Se suspendă cursurile joi și vineri în toată țara. De ce școlarii sunt principalul factor care răspândește gripa

Geta Roman, director editorial
scris pe

Ministerul Educației a anunțat că se suspendă cursurile vineri (25 ianuarie) în toate școlile, grădinițele și creșele, joi, 24 ianuarie, fiind zi liberă. În plus, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a transmis condițiile în care se pot suspenda cursurile de săptămâna viitoare. 

Cum a evoluat gripa în ultima săptămână

Conform raportărilor Institutului Național de Sănătate Publică, săptămâna 14 – 20 ianuarie 2019 a avut un caracter epidemic, la fel ca și săptămâna anterioară acesteia. Numărul cazurilor de infecții respiratorii acute a crescut din nou cu peste 20% faţă de nivelul așteptat. Conform specialiștilor, dacă şi cea de a 3-a săptămână consecutiv își va menține caracterul epidemic, va fi declarata epidemia de gripa.
Ministerul Sănătății a informat astăzi Ministerul Educației Naționale despre situația privind evoluția infecțiilor gripale şi despre oportunitatea unei măsuri suplimentare de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripa, care constă în suspendarea cursurilor in unitatile de invatamant preuniversitar pentru data de 25 ianuarie 2019. Aceasta măsură a fost aprobată printr-un  Ordin al ministrului Educației Naționale. Astfel, dat fiind că 24 ianuarie este declarata oficial zi libera, timp de 4 zile copiii vor putea evita expunerea in colectivitati.
„Vom continua sa supraveghem atent evolutia gripei in toata tara. Impreuna cu Ministerul Educatiei, vom continua triajul epidemiologic in unitatile de invatamant saptamana viitoare,  odata cu realuarea activitatii in unitatile scolare. Recomand parintilor sa puna accent in continuare pe masurile igienico-sanitare , iar  pe parcursul celor 4 zile libere sa evite expunerea copiilor in colectivitati”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Se mai cumpără 25.000 de doze de vaccin

De asemenea, in urma analizei solicitarilor transmise de medicii de familie si centralizate de Directile de Sanatate Publica, Ministerul Sanatatii a demarat procedurile pentru a achizitiona suplimentar  un numar de aproximativ 25.000 de doze de vaccin.
„Este imbucurator faptul ca numarul persoanelor din categoriie  de risc au ales sa se vaccineze in numar mai mare in acest sezon, astfel incat din cele 1.300.000 de doze achizitionate initial de Ministerul Sanatatii mai sunt la medici de familie aproximativ 24.000. Am decis  sa suplimentam  numarul de vaccinuri gripale  pentru a  oferi protectie unui numar cat mai mare de persoane din categoriile de risc, pentru care asiguram vaccinarea gratuita. Vom urgenta procedurile de achizitie si estimam ca saptamana  viitoare  poate  incepe distribuirea acestora  catre medicii de familie”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Trei copii bolnavi pe clasă și peste 20% rata de absenteism în scoală

Bucureștiul este printre cele mai afectate de gripa din acest sezon, până în acest moment. Nu mai puțin de 242 de cazuri de gripă au fost depistate până în 20 ianuarie 2010, majoritatea cu virus gripal de tip A. În plus, numărul deceselor cauzate de gripă crește de la o zi la alta, în acest moment fiind anunțate 34 de decese, dintre care 2 la copii. Patru dintre ele au fost în București.  

„Dat fiind noile aspecte cu care ne confruntăm, s-a recomandat ca triajul să fie realizat cu mai mare grijă şi mai des în acest context. Am transmis  către unităţile de învăţământ o informare cu privire la aceste măsuri care trebuie luate începând de la igienizare, până la verificarea sau observarea elevilor care manifestă simptomele gripei, realizarea acestui triaj zilnic în colectivităţile şcolare, respectarea normelor de igienă personală„, a declarat pentru Agerpres Marina Manea, inspector școlar ân București.

Potrivit acesteia, cursurile se pot suspenda în clasele în care timp de trei zile consecutiv sunt trei cazuri de copii cu viroze sau gripă, dar şi la nivelul şcolilor dacă timp de trei zile consecutiv rata de absenteism din această cauză este de peste 20%.

Partea bună în limitarea răspândirii gripei este faptul că urmează încă o săptămână de vacanță pentru școlari, între 4 si 11 februarie.

De ce școlarii sunt principalul factor care răspândește gripa

În ţara noastră, cele mai multe cazuri de viroze respiratorii şi gripe se înregistrează în sezonul rece: din octombrie până în aprilie, agenţii infecţioşi cei mai importanţi fiind virusurile respiratorii (gripale A şi B, virusurile paragripale, sincitial respiratorii şi corona). Gripa se poate transmite prin tuse, strănut, vorbit sau prin obiecte recent contaminate de o persoană bolnavă.

Medicii amintesc că elevii de vârstă școlară sunt factorul cel mai important care generează răspândirea virusurilor gripale.

De altfel, în familiile în care sunt copii școlari sunt anual cu o treime mai multe infecţii decât în restul familiilor. În general, aceşti copii fac forme uşoare, însă acasă vin în contact cu copii mici sau bolnavi cronici, la care boala se poate manifesta în forme grave. Complicaţiile gripei la copii pot fi otita, bronhopneumoniile şi, mai rar, laringita acută.

Sfaturi de la Ministerul Sănătații pentru prevenirea îmbolnăvirilor

•        Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa si care poate stabili o eventuala indicatie pentru spitalizare;
•        Izolarea la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
•        Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);
•        Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;
•        Purtarea echipamentului de protectie adecvat (masti, manusi, halate) de catre vizitatori si personalul medical;
•        Continuarea vaccinarii antigripale.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa