O fetiță de 9 ani a murit de COVID. Câți copii au făcut boala în România și ce urmează din toamnă

Ileana Mirescu
scris pe
fetita care a murit de covid
Din toamna anului 2020, cazurile de Covid la copii, in Romania, se vor inmulti, cred medicii

O fetiță de 9 ani este cel mai mic copil care a murit în statul american Florida din cauza complicațiilor infecției cu COVID-19, potrivit unui oficial local, citat de CNN. Decesul a fost anunțat în data de 24 iulie 2020. Medicii spun că în România nu au fost cazuri de decese la copii, însă numărul îmbolnăvirilor a fost destul de mare, iar după începerea școlilor din toamnă ar putea crește.

Micuța de 9 ani nu a luat virusul în urma unei călătorii și nici nu a avut contact cu persoane testate pozitiv, arată datele medicale. „Nu știm dacă avea sau nu boli cronice. Este al cincilea minor din statul Florida care a murit din cauza COVID-19”, potrivit lui Mary Garcia, ofițer de sănătate local. Au mai murit din cauza complicațiilor bolii doi copii de 11 ani, unul de 16 ani și un altul de 17 ani.

Medic pediatru: „Niciun copil nu a murit în România din cauza COVID-19”

Copiii nu sunt imuni la infecția cu noul coronavirus, așa cum se credea la începutul pandemiei, atenționează medicii. Complicațiile apar mult mai rar la ei decât la adulți, dar sunt și situații când ajung la terapie intensivă cu forme severe de boală. „Copiii, mai ales cei cu vârste între 0 și 9 ani, reprezintă categoria cea mai puțin afectată de infecția cu noul coronavirus. În România, aproximativ 7% din totalul celor depistați pozitiv sunt copii și adolescenți, arată datele raportate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) până la 28 iunie 2020. Niciun copil nu a decedat în România din cauza infecției COVID-19, iar în lume, mai puțin de 1% dintre cei care și-au pierdut viața în timpul acestei pandemii erau din categoria de vârstă 0-18 ani”, potrivit site-ului medical smartliving.ro.

Simptome mai blânde decât la adulți

La cei mici, simptomele infecției cu noul coronavirus sunt, în general, mai „blânde” decât la adulți, după cum le descriu experții Organizației Mondiale a Sănătății și nici complicațiile pe care le produce infecția COVID-19 la copii nu sunt atât de frecvente.

„La începutul pandemiei, numărul copiilor depistați cu COVID-19 era foarte mic, sub 2%. De aceea, s-a crezut inițial că ei nu sunt susceptibili la noul virus SARS-CoV-2. Ulterior, s-a descoperit că sunt la fel de expuși ca adulții riscului de infectare, doar că boala trece adeseori neobservată la ei, pentru că infecția poate fi asimptomatică sau cu simptome ușoare, insesizabile, dar, mai ales, pentru că are manifestări diferite de ale adulților. Din aceste două motive, copiii sunt testați mai puțin decât adulții. Experiența ultimelor două luni de pandemie ne-a arătat că, deși mai rar, și copiii ajung în unitățile de terapie intensivă cu complicații grave, care le pun viața în pericol. De aceea, riscul de infectare nu trebuie neglijat nici în cazul lor”, potrivit dr. Camelia Florea, medic specialist pediatru în cadrul Spitalului REGINA MARIA din Cluj, citat de smartliving.ro.

35% dintre copii trec prin boală fără simptome

La copii, se credea că noul coronavirus se răspândește silențios, dar cercetările ulterioare au arătat că procentul asimptomaticilor nu este mai mare în rândul lor, comparativ cu adulții. Până la 35% dintre ei trec prin această nouă infecție fără să resimtă simptome de vreun fel, arată o analiză publicată recent în Jurnalul de Boli Infecțioase Pediatrice, o revistă științifică americană care publică cercetări referitoare la bolile infecțioase la copii. Cât despre riscul de infectare, „copiii sunt la fel de expuși ca adulții”, concluzionează analiza care a cuprins 11 studii clinice și 333 de copii.

La Spitalul pentru Copii din Philadelphia (CHOP), SUA, toți cei programați pentru diverse proceduri sunt testați înainte pentru COVID-19. „Ceea ce am descoperit prin aceste teste este că undeva între 1% și 2% dintre copiii din Philadelphia au acum ceea ce pare o infecție asimptomatică cu noul coronavirus”, a spus pentru Huff Post dr. Susan Coffin, directorul medical al secției de boli infecțioase. Philadelphia a înregistrat peste 86.000 de cazuri de COVID-19 și peste 6.600 de decese de la începutul pandemiei, iar cifrele sunt acum în creștere.

COVID-19 are alte simptome la ei

La începutul pandemiei, cele mai multe studii s-au concentrat pe impactul coronavirusului asupra adulților, fiindcă la ei s-au observat inițial formele severe și tot ei aveau simptomele tipice de infecție respiratorie: febră, dureri în gât, tuse, dificultăți de respirație. La copii, s-a dovedit că infecția COVID-19 se manifestă însă diferit. „Simptomele COVID-19 sunt mult mai nespecifice la ei. Au fost descrise cazuri de copii cu manifestări digestive (diaree) și cu febră mare. Toate acestea apar mai puțin la adulți”, spune dr. Camelia Florea.

Febra, tusea și dificultățile de respirație sunt simptome frecvent întâlnite printre adulții infectați cu noul coronavirus, dar mai puțin prezente la copiii depistați pozitiv la testele COVID-19. Un studiu publicat de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA arată că 93% dintre adulți au avut cel puțin unul dintre cele trei simptome, în vreme ce procentul în rândul copiilor a fost de 73%. Dintre toate, dificultățile de respirație sunt cel mai rar întâlnite la cei mici, într-o proporție de doar 13%, comparativ cu 43% la adulți, potrivit unui articol al Academiei Americane de Pediatrie. Durerea în gât, durerile de cap și musculare sunt, de asemenea, mai des întâlnite la adulții infectați cu noul virus decât la copii.

Ce se va întâmpla după deschiderea școlilor, din toamnă

„După deschiderea grădinițelor și apoi a școlilor, din toamnă, ne așteptăm să avem mult mai multe suspiciuni de infectare cu noul coronavirus, să începem să testăm și copiii, mult mai mult decât am făcut-o până acum. Va fi greu când va începe sezonul de gripă, în septembrie-octombrie, pentru că manifestările celor două infecții respiratorii se suprapun și va trebui să testăm mult mai mult. Nu știm însă dacă numărul de cazuri va crește și în rândul copiilor. După experiența acelor țări care au redeschis școlile din aprilie-mai și numărul de îmbolnăviri nu a crescut semnificativ, sperăm ca și la noi să se întâmple același lucru”, a mai spus pentru smartliving.ro medicul pediatru dr. Camelia Florea, medic pediatru.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa