Buget ZERO pentru copiii cu dizabilitați și orfelinate. Părinții protestează în toată țara

Cristina Călin, redactor
scris pe
Părinții copiilor cu dizabilități

Părinții copiilor cu dizabilități au organizat în 8 februarie 2019 un protest în mai multe orașe din țară din cauza propunerilor pentru buget venite de la Guvern care îi poate lăsa fără indemnizații și schimbă complet sistemul de plată pentru cei cu nevoi speciale.

„În Proiectul de Buget, cheltuielilor pentru salariile asistenților personali, indemnizațiilor de creștere a copilului cu dizabilități, serviciilor de protecția copilului și centrele pentru adulți cu dizabilități le este alocat buget zero, fiind lăsate pe seama autorităților locale. Proiectul de buget, în forma sa actuală, lasă copiii și adulții cu dizabilități și familiile lor fără garanții și în riscul de a nu mai avea acoperite nevoile de supraviețuire. Subliniem faptul că acesta este un efort civic autentic, organizat în regim de urgență, în termen de două zile prin mobilizarea exemplară a părinților de copii cu dizabilități și a adulților cu dizabilități din România”, a transmis printr-un comunicat de presă Maria Mădălina Turza, Preşedinte Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.

Maria Mădălina Turza a declarat în timpul protestului că au ieșit în stradă „pentru pentru salariile asistenților personali, pentru copiii din orfelinate și pentru adulții cu dizabilități din centrele rezidențiale lăsând toate cheltuielile pe umerii primăriilor. Este inadmisibil și ne taie orice șansă de supraviețuire. Am fost într-o audiență extraordinară împreună cu alți câțiva zeci de părinți la ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, care ne-a dat asigurări că vor modifica bugetul, lucru care nu s-a întâmplat.

Îmi doresc să nu se facă compromisuri pe viața a 1 milion de cetățeni români.

Prin martie, cel târziu aprilie nu vor mai avea bani. Asta înseamnă că nu vor mai avea cu ce să trăiască pentru că acești asistenți personali, adică părinții, ne-am sacrificat viața, am renunțat la cariere, la slujbe, pentru a crește copiii pentru care statul nu ne oferă alte pârghii. Este vorba și despre copiii din orfelinate. Pentru ei cine strigă?”

În 2018 erau aproximativ 800.000 de persoane cu dizabilități în România, potrivit datelor oferite de Autoritatea Națională pentru persoane cu dizabilități. Doar 3% dintre aceștia sunt îngrijiți în instituții publice rezidențiale pentru persoane cu dizabilități.

Protestul se desfășoară sub sloganul ”Nu negociem viața copiilor noștri și a adulților cu dizabilități” și are loc în București, Alba, Bihor, Botoșani, Constanța, Cluj, Hunedoara, Prahova, Gorj, Bacău, Vaslui, Dâmbovița, Sibiu, Dolj, Ialomița, Brăila, Covasna, Timișoara, Buzău.

Conform Proiectului de Buget, banii pentru copiii din sistemul de protecţie, copiii cu dizabilităţi grave şi adulţii instituţionalizaţi va reveni exclusiv autorităţilor locale.

Reprezentații ministerului de Finanțe susțin că de fapt banii pentru aceste categorii vulnerabile vor fi gestionați de autoritățile locale și că există buget. Experiețele din anii în care a mai existat acest sistem arată că s-a întâmplat frecvent ca autoritățile locale să nu poată susțină plățile către cei cu nevoi speciale, mai ales în zonele sărace ale țării.

Mesajul unei mame afectată direct de această decizie îl puteți citi AICI

„Tu statule român, ia-ți 5 minute din timpul tău și uită-te în ochii acestei fetițe…” Scrisoarea unui părinte care are copil cu nevoi speciale

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa