, trei dintre copiii internaţi săptămâna trecută la Marie Curie au murit, unul fiind confirmat cu E. Coli nepatogen.

Citește și:
Un copil infectat cu bacteria Escherichia coli (E. Coli) a murit, iar alți 6 copii infectați sunt internați în București

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că este încurajator faptul că în ultimele opt zile nu a mai fost identificat niciun caz nou de sindrom hemolitic uremic. El a vizitat în această dimineaţă din nou copiii internaţi în spital şi a discutat cu personalul medical despre starea copiilor. De asemenea, ministrul a mai declarat că azi se va afla la Piteşti, unde îl va însoţi pe premierul Dacian Cioloş într-o vizită la Spitalul de Pediatrie din Piteşti.

Experţi străini colaborează cu specialiştii români

În comunicat se mai arată că echipa de experţi internaţionali de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC), sosită ieri la Bucureşti, a început să lucreze cu specialiştii români pentru identificarea cauzelor de îmbolnăvire a copiilor. Echipa va respecta procedurile de comunicare ale ECDC şi va transmite informaţii despre anchete numai prin intermediul biroului de presă al Centrului European. Amalia Şerban, director în Ministerul Sănătăţii, a precizat că ancheta epidemiologică în cazul îmbolnăvirilor din Argeş se desfăşoară în continuare atât cu specialiştii din ţară de la nivelul judeţului Argeş, cât şi cu sprijinul echipei de specialişti străini. „Se urmăresc toate pistele, inclusiv cele care poate au mai scăpat. Acum se analizează din nou toate datele, să vedem exact unde ar mai putea fi alte piste noi. De exemplu, condiţiile de viaţă din domiciliile părinţilor, condiţii posibile de acumulare a acestor germeni în anumite locaţii sau pe anumite suprafeţe din gospodării. Posibil la carnea de vită să identificăm exact de unde şi-au procurat familiile carnea de vită cu care au alimentat copiii”, a mai declarat aceasta, citată de Adevărul.

Controale la Spitalul din Piteşti

Ieri, Secretarul de Stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Victor Strâmbu, s-a deplasat la Spitalul de Pediatrie Piteşti împreună cu directorul DSP Argeş, unde au fost evaluate protocoalele terapeutice şi patologia existenţa în secţii. În urma vizitei s-a decis ca şefa secţiei de gastroenterologie de la Spitalul Marie Curie să meargă astăzi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, pentru a le acorda sprijin medicilor de acolo în gestionarea cazurilor de boală diareică. În acelaşi timp, o echipa de epidemiologi de la INSP s-a deplasat azi în judeţul Argeş, pentru a continua anchetă în gospodăriile de unde provin copiii cu sindrom hemolitic uremic (SHU), inclusiv la vecinii acestora. Din fericire, numărul cazurilor de boală diareică raportate în ţară sunt în media obişnuită şi nu au legătură cu copiii ce au sindromul hemolitic-uremic şi care sunt internaţi la Marie Curie.

La primul semn de boală, urgent la medic!

Pentru orice simptomatologie de boală diareică, părinţilor sunt sfătuiţi să meargă cu cel mic la medicul de familie sau în cea mai apropiată unitate sanitară şi să nu le administreze copiilor medicamente fără recomandarea unui medic. Administrarea unui tratament nerecomandat de medic poate îngreuna depistarea cauzelor apariţiei bolii. Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută cât mai curând (imediat), mai ales în cazul copiilor de 0-5 ani, dacă diareea se însoţeşte de febra sau scaune cu sânge. La adulţi fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea le medic este obligatorie dacă acesta persistă timp de 3 zile. Toate informaţiile legate de sindromul hemolitic-uremic pot fi găsite si pe site-ul MS, unde sunt publicate măsurile de prevenire a îmbolnăvirii cu SHU.

Citește și:
Tot ce trebuie să știi despre infecția cu Escherichia coli (E. Coli)

Bacteria E. Coli O157:H7 este cea mai nocivă dintre toate tipurile de E. Coli, provocând sindromul hemolitic-uremic şi chiar decesul persoanei infectate. E. Coli se poate transmite prin mâncare contaminată, dar şi prin apă contaminată, prin contactul cu animalele şi cu materiile fecale ale celor infectaţi. Infecţia cu STEC se diagnostichează prin examenul microbiologic al materiilor fecale (coprocultură), care permite identificarea E. coli O157:H7 sau a toxinei Shiga în produs.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa