Tânără moartă imediat după ce a născut la Roman, din cauza unei complicații rare

TOTUL DESPRE MAME
scris pe

O tănără care a născut la Spitalul Municipal de Urgență Roman a murit la scurt timp după ce a adus pe lume o fetiță sănătoasă. Eforturile medicilor de a o salva au fost zadarnice, femeia suferind o complicație a preeclampsiei. 

Tânără de 29 de ani a murit subit la o zi după ce a născut. Tragedia s-a petrecut în seara de 10 martie, după ce starea de sănătate a femeii s-a deteriorat brusc.

A fost decisă o intervenţie chirurgicală pentru salvarea vieţii tinerei, dar în timpul intervenției ea  a făcut stop cardiac, care nu a mai putut fi resuscitat. Femeia fusese internată la unitatea sanitară cu câteva zile înainte, iar pe 9 martie s-a declanşat travaliul. Acesta a decurs normal, fără complicaţii, gravida născând o fetiţă în greutate de 3.050 grame, nota la naştere fiind 9. A doua zi însă, lucrurile s-au complicat.

„O femeie în vârstă de 29 de ani a născut la 37 de săptămâni, cu o evoluţie în lehuzie foarte bună. În după amiaza de 10 martie, însă, starea de sănătate a mamei s-a deteriorat brusc, instalându-se un Hellp sindrom sever. S-a intervenit chirurgical în echipă complexă – doi medici ATI, doi medici obstreticieni şi doi medici chirurgi. Intraoperator s-a decis histerectomia de necesitate, cu anexectomie. La două minute de la începutul operaţiei, s-a produs un stop cardio circulator ireversibil la manevrele de resuscitare motrice efectuate de medici pe o perioadă de o oră jumătate. Cadrele medicale au depus toate eforturile omeneşti pentru ca pacienta să poată fi salvată, dar, din păcate, şansele de viaţă  au fost nule la această complicaţie rară şi a fost declarat decesul la ora 20.45“, a precizat, pentru cotidianul Monitorul de Neamţ, Andreea Trifan, purtătorul de cuvânt al Spitalului Roman.

Ce este sindromul HELLP

Sindromul Hellp este o complicaţie obstetricală, ce apare mai ales în ultimul trimestru de sarcină, constatându-se niveluri crescute ale enzimelor hepatice şi trombocitopenie. Acest sindrom este una dintre complicațiile preeclampsiei.

Mai exact, circa 10% dintre gravidele cu preeclampsie dezvoltă o altă complicaţie serioasă, numită sindromul HELLP. Unii medici susţin că sindromul HELLP este de fapt o formă foarte severă de preeclampsie, în timp ce alţii consideră că este o afecţiune distinctă. Oricum ar fi, dacă suferi de preeclampsie, este extrem de important să faci frecvent analize de sânge pentru a identifica posibilele semne ale sindromului HELLP.

Cele trei caracteristici principale ale acestuia sunt hemoliza (distrugerea patologică a globulelor roșii din sânge și trecerea lor în plasmă), nivelurile crescute ale enzimelor hepatice şi trombocitopenia. Factorii de risc în cazul HELLP sunt vârsta gravidei peste 35 de ani şi descendenţa europeană. Cauza sindromului este necunoscută.

Preeclampsia este o complicaţie serioasă, ce poată să apară doar în timpul sarcinii, afectând circa 5-10% dintre gravide. Această afecţiune este cu atât mai parşivă cu cât simptomele nu sunt neapărat clare.

Preeclampsia debutează în general după săptămâna 20 de sarcină, cel mai frecvent în ultimul trimestru și se caracterizează în principal prin prezenţa hipertensiunii arteriale şi printr-un nivel ridicat de proteine în urină (proteinurie), deci simptome pe care nu prea poţi să le identifici altfel decât prin analize medicale, controale regulate la medic şi monitorizarea tensiunii.

Mai multe informații despre preeclampsie si prevenirea ei găsiți în următoarele articole: 

Preeclampsia la gravide și riscurile ei. Ce simptome are, cum se tratează

Preeclampsia la gravide și riscurile ei. Ce simptome are, cum se tratează

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa