O fotografie sfâșietoare cu un copil bolnav de meningită, făcută publică de rude

Mihaela Călin
scris pe

Părinții unui băiețel din Anglia, care a murit la doar câteva zile după prima zi de școală, au postat pe internet o fotografie sfâșietoare pentru a crește gradul de conștientizare asupra meningitei, precum și importanța vaccinării împotriva acestei boli mortale.

În descrierea fotografiei, părinții au dezvăluit cum fiul lor, Alfie, și-a pierdut viața după ce a fost diagnosticat cu meningită.

Mătușa lui Alfie, Dani Lowther, a creat o pagină pe internet, unde a spus povestea băiatului cu scopul de a strânge bani pentru înmormântare, potrivit www.netmums.com.

„Alfie era un băiat frumos, dulce, fericit, în vârstă de numai patru ani. Iubea desenele animate cu Paw Patrol, filmele Disney și adora să se joace cu camioanele. Fotografia din stânga a fost făcută chiar în ziua în care s-a îmbolnăvit. A fost prima sa zi de școală, iar când a venit acasă, i-a spus mamei că i-a plăcut atât de mult, încât abia așteaptă să revină a doua zi la școală.”

A doua zi Alfie s-a trezit acoperit cu o erupție purpurie și a fost dus de urgență la spitalul local, unde a intrat în stop cardiac și a fost resuscitat de două ori, în timp ce părinții săi priveau neputincioși.

Alfie a fost transferat la Spitalul de Copii din Bristol, unde a fost diagnosticat cu septicemie meningococică.

Dorim să creștem gradul de conștientizare asupra meningitei

„Alfie a luptat atât de curajos împotriva acestei boli devastatoare”. Pe 20 septembrie 2018 medicii le-au spus părinților că nu mai pot face nimic pentru Alfie. Organele lui cedau unul câte unul, iar brațele, picioarele și fața lui erau afectate iremediabil.

Apoi, în dimineața zilei de 23 septembrie, Alfie a fost deconectat de la aparate și a murit „liniștit după ce mama și tatăl său au reușit să-l strângă în brațe pentru prima dată de când a fost adus la spital, în urmă cu 13 zile „.

„Alfie nu a avut niciodată o a doua zi la școală, dar sperăm că povestea lui, prin impactul său sfâșietor, va contribui la creșterea gradului de conștientizare asupra meningitei și septicemiei.”

Pagina creată de mătușa lui Alfie urmărea să strângă 3.000 de lire sterline pentru a ajuta la finanțarea înmormânării lui Alfie și pentru a da părinților o scurtă pauză după aceea, pentru a-și putea plânge fiul în pace.

Pagina a strâns peste 12.000 de lire sterline, iar părinții au promis că orice strângere de fonduri suplimentară va fi donată copiilor bolnavi de meningită sau unei organizații de caritate care se ocupă de copii.

Vaccinează-ți copilul!

Alfie a ratat vaccinarea gratuită împotriva meningitei B pentru că s-a născut în 2014 – cu aproximativ 17 luni înainte ca NHS (Sistemul Național de Sănătate din Anglia) să extindă acest vaccin la toți nou-născuții.

Începând cu luna septembrie 2015, toți copiii născuți în Marea Britanie au primit vaccinul împotriva meningitei B, ca parte a programului național de imunizare. Vaccinul include, de asemenea, protejarea împotriva tulpinilor A, C, W și Y ale bolii.

Orice persoană care nu este eligibilă pentru vaccinarea gratuită, din cauza vârstei, poate să o facă în sistem privat, contra cost. În România, această imunizare nu este inclusă în schema gratuită, singura variantă pentru părinți fiind să cumpere din farmacii produsul.

„Mulți oameni ne-au întrebat dacă Alfie a fost vaccinat. Cu câteva zile în urmă am fi răspuns că da. De atunci însă am aflat că răspunsul este și da și nu. Din momentul în care s-a născut, Alfie a avut parte de fiecare vaccinare pusă la dispoziția sa, în conformitate cu programul de imunizare NHS. Dar ca multe alte familii, nici noi nu au știut că vaccinul meningococic era disponibil doar în sistem privat, contra cost. Sperăm să creștem gradul de conștientizare în ceea ce privește acest vaccin. Dorim ca oamenii să știe că acest vaccin există și că este disponibil tuturor persoanelor care și-l pot permite. Dorim ca acest vaccin să fie gratuit pentru toți copiii și tinerii.”

Care sunt categoriile de risc pentru meningită?

O categorie de risc este reprezentată de bebelușii și copiii mici – în special cei cu vârsta de peste trei, care nu au fost vaccinați împotriva meningitei B. Elevii sunt un alt grup de risc.

Dr. Tom Nutt, director executiv la „Meningitis Now”, explică: „Adolescenții sunt al doilea cel mai riscant grup de a contracta meningită după bebeluși și copii mici. Statisticile arată că până la un sfert dintre elevi poartă bacterii care pot provoca meningită, comparativ cu una din zece persoane din populația generală. Este vital să fii la zi cu vaccinările, dar acestea nu-ți vor proteja copilul împotriva tuturor tipurilor de meningită”.

Odată cu începerea școlilor și a universităților, vine acel moment din an în care „înfloresc” cazurile de meningită.

În România vaccinul antimeningococic nu se află în schema națională de vaccinări. Acesta este un vaccin opțional, disponibil în farmacii contra cost.

Sursa foto: www.netmums.com

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa