Sorina Săcărin este de un an în SUA cu familia adoptivă. Care este noua ei viață

Cristina Călin, redactor
scris pe
sorina săcărin

Sorina Săcărin la doar 8 ani ai ei a fost unul dintre personajele care a ținut vie atenția publică mai bine de o lună în anul 2019. Adopția ei a fost urmărită cu sufletul la gură de toată lumea și a împărțit în două auditoriul. Unii „țineau” cu familia de români din SUA care erau părinții legali ai fetei, alții erau de partea asistentei maternale care o crescuse de câțiva ani la Baia de Aramă.

Cum se descurcă Sorina în America

Acum Sorina locuiește la New York împreună cu părinții săi, George și Ramona Săcărin, și cu cei cei doi frați, Ava de 12 ani și Adam de 5 ani. Potrivit unui interviu dat de mama sa adoptivă pentru Newsweek „Sorina a devenit imediat o parte din familie. S-a adaptat imediat la noua ei viață, unde a înțeles cât de important este să ai încredere în tine, să îți propui să realizezi ceva și să faci tot ce poți pentru a îndeplini ce ți-ai propus. Este fericită și înflorește văzând cu ochii”.

sorina săcărin

Femeia spune că Sorina este pasionată de instrumente muzicale, motiv pentru care merge la o școală de muzică unde studiază pianul și vioara. Motivul pentru care a făcut această alegere este că Ava studiază și ea violoncelul, iar Sorina a dorit să fie mai aproape de sora ei. De asemenea, a învățat să înoate, să meargă pe bicicletă, vorbește foarte bine limba engleză și, în general, s-a adaptat bine la noua ei viață.

Adopția Sorinei Săcărin este monitorizată de autorități

Autoritățile din România, dar și cele din SUA monitorizează ceea ce se întâmplă cu Sorina în noua ei familie: ”Monitorizarea post-adopție a decurs firesc, conform legii, un angajat al serviciului social de protecție ne vizitează la fiecare trei luni, pentru a verifica starea Sorinei de sănătate, adaptarea și integrarea ei în familie, școală și societate. Până acum, am avut patru astfel de vizite, iar rezultatele monitorizării sunt trimise autorităților române”, a declarat Ramona Săcărin.

sorina săcărin cu învățătoarea

„Sorina este în continuare monitorizată de noi şi de partenerii noştri din Statele Unite, chiar săptămâna trecută am avut o întâlnire pe alte teme, inclusiv pe adopţii, cu doamna consul a Ambasadei SUA la Bucureşti, şi am discutat inclusiv pe cazul Sorina, mi-a adus şi poze în sensul acesta. Sorina este foarte bine, a fost integrată, merge la şcoala, are prieteni, lunar asistenţii sociali din SUA trimit spre Ambasadă fotografii şi informaţii despre ea. Este foarte bine din punct de vedere al sănătăţii, a făcut progrese foarte mari în ceea ce priveşte limba engleză şi din ceea ce am văzut, în pozele respective, este foarte fericită. Categoric este în regulă. Monitorizările post-adopţie – avem o colaborare foarte bună cu autorităţile din Statele Unite – arată o integrare absolut lină a acestui copil şi nu avem niciun fel de problemă pe cazul Sorina”, a precizat Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA).

Povestea adopției micuței Sorina de către o familie de români din America

Povestea Sorinei, fetița din Mehedinți, începe trist, ca a miilor de copii abandonați în fiecare an de părinți în România. A fost părăsită de mama ei și a ajuns la un orfelinat. Când avea 1 an și 8 luni a fost preluată de o asistentă maternală, împreună cu o altă fetiță, Andreea. Cele două au trăit în familia Șămărat ca două surori.

În 2013, Direcția pentru Protecția Copilului Mehedinți au început procedura pentru a o delcara pe Sorina adoptabilă. Potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANDPC), familia Mariana și Vasile Șămărăt la care fata se afla în asistență maternală, a declarat în scris că nu dorește să o adopte. În perioada următoare s-a încercat potrivirea Sorinei cu aproximativ 100 de familii, însă nu s-a reușit darea ei spre adopție.

Asistenta maternală a refuzat să o lase să plece

Potrivit procedurilor în vigoare, fata a intrat pe lista copiilor greu adoptabili. Totuși, o familie de români care trăiește în Statele Unite ale Americii, Ramona și Gabriel Sacarin, și-a declarat interesul de a o înfia pe Sorina. Ei au urmat toți pașii legali cu privire la adopție, iar un judecător a hotărât ca fata să fie adoptată de familia Sacarin. Mai mult, potrivit ANPDC, familia din SUA s-a întâlnit de mai multe ori cu fetița înainte ca decizia judecătorească să fie definitivă.

Familia unde fata se afla în asistență maternală a refuzat să recunoască decizia judecătărească și să o lase pe Sorina să meargă la noua ei familie. În mai 2019, femeia care o avea pe fată în asistență a fost concediată, tocmai pentru că nu a respectat hotărârea instanței. Pe de altă parte, familia adoptatoare a depus plângere acuzând faptul că Sorina este sechestrată de asistenții maternali.

În data de 21 iunie 2019, fetița a trebuit să fie luată cu forța de la familia Șămărăt, cu ajutorul autorităților.

Nici după ce au luat-o din casa asistentei maternale, părinții adoptivi nu au putut pleca prea ușor acasă la New York pentru că la aeroport au fost supuși unui control foarte amănunțit și au pierdut avionul. În cele din urmă, au ajuns cu toții în America.

Presiuni imense și teorii ale conspirației

Toate aceste evenimente s-au desfășurat pe fondul unei presiuni foarte mari din partea mass-media și a publicului. O mulțime de teorii ale conspirației îi preziceau fetei o soartă sumbră pe meleaguri americane. Una dintre ele spunea că fetei urma să i se scoată organele pentru a fi donate copilului mai mic al familiei Săcărin care ar fi fost grav bolnav.

Într-un interviu acordat de Ramona Săcărin publicației Ziariștii reiese că situația stătea diferit: ”Sorina avea o frică de autorități. În permanență, la Baia de Aramă, era învățată să aibă un anumit comportament față de angajații de la DGASPC, care erau cei ce urmau să „o ia”. Ne-a povestit frecvent cum, spre exemplu, asistenta maternală o învățase să toarne o cafea în capul doamnei psiholog; dar fata nu a făcut niciodată așa pentru că – zice ea – „doamna aia chiar era drăguță”. Sorina a primit nenumărate corecții fizice cât a stat în familia de plasament. Ne-a povestit despre bătăi cu cureaua pe pielea goală, despre bătăi cu urzica și închisul într-o cameră. Tot ea ne-a povestit că familia fostei asistentei maternale o învăța ca, în cazul în care chiar ajunge la noi în America, să ne dea foc la casă și să fugă, să-i sune pe ei. A depășit toate astea, a înțeles că nimeni nu o va mai bate niciodată. Acum se bucură de o relație de familie stabilă, bazată pe încredere și iubire necondiționată”, a povestit femeia.

Sorin
Sorina Săcărin cu tatăl ei

Tot aceasta spune că anul acesta nu intenționează să vină în România, dar că în anii viitori nu exclude acest lucru pentru că mai au aici rude și prieteni de care le este dor. Totuși, nu vor trece pe la Baia de Aramă.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa