Școlile și grădinițele încep pe 14 septembrie. Unele școli vor face cursuri online

Cristina Călin, redactor
scris pe
14 septembrie

Elevii din sistemul de învățământ preuniversitar vor începe școala din 14 septembrie, cei mai mulți dintre ei fizic. Decizia finală se va lua la nivel local în funcție de numărul de bolnavi din localitatea unde se află unitatea școlară , a anunțat președintele României Klaus Iohanis, miercuri, 5 august 2020.

Ministerul Educației lucrează cu trei scenarii în baza cărora se va stabili modul în care copiii vor merge la școală în anul școlar 2020-2021.

Scenariul verde presupune că în localitate a fost mai puțin de o persoană bolnavă la mia de locuitori în ultimele 14 zile, scenariul galben presupune că au fost între 1 și 3 persoane infectate cu noul coronavirus la mia de locuitori în ultimele 14 zile, iar cel roșu înseamnă că sunt mai mult de 3 infectați cu COVID-19.

Analiza va fi făcută zilnic și schimbările vor fi făcute în fiecare zi în funcție de cum evoluează situația cazurilor de coronavirus din localitatea respectivă.

În ce condiții se pot închide școlile

În cazul în care o localitate se află în scenariul verde copiii vor merge la școală fizic, iar în cel roșu școala se va închide. Dacă vorbim despre varianta scenariului galben se va adopta un sistem de învățământ mixt: unii vor merge la fizic școală, alții vor învăța online. Cei care se vor afla fizic în bănci vor fi copiii de grădiniță, elevii din ciclul primar și cei din anii terminali, respectiv clasele a VIII-a și a XII-a. Ceilalți vor urma cursurile online pentru ca pentru cei care merg la școală să se poată respecta regulile de distanțare socială.

Potrivit lui Klaus Iohannis ”Bucureștiul se încadrează în scenariul „verde”, câteva sute sunt în scenariul galben, numai 50 de localități din România s-ar încadra la scenariul roșu în prezent.” În momentul în care vor fi cazuri de COVID-19 în anumite comunități se vor închide doar unitățile de învățământ din zonă, acest lucru putând însemnând și doar dintr-un cartier.

Decizia este la autoritățile locale din 14 sepembrie

Decizia privind scenariul ales pentru deschiderea școlilor va fi în curtea autorităților locale. ”Decizia se descentralizează la nivel de județ și in funcție de situația concretă locală se va decide dacă unitatea școlară va funcționa după scenariul 1, 2 sau 3”, a spus Iohannis. Un cuvânt final va avea de spus Comandamentul Local pentru Situații de Urgență.

Ministerul Sănătății lucrează la normele de igienă, de siguranță și de sănătate care vor fi aplicate din 14 septembrie în anul școlar 2020-2021, în contextul pandemiei de coronavirus.

Președintele Iohanis a spus că învățământul online trebuie considerat o formă de învățământ la fel ca oricare alta, care vine să completeze învățământul clasic, acolo unde elevii nu pot merge la școală fizic.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa