Nume de copii. Ce impact are numele pe care îl alegi asupra fizionomiei copilului?

Veronica Guzun, redactor
scris pe

Minunea s-a întâmplat și ai rămas însărcinată. După ce ai aflat tu și apoi toți curioșii dacă va fi băiat sau fată, ești din nou luată la întrebări, iar cea mai frecventă este ”și… ce nume o să-i puneți?”. Care sunt criteriile după care alegem nume de copii? Îi numim după cineva drag? Sau căutăm nume simbolistice care să reflecte calitățile pe care ni le dorim la copil? Este normal să facem aceste alegeri după diverse criterii, însă recent s-a descoperit că numele ne influențează chiar și trăsăturile faciale, spune un articol din Psychologytoday.com, citând un studiu publicat de Journal of Personality and Social Psychology.

Un grup de psihologi din Israel, Franța și SUA a demonstrat deja că modul în care arată chipul nostru influențează ceea ce gândesc alții despre noi. Pornind de la această idee și-au pus o altă întrebare, mai îndrăzneață: oare fizionomia este influențată de nume?
Ipoteza lor a fost ca oamenii folosesc un stereotip care leagă numele de aspectul feței. Pornind de la această idee, au efectuat opt studii în două țări și au descoperit ceea ce au numit „efect de potrivire față-nume“, prin care persoanele au fost în măsură să ghicească cu exactitate numele unor necunoscuți doar uitându-se la fața lor. Procentul numelor ghicite era mult mai mare decât dacă oamenii din studiu ar fi spus pur și simplu niște nume la întâmplare.

Numele și fizionomia

Autorii cercetării, conduși de Yonat Zwebner de la School of Business Administration at the Hebrew University din Ierusalim, sugerează că abilitatea de a conecta numele cu chipurile are legătură cu faptul că numele are o semnificație socială și poate lăsa impresii semnificative și diferențiate, atât pozitive, cât și negative.
În fiecare cultură, oamenii împărtășesc idei nu doar despre cum arată oamenii care poartă un nume, dar și despre ce caracter sau comportament au aceștia.
Cu alte cuvinte, un nume nu este doar o profeție care se îndeplinește cu privire la ceea ce fac copiii noștri cu viața lor, dar poate avea un impact, de asemenea, asupra aspectului lor. Și în cele din urmă, aceste comportamente afectează modul în care fețele lor arată.

Cum să te pregătești pentru naștere. 9 sfaturi esențiale

Dacă ești în căutarea unui nume pentru copilul tău, nu are rost să fii, totuși, foarte îngrijorată. Oricât de bune ar fi intențiile noastre, nu avem puterea să controlăm ce vor face copiii noștri cu ceea ce le oferim și care va fi evoluția semnificației sociale a numelui lor în timp. Altfel spus, poți spera că numele pe care îl alegi va avea pentru copil impactul dorit de tine, dar nu poți avea garanția că se va întâmpla astfel.

De exemplu, un cuplu și-a numit băiatul după numele unui mare om de știință, dar, câțiva ani mai târziu, acel nume a devenit asociat cu numele unui criminal. Colegii băiatului îl tachinau adesea din această cauză, așa că nu i-a rămas decât să-și schimbe numele în unul fără prea multe conotații sau asocieri, de orice fel.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa