Și copiii cu handicap vor primi alocație mărită! Ordonanța care crește alocațiile este gata

Ministerul Muncii a anunțat astăzi, 15 februarie, că a elaborat proiectul de ordonanță de urgență care să transpună în realitate majorarea alocațiilor votată de Parlament joi, la propunerea opoziției, la dezbaterile pe proiectul de buget pe 2019. Printr-o modificare pe care Ministerul Muncii vrea să o aducă legii în vigoare, Parlamentul nu va mai putea interveni asupra cuantumului alocațiilor.

„Ca urmare a deciziei Parlamentului României, de suplimentare a bugetului Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu suma de 2,13 miliarde lei, în vederea majorării alocaţiilor de stat pentru copii, prin Legea Bugetului pe anul 2019, MMJS a întocmit un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 61/1993 şi a Legii 448/2006, care reglementează, în prezent, plata acestor drepturi”, a transmis Ministerul Muncii printr-un comunicat de presă.

Și copiii cu handicap vor primi alocație mărită

Articolul 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte astfel:

– 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;

– 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3);

– 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Doar Guvernul va mai mări alocațiile copiilor, Parlamentul este eliminat!

Ministerul Muncii mai transmite că proiectul de OUG introduce un nou alineat: „Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, prevăzut la alin. (1) se majorează prin hotărâre a Guvernului”.

Asta înseamnă că Parlamentul nu va mai avea vreun cuvânt de spus în privința majorării alocațiilor pentru copii.

Dacă ordonanța de urgență pregătită de Ministerul Muncii va fi adoptată în această formă de Guvern și ea nu va fi amendată de Parlament, senatorii și deputații nici măcar nu vor mai putea depune proiecte de lege sau amendamente care vizează majorarea alocațiilor.

În urmă cu circa 10 zile, PSD și ALDE au refuzat două propuneri legislative de majorare a alocației: una prevedea ca alocația plătită între 2 ani și 18 ani să ajungă la 150 de lei, cealaltă se referea la indexarea alocației cu rata medie a inflației.

Parlamentul a decis joi, la propunerea PNL şi prin votul opoziţiei și a 5 reprezentați de la PSD-ALDE, că alocaţiile copiilor vor fi majorate, de la 1 martie 2019, după adoptarea în plenul Parlamentului a unui amendament la Legea bugetului. Amendamentul a fost revotat după ce a fost schimbată sursa de finanţare, liderul PSD, Liviu Dragnea, apreciind că amendamentul făcut de PNL a fost „demagogic” întrucât avea o sursă de finanţare care îl făcea de neaplicat.

Conform lui Dragnea, deficitul bugetar ar creşte, astfel, la 2,76% de la 2,55% cât a fost estimat iniţial.

DISTRIBUIȚI
Intră în conversație ()