Nou centru pentru victimele violențelor sexuale ce oferă servicii complexe, deschis în București

Monica Tătaru, redactor
scris pe
femeie agresata

Victimele violențelor sexuale pot găsi sprijin într-un nou centru inaugurat recent la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). Centrul Pilot de Criză pentru Situaţiile de Viol va asigura examinarea medicală şi medico-legală, asistenţa post-traumatică şi consilierea victimelor.

Datele Poliției din ultimul an arată un număr îngrijorător de mare de persoane agresate, majoritatea fiind femei. Iar o bună parte dintre aceste victime au fost lovite, bruscate sau violate chiar de către un membru al familiei. În total, anul trecut, 862 de persoane au fost violate, 181 în familie. Numărul lor este cu siguranță mult mai mare, în general victimelor fiindu-le teamă să depună plângere.

„Cele mai multe situaţii de viol se pierd între spital şi Medicina Legală, deoarece femeile renunţă la efectuarea demersurilor legale. Asta se întâmplă fie din lipsă de curaj, fie din lipsă de încredere, fie din imposibilitatea de a solicita certificat medico-legal. Noutatea în abordarea situaţiilor de viol constă în intervenţia integrată a unei echipe multidisciplinare”, a declarat dr. Adriana Nica, Managerul SUUB.

Victimele violurilor renunță să depună plângere

Violența sexuală este un fenomen social extrem de grav și de răspândit, care se manifestă în diverse forme. Unele forme de agresiune sexuală sunt mai evidente, implică și violență fizică și au ca autori persoane cunoscute. Alte forme de agresiune sunt mai greu de observat pentru cei din jur, dar și pentru persoana care trece prin violență sexuală. Acestea implică agresori cunoscuți victimei (rude, profesori, prieteni, membri ai familiei). Violența sexuală, în toate formele sale, încalcă drepturile omului. Ea presupune comportamente sau atitudini sexuale care au loc fără consimțământul persoanei în cauză.

Victimele violenţei sexuale se vor putea prezenta direct la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul SUUB, iar medicul specialist va anunţa secţia de Poliţie. Serviciul Criminalistică şi Omoruri va declanşa procedurile legale pentru începerea urmăririi penale. De asemenea, va emite cele două documente necesare: ordonanţa pentru prelevare de probe şi pentru examinare medico-legală. Apoi, vor fi recoltate probe biologice cu ajutorul unui kit special, acestea fiind trimise mai departe la INML. Femeile vor primi consiliere psihologică și protecție, fiind duse imediat la un centru specializat din subordinea primăriei.

Unii români consideră justificat violul

70% din cazurile de viol în familie nu sunt pedepsite pentru că victimele nu depun plângere. În cazurile în care agresorul este din familie (soț, concubin sau altă rudă), femeia nici măcar nu mai depune plângere împotriva lui. Aproximativ 70% din cazurile de viol nu se finalizează cu plângere prealabilă, conform Agenției pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați.

Fără plângerea prealabilă, polițiștii nu pot deschide dosar penal. Mai mult de jumătate dintre români consideră violul justificat în anumite condiții. Un studiu al UE privind violența de gen, realizat în 2016, arată că 55% dintre români consideră violul justificat în anumite condiții. Principalele situații în care violul este considerat justificat sunt legate de faptul că victima a consumat alcool sau droguri (30%). De asemenea, sunt invocate hainele provocatoare (25%), sau faptul că victima nu refuză în mod clar sau nu se împotrivește fizic (22%). Acest procent plasează, din păcate, România pe primul loc în Europa, urmată de Ungaria (47%) și Bulgaria (43%).

Care sunt cele mai întâlnite forme de violență sexuală?

• Acte sexuale fără consimțământ, cu penetrare vaginală, anală sau orală, indiferent că penetrarea se realizează cu o parte a corpului sau cu un obiect;
• Atingeri nedorite pe care o persoană le suportă sau este forțată să le facă;
• Avansuri, solicitări, propuneri cu caracter sexual adresate unei persoane în mod repetat și după ce aceasta a dat de înțeles că nu le dorește;
• Constrângerea la a privi sau a citi materiale cu conținut sexual (filme, reviste, fotografii etc.);
• Comportamente de stimulare sexuală pe care o persoană le suportă sau este forțată să le facă;
• Constrângerea la a poza sau la a fi filmat/ă pentru materiale pornografice;
• Constrângerea la raporturi sexuale neprotejate și/ sau interzicerea folosirii de metode contraceptive (prezervativ, pilule contraceptive etc.);
• Constrângerea la comportamente și practici sexuale nedorite, în cadrul unui raport sexual pe care persoana l-a acceptat inițial.

Ce să faci dacă ai fost victima unui viol

Violenţa sexuală este o agresiune şi o infracţiune, iar dacă tu ai trecut prin asta ai nevoie de ajutor, înţelegere şi încurajare! De aceea, specialiștii recomandă victimelor unui viol să caute protecție și să ia atitudine:
• Încearcă să găseşti un loc în care să te simţi în siguranţă și unde să fii departe de persoana care te-a agresat, cât mai repede.
• Apelează la o persoană în care ai încredere și care te poate însoți acolo unde ai nevoie să mergi.
• Dacă poți și dacă ești în siguranță, notează cât mai multe detalii despre atac. Scrie locul unde s-a petrecut şi persoana agresoare, imediat după agresiune sau pe măsură ce îţi aminteşti.
• Dacă ai semne vizibile pe corp ca urmare a agresiunii, atunci fotografiază-le chiar tu, dacă poți. Fotografiile cu urmele agresiunii pot constitui probe în instanță.
• E bine să încerci să păstrezi probele violului. NU te spăla, nu îți da jos hainele și lenjeria cu care ai fost îmbrăcat(ă) la momentul producerii agresiunii sexuale. Păstrând probele, sunt șanse mai mari ca persoana care te-a agresat să fie pedepsită.
• Daca te-ai dezbrăcat de hainele cu care ai fost îmbrăcat/ă la momentul agresiunii, le poți păstra în ambalaje de hârtie curată.
• Sentimentele de rușine, vinovăție și teamă sunt normale și vor trece, așa că nu te lasă doborât(ă) de ele.

Controlul medical este obligatoriu

• Mergi la Serviciul de Urgență sau la o instituție medico-legală (dacă nu este disponibil, mergi cea mai apropiată unitate medicală – dispensar, clinică de ginecologie etc.). Solicită examinare medicală de urgență – pentru înregistrarea și îngrijirea rănilor, pentru depistarea și tratamentul infecțiilor cu transmitere sexuală. Vei primi acte constatoare și analize medicale.
• Nu mânca, bea sau fuma și amână să faci duş, să mergi la baie până după controlul medical de urgenţă.
• Dacă crezi că ți s-a pus drog în băutură, păstrează o probă de urină şi ia-o cu tine la spital.
• Nu uita să ceri și contracepție de urgență, dacă este cazul.
• În 24 de ore de la săvârșirea agresiunii, prezintă-te la cea mai apropiată instituție de medicină legală pentru un certificat medico-legal. Acesta se eliberează în maximum 7 zile de la examinare sau de la depunerea rezultatelor de către doctor.

Raportează agresiunea la poliție!

Poți raporta agresiunea la Poliție sau Parchet, caz în care va fi nevoie să depui o plângere penală. Ai dreptul să ceri să fie prezent un psiholog în timpul audierilor. Este importat să ceri un număr de înregistrare a plângerii tale.

În redactarea plângerii la Poliţie sunt necesare cât mai multe detalii pe care e posibil să nu ţi le aminteşti pe loc. Ai dreptul să ți se ofere timp să-ți revii și să te aduni.

Poliția investighează cazul, colectează date despre incident, înregistrează declarația victimei, identifică și interoghează făptuitorul. Tot poliția pregătește dosarul ce urmează să fie prezentat Parchetului. De asemenea, facilitează accesul victimei la servicii medicale de urgență și la serviciile de medicină legală.

Este indicat sa depui o plângere prealabilă la Poliție. De asta depinde posibilitatea prinderii persoanei agresoare și totodată, accesul gratuit la servicii de care ai nevoie. Legea permite și retragerea plângerii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa