Propuneri pentru anul școlar 2020-2021: religia obligatorie, fără note la muzică, arte plastice și sport

Cristina Călin, redactor
scris pe
anul școlar 2020-2021

Elevii din ciclul primar și gimnazial vor avea parte de o serie de schimbări în anul școlar 2020-2021. Oricum va începe școala, în bănci sau on-line, ei vor avea mai puține ore, iar cele rămase vor suferi și ele modificări.

La Ministerul Educației se lucrează la patru variante de revizuire a planului cadru pentru clasele V-VIII. Una dintre ele ar trebui să intre în vigoare de la 15 septembrie. Cele mai vizate sunt Artele plastice, Muzica, Religia, Limba latină, dar și Dezvoltarea personală și Educația tehnologică.

Multe materii scoase din orarul elevilor în anul școlar 2020-2021

Cea mai mare schimbare prevăzută în variantele de lucru vizează Religia, Muzica, Artele plastice și Sportul. La aceste materii nu se vor mai pune note considerându-se că “aceste discipline se bazează pe predispoziții native, aptitudini, înclinații, având un caracter vocațional explicit”, spun autorii curriculumului. Copiii vor primi în schimb calificative. Această modificare a fost cerută și de părinți, care spun că atâta timp cât media pentru admiterea la liceu ia în calcul și o parte din media anilor V-VIII nu este corect să fie notați și la materii ce țin de aptitudini native.

În prima variantă de lucru de pe masa Ministerului Educației religia rămâne materie obligatorie, în timp ce Desenul și Muzica devin opționale. Elevii vor trebui să își aleagă una dintre aceste teme de studiu. “Educația artistică se studiază pe grupe (educație muzicală sau educație plastică). În acest sens, elevii, îndrumați de cadrul didactic, pot alege, la cerere, în anul școlar anterior, una dintre cele două discipline. Cererea este contrasemnată de părinte/reprezentant legal”, scrie în curriculum.

Din orar va dispărea și ”Consilierea și dezvoltarea personală”, care va fi făcută la nevoie pentru copii și părinți în cadrul orei de dirigenție. Copiii nu vor mai face nici educație tehnologică.

În această variantă elevii de clasa a V-a vor avea 22 de ore obligatorii pe săptămână (față de 25 câte au avut până acum), la clasa a VI-a –24 de ore (față de 27), la a VII-a și a VIII-a 27 de ore (față de 30).

Religia, marea câștigătoare a schimbărilor propuse de Ministerul Educației

În varianta a doua de lucru se ia în calcul eliminarea Limbii atine. De asemenea, se pot tăia ore de la limba străină 2, Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. Și din această ipoteză de lucru Educația Tehnologică și disciplina Consiliere și dezvoltarea personală dispar.

Pentru cea de-a treia variantă, Ministerul Educației a luat în calcul răspunsurile primite la chestionarul realizat printre părinți în urmă cu câteva luni. Religia rămâne și în acest caz obligatorie, în timp ce dispar ore de la alte discipline. În același ton este și propunerea cu numărul 4.

Modificarea planurilor-cadru (materiile pe care le studiază un elev în fiecare clasă și a numărului de ore alocat fiecărei discipline în parte)  potrivit proiectului de OUG începe în anul școlar 2020-2021, și se va “finaliza pentru toate clasele până la începerea anului școlar 2025 – 2026.”

Schimbări de orar și la clasele primare

Schimbări apar și la clasele primare, unde Religia rămâne tot obligatorie. Totuși, la clasa I este scoasă din orar o oră de limba română, dar și de muzică, iar materia ”Joc și mișcare” nu se mai regăsește deloc. “Arte vizuale și abilități practice” pierde o oră pe săptămână în clasa a III-a.

Dacă se aprobă acest plan cadru în ciclul primar copiii vor avea în medie 4 ore pe zi, la cel gimnazial 5, iar la liceu 6.

Legea Educației votată în octombrie și promulgată în noiembrie de președintele Klaus Iohannis prevede “în medie” 20 de ore pe săptămână în clasele I-IV (față de 19-22 ore în prezent), 25 de ore la gimnaziu (față de 26-34 în prezent) și 30 la liceu.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa