Salvamar român, erou în Italia. ”La a douăzecea apăsare a celei de-a patra încercări, a scuipat brusc apa și a respirat singur. A fost incredibil!”

Cristina Călin, redactor
scris pe
salvamar roman

Alin Stoian, un salvamar român din Craiova care lucrează Ostia, Italia, este privit ca un adevărat erou după ce a salvat de la înec un copil de 12 ani.

Românul în vârstă de 38 de ani este salvamar pe plaja Bahia din orașul Ostia. Este expert în curse cu obstacole gen ”Spartan Race”, iar această experiență l-a ajutat să se transforme în salvator pentru băiatul de 12 ani.

Totul s-a întâmplat la sfârșitul după-amiezii de 27 iunie, în fața plajei gratuite municipale pe promenada Paolo Toscanelli. Băiatul a intrat în apă, risca să se înece și starea lui a devenit imediat disperată. Mama lui a strigat după salvamari imediat ce și-a dat seama de gravitatea situației. În timp ce oamenii de pe plajă au sunat la numărul de urgență, salvamarii s-au scufundat în mare pentru a-l salva.

A încercat timp de 12 minute să îl salveze

Când a recuperat copilul din apă era în stare de inconștiență. Alin a aplicat tehnici de resuscitare din protocolul BLS. Aceasta este o procedura de prim ajutor, care include resuscitare cardio-pulmonară și o serie de acțiuni de sprijin pentru funcțiile vitale. Timp de 12 minute a încercat să îl readucă pe băiat la viață.

Între timp părinții, dar și alți oameni de pe plajă, au sunat și la numărul de urgență și a fost trimis un elicopter cu echipă medicală pentru salvarea vieții băiatului. Medicii au coborât din elicopter cu ajutorul unui troliu. Aeronava a aterizat apoi pe o grădină aflată la 5 kilometri distanță de locul de prim ajutor.

”Am practicat masaj cardiac și respirație artificială în secvență și, în final, la al patrulea ciclu al procedurii manuale, băiatul și-a redeschis ochii, cu mama în lacrimi urlând de bucurie. Ulterior, medicii de la urgențe au intervenit, iar băiatul a fost transportat cu elicopterul la spitalul „Bambin Gesù” din Roma.”, a declarat Alin pentru cotidianul La Repubblica.  Salvamarul spune că nu s-ar fi oprit din manevrele de resuscitare până ce copilul nu ar fi fost salvat.

„Între o pauză a menevrelor l-am strigat pe băiat pe nume, i-am spus să nu renunțe, apoi la a douăzecea apăsare a celei de-a patra încercări, el a scuipat brusc apa și a respirat singur. A fost incredibil ”, mărturisește Alin.

După intervenția acestui salvamar român copilul a fost duc cu elicopterul la spital

intervenția cu elicopterul

După ce intervenția s-a terminat și băiețelul a fost salvat, salvamarul român a fost contactat de mama acestuia, Olga. El spune că până în momentul apelului nu a putut dormi de griji pentru că nu știa dacă eforturile lui au avut succes. „Apoi mi-a promis că va veni pe plajă să-mi mulțumească personal. Astfel de situații nu sunt, din fericire, foarte dese, dar când se întâmplă, nu trebuie să pierzi niciodată controlul și să știi exact ce acțiuni trebuie să faci. Și aceasta este o sursă de mare satisfacție personală și profesională pentru mine”, a spus Alin, la rândul lui tată a doi copii, scrie Mediafax. Băiatul, după patru zile în spital, este acasă, în siguranță și sănătos.

Alin le-a transmis pasiunea copiilor săi de 13 și 5 ani. „Pentru această meserie trebuie să fiți pregătiți, pentru că nu știți niciodată cu ce vă veți confrunta, de cele mai multe ori cu ce este mai rău. Sunt sunt fericit că am reușit să pun în practică atâția ani de cursuri și să reușesc să rămân calm”, a declarat salvamarul pentru publicația Corriere.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa