O moașă de la Maternitatea Giulești are stafilococ auriu rezistent la antibiotice. 5 bebeluși infectați până acum, iar internările, suspendate

Theodora Fintescu, redactor
scris pe

Cinci bebeluși născuți la Maternitatea Giulești din Capitală au fost internați la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, fiind suspectați de infecție cu stafilococ auriu rezistent la antibiotice. În cazul a trei dintre ei, infecția a fost confirmată, iar pentru doi, probele sunt în lucru. Primele analize făcute personalului medical arată că o moașă din maternitate este purtătoare de stafilococ auriu. Reamintim că la sfârșitul anului 2018, maternitatea a fost închisă timp de trei săptămâni, după ce 45 de bebeluși au fost infectați cu stafilococ auriu la naștere. Ulterior, s-a descoperit că mai mulți angajați ai maternității erau purtători de stafilococ.

UPDATE: Analizele arată că una dintre moașele de la maternitatea Giulești este infectată cu stafilococ auriu. Între timp, la spitalul pentru copii ”Grigore Alexandrescu” din Capitală au fost internați și alți nou născuți, diagnosticați cu stafilococ, toți fiind născuți la ”Giulești”. „Astăzi (9.05.2019) avem internaţi trei bebeluşi cu MRSA (Stafilococ auriu meticilino-rezistent-n.r.), născuţi la Giuleşti. Doi dintre aceştia s-au internat ieri, cu manifestări cutanate (au trei săptămâni, şi respectiv cinci zile). Cel de-al treilea bebeluş este cel cu probleme respiratorii, internat în data de 4 mai. Toţi sunt stabili”, au transmis reprezentanţii Spitalului „Grigore Alexandrescu”. Pe lângă aceștia, alți doi bebeluși cu același diagnostic au fost spitalizați și, ulterior, externați.

Conform datelor de la Ministerul Sănătății, în acest moment inspectorii sanitari, însoțiți de  medici epidemiologi verifică respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, a normelor tehnice privind curățenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și a normelor tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale.

În cadrul verificării, au fost prelevate 48 de probe de sanitație, exsudate nazale și probe de apă sterile.

Acestea au fost primele informații legate de primii trei bebelușii infectați cu stafilococ auriu în  martie-aprilie 2019 la Spitalul de Obstetrică Ginecologie ”Panait Sârbu” (Maternitatea Giulești):

Bebeluşii s-au născut la Maternitatea Giuleşti, însă nu au venit prin transfer la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, ci au fost aduşi de acasă. „Ultimul bebeluş a venit pe 4 mai. Trei în total până acum – doi dintre ei cu manifestări cutanate care au stat doar două-trei zile şi s-au externat şi cel care a fost adus pe 4 mai are şi probleme respiratorii, cu hemocultură pozitivă, adică stafilococ în sânge. Ulterior am aflat că s-au născut la Giuleşti. Unul la aproximativ o lună de la naştere, altul la cinci zile şi ultimul la două săptămâni de la naştere. Toţi stafilococ auriu”, a precizat Raluca Alexandru.

Gravidele, îndemnate să caute alte maternități pentru a naște

La Maternitatea Giulești, zilele acestea au fost refuzate la internare cazurile de nașteri premature și cele cu risc, iar gravidele sunt nevoite să se îndrepte fie spre alte spitale de stat, fie spre cele private, pentru a naște cu doctorii de la Giulești care le-au urmărit sarcina și care au contracte și cu maternități private.

Sursa foto: www.panaitsarbu.ro
Sursa foto: www.panaitsarbu.ro

Primul caz de contaminare din acest an a fost raportat la finalul lunii aprilie. Stafilococul este de același tip cu cel identificat în luna decembrie a anului trecut, MRSA, când au fost afectați 45 de nou născuți. Atunci, maternitatea a fost închisă timp de trei săptămâni, iar Direcția de Sănătate Publică a amendat instituția cu 10.000 de lei. Sorina Pintea a susţinut  că infecţia cu stafilococ a fost răspândită din cauza faptului că naşterile cezariene se fac pe “bandă rulantă” şi nu există timp suficient pentru curăţenia “ca la carte”. 

Ce este infecția cu stafilococ auriu rezistent la antibiotice

Infecţia cu MRSA este cauzată de o tulpină bacteriană a stafilococului auriu rezistentă la antibioticele utilizate în mod obişnuit în tratamentul infecţiilor cu stafilococi (meticilina / oxacilina). Stafilococul este o bacterie care se întâlneşte în mod normal în organismul uman; pielea şi cavitatea nazală a omului reprezintă habitatul natural al acestei bacterii. Este prezentă la aproximativ o treime din populaţie.

În spitale, MRSA este transmis adesea de pe mâinile personalului medical. Contaminarea se poate produce și de pe mâinile pacienţilor sau ale vizitatorilor. Obiectele din jurul persoanei bolnave sau purtătoare de MRSA pot fi de asemenea infectate. Bacteria se poate transmite şi prin atingerea acestora (echipamente medicale, obiecte sanitare, telefoane mobile, laptopuri etc). Îmbolnăvirile de acest tip pot duce la o serie de complicații, de la cele de tip dermatologic, la septicemii.

Toate spitalele trebuie să raporteze cazurile de copii internați, proveniți de la Maternitatea Giulești

Ministerul Sănătății a anunțat în această seară primele măsuri luate prin intermediul Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București. Redăm mai jos comunicatul instituției.

În perioada 08.05-15.05.2019, la cererea Ministerului Sănătății, inspectorii sanitari ai DSPMB însoțiți de medici epidemiologi din cadrul Compartimentului Supraveghere Epidemiologica si Control Boli Transmisibile vor verifica respectarea normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate actului medical, normelor tehnice privind curatenia, dezinfecția și sterilizarea, precum și normele tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activități medicale.

Mai mult, DSPMB a solicitat Spitalului Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu” să transmită până la data de 07.05.2019 date referitoare la data internării mamelor, datele de naștere ale copiilor, tipul nasterii, diagnosticul la externare, data externarii. Totodata au fost solicitate masurile instituite in ceea ce priveste investigarea posibilului focar de stafilococie cu MRSA pentru copiii nascuti in perioada 25.03.2019-30.04.2019.

Au fost solicitate spitalului rezultatele testelor efectuate in cadrul autocontrolui, in sectiile de neo-natologie, obstetrica-ginecologie, bloc operator, sterilizare si biberonerie precum si rezultatele testarii personalului privind portajul.

Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, a solicitat DSPMB date referitoare la copiii născuti prin operatie cezariană în intervalul 25.03.2019-30.04.2019, cu posibile infectii stafilococice (MRSA), apărute după externarea lor din maternitate și internați ulterior în alte unități sanitare.

DSPMB a solicitat unităților sanitare publice și private să comunice dacă în unitatea respectivă s-au prezentat/internat copii născuți în perioada 25.03.2019-30.04.2019, la Spitalul Clinic de Obstetrică si Ginecologie ”Prof. Dr. Panait Sârbu”, cu simptomatologie ce ar putea fi asociată infecției stafilococice cu MRSA.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa