O gravidă supraponderală a fost refuzată de cinci spitale când a mers să nască. Cazul s-a rezolvat la București

gravidă cântar

Gravidă supraponderală. O femeie de 28 de ani din Bârlad, judeţul Vaslui, a fost refuzată în mai multe unități medicale când a mers nască. Motivul invocat de unităţile medicale: femeia are peste 160 de kilograme, iar masa de operaţie nu ar fi susţinut-o. În cele din urmă, cazul a fost rezolvat la București. 

Tânăra din Bârlad s-a dus în data de 17 septembrie 2018 la Spitalul din Bârlad, pentru că trebuia să nască, însă medicii şi-au declinat competenţa, dată fiind complexitatea cazului, către Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi, însă, spun reprezentanţii unităţii medicale din Bârlad, cazul a fost refuzat.

Gravidă supraponderală. 160 de kg la 1,50

„Pacienta are peste 160 kg, la o înâlţime de 1,50 m. Medicul de gardă a prezentat cazul colegilor de la Maternitatea „Elena Doamna” Iaşi, acolo unde erau transferate, de regulă, cazurile de risc, ce ne depăşesc competenţele. Transferul a fost refuzat, invocându-se faptul că maternitatea nu are o masă care să susţină greutatea unei paciente obeze. Acest lucru este unul fals. Mesele de acest gen pot susţine o persoană de până la 250 kg”, a declarat  pentru agenția de presă MEDIAFAX, Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean.

Acesta a adăugat că medicul de la Bârlad ar fi încercat transferul şi la Spitalul Judeţean Vaslui, şi la Maternitatea „Cuza Vodă”, din Iaşi, precum şi la spitalul din Galaţi, iar, în cele din urmă, femeia a ajuns la Bucureşti, la Spitalul Pantelimon, după câteva ore, dusă cu o ambulanţă.

„Din ce ştiu, medicul a cerut transportul la Bucureşti cu ajutorul unui elicopter SMURD, dar, de asemenea, ar fi fost refuzat. Aici nu cunosc motivele. Ştiu, însă, că gravida a ajuns la Spitalul Pantelimon”, a mai spus Adrian Gheorghiu.

Gravidă supraponderală. Caz rezolvat cu succes la Spitalul Pantelimon

Şeful UPU-SMURD Iaşi, prof. univ.dr. Diana Cimpoşu, a recunoscut faptul că a fost primit un apel pentru elicopterul SMURD, dar a menţionat că aeronava era la un alt caz.

„Am primit apelul şi celor de acolo (de la Bârlad – n.r.) li s-a transmis că elicopterul se afla la un caz de infarct miocardic. Ei nu au insistat, au decis transportul cu o ambulanţă de la Vaslui, din ce am înţeles. Când a revenit elicopterul era deja seară”, a explicat Cimpoeşu.

Astfel, gravida a fost transportată la Spitalul Pantelimon, din Bucureşti, cu o ambulanţă a Serviciului de Ambulanţă Vaslui, însoţită de medic, care a făcut un popas la Spitalul din Buzău, pentru ca pacienta să primească tratament, deoarece putea oricând să intre în travaliu.

Ajunsă la Spitalul Pantelimon, femeia a fost supuse unei cezariene şi a născut un copil care cântăreşte 3,9 kilograme. Atât ea, cât şi bebeluşul, sunt în stare bună, potrivit cadrelor medicale.

Despre riscurile nașterii la gravidele supraponderale puteți citi și aici: Gravide supraponderale şi temerile legate de sarcină şi naştere

Povestea unei mămici supraponderale care a născut o fetiță de 5 kg o puteți citi aici: Poveşti de naştere: Daniela şi fetiţa ei de 5 kg

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()