„Piscina nu e grădiniță!” Înecul copiilor, legat de un obicei al părinților moderni

Ileana Mirescu
scris pe
ÎNECUL COPIILOR

Experții din cea mai mare organizație a salvamarilor susțin că există o legătură directă între cazurile de înec la copii și părinții care în loc să își supravegheze micuții la piscină sau la mare stau în mâini cu telefoanele mobile.

The German Lifeguard Association, în care sunt membri circa 40.000 de salvamari, a lansat un avertisment către adulții care se lasă distrași de telefoane în timp ce își lasă copiii nesupravegheați în apă. Anul trecut, în Germania, au avut loc peste 300 de cazuri de înec, potrivit unui raport apărut în The Guardian.

“Zi de zi trecem prin această experiență: aduții tratează piscina ca pe o grădiniță și pur și simplu nu sunt deloc atenți la copiii lor”, a spus Peter Harzheim, președintele unei asociații a salvamarilor din Germania.

La jumătatea anului 2018, poliția din Emiratele Arabe Unite a avertizat părinții să nu mai folosească telefoanele mobile la piscină după ce doi băieți, de 8 și 9 ani, s-au înecat în două locuri separate în luna iunie 2018.

Problema este una globală. O femei din SUA (Texas) a fost acuzată după ce un martor a declarat că stătea pe telefonul mobil în timp ce cei trei copii ai ei s-au înecat într-un complex cu mai multe piscine.

În SUA, rata cea mai mare de înec la copii este la categoria de vârstă 1-4 ani, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Cele mai multe înecuri au loc în piscinele de acasă.

„Nu cred că părinții înțeleg cât de rapid și în tăcere au loc înecurile. Nu vor striga după ajutor… Copilul care se îneacă încearcă doar să iasă din apă să își țină capul la suprafață ca să ia o gură de aer”, spune Sharon Evans, medic coordonator în Cook Children’s hospital.

Iată ce trebuie să știm despre înec:

1. Cu excepția unor cazuri rare, oamenii sunt fizic în imposibilitatea de a striga după ajutor. Sistemul respirator a fost construit pentru a respira, vorbitul este secundar. Respirația trebuie îndeplinită înainte de a vorbi.
2. În caz de înec, gurile victimelor se află sub apă, iar instictul le spune să dea din mâini pentru a se ridica la suprafață. Timpul este prea scurt pentru a țipa.
3. Victimele nu pot ridica mâinile după ajutor. Instinctiv vor simți nevoia să extindă brațele lateral și să apese în jos pe suprafața apei, astfel încât să se ridice pentru a respira.
4. Corpul victimei rămâne întotdeauna vertical, iar dacă nu sunt salvați la timp, se pot lupta pentru supraviețuire timp de 20-60 de secunde.

Asta nu înseamnă că o persoană care strigă după ajutor și se zbate nu are nevoie de ajutor, însă nu este o garanție că fiecare victimă va putea face asta.

Uită-te întotdeauna după aceste semne:

1. Capul în apă, gura la nivelul apei
2. Cap înclinat pe o parte cu gura deschisă
3. Privire cu o lipsă de concentrare
4. Părul pe frunte sau pe ochi
5. Încercarea de a înota, dar fără niciun progres
6. Încearcarea de a se rostogoli pe spate
7. Mișcări similare cu ale unui alpinist

Cel mai îngrijorător semn pentru părinți este atunci când e prea multă liniște și copiii sunt în apă. Asigurați-vă întotdeauna că sunt bine și, dacă nu vă pot răspunde, interveniți urgent pentru că nu aveți mai mult de 30 de secunde la dispoziție.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa