Patru angajați de la Maternitatea ”Giulești”, infectați cu stafilococ auriu. Încă un bebeluș purtător, spitalizat

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

Ministerul Sănătății a prezentat astăzi, 16.05.2019, concluziile preliminare ale anchetei făcute la Maternitatea ”Giulești”, după ce șase bebeluși născuți la finalul lunii aprilie și începutul lunii mai au ajuns la spitalul ”Grigore Alexandrescu”, fiind suspectați de infecție cu stafilococ auriu rezistent la antibiotice. În cazul unuia dintre ei, infecția a fost infirmată.

Cel mai recent caz s-a înregistrat miercuri, 15.05.2019, când un bebeluș născut la Giulești a fost internat la ”Grigore Alexandrescu”. Purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Raluca Alexandru, spune că bebelușul s-a născut pe 22 aprilie, a fost diagnosticat cu piodermită, iar starea sa generală este bună.

O echipă formată din inspectori sanitari și medici epidemiologi din cadrul Direcției de Sănătate Publică București a finalizat, ieri, controlul de la Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” din București (Maternitatea Giulești). Echipa a prelevat 75 de probe de salubritate, 12 probe de sterilitate, 18 probe de aeromicroflora, 44 de exsudate nazale și 16 probe de apă sterile.

Angajații vor fi sancționați

Rezultatele relevă probe pozitive de stafilococ în cazul unei moașe care lucra în Blocul Operator, la două asistente de la salonul de nou-născuți și la o infirmieră de la salonul de nou-născuți. Probele obținute de la personalul medical au fost trimise la Institutul Cantacuzino pentru a se stabili dacă există o legătură cu infectarea bebelușilor.

De asemenea, 4 probe sterile de apă au fost depistate neconforme. În acest caz au fost luate probe noi pentru refacerea verificării.

Echipa de control va aplica sancțiuni contravenționale personalului medical, dar și unității sanitare și vor fi dispuse măsuri de remediere a deficiențelor constatate.

Al doilea val de îmbolnăviri în câteva luni

La sfârșitul anului 2018, maternitatea a fost închisă timp de trei săptămâni, după ce 45 de bebeluși au fost infectați cu stafilococ auriu la naștere. Ulterior, s-a descoperit că mai mulți angajați ai maternității erau purtători de stafilococ. Direcția de Sănătate Publică a amendat atunci instituția cu 10.000 de lei. Sorina Pintea a susţinut  că infecţia cu stafilococ a fost răspândită din cauza faptului că naşterile cezariene se fac pe “bandă rulantă” şi nu există timp suficient pentru curăţenia “ca la carte”. 
Secțiile din Maternitatea Giulești au fost renovate cu bani de la Primăria Capitalei, însă igiena lasă mult de dorit

Ce este infecția cu stafilococ auriu rezistent la antibiotice

Infecţia cu MRSA este cauzată de o tulpină bacteriană a stafilococului auriu rezistentă la antibioticele utilizate în mod obişnuit în tratamentul infecţiilor cu stafilococi (meticilina / oxacilina). Stafilococul este o bacterie care se întâlneşte în mod normal în organismul uman; pielea şi cavitatea nazală a omului reprezintă habitatul natural al acestei bacterii. Este prezentă la aproximativ o treime din populaţie.

În spitale, MRSA este transmis adesea de pe mâinile personalului medical. Contaminarea se poate produce și de pe mâinile pacienţilor sau ale vizitatorilor. Obiectele din jurul persoanei bolnave sau purtătoare de MRSA pot fi de asemenea infectate. Bacteria se poate transmite şi prin atingerea acestora (echipamente medicale, obiecte sanitare, telefoane mobile, laptopuri etc). Îmbolnăvirile de acest tip pot duce la o serie de complicații, de la cele de tip dermatologic, la septicemii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa