Starea copilului de un an cu coronavirus. „Mama nu vrea să îl lase singur, e foarte greu să îi desparți. Trebuie să-i asigurăm protecția”

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
copilul de un an cu coronavirus
Mama copilului a fost învățată de medici cum să se protejeze pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

Copilul de un an cu coronavirus este internat în Spitalul de Boli Infecționase din Iași, unde a fost transferat de la Spitalul Județean Bacău, după confirmarea diagnosticului. Copilul a luat virusul de la o mătușă care se întorsese din Italia și care i-a transmis boala chiar dacă ea era asimptomatică.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Carmen Dorobăţ, a declarat sâmbătă că starea generală a copilului este bună. „Trebuie să vedem dacă suportă uşor boala, ce simptomatologie are şi după aceea stabilim tratamentul care trebuie aplicat. Se poate să fie un asimptomatic, dar poate fi sursă de infecţie”, a declarat dr. Carmen Dorobăţ, citată de mediafax.ro.

„O vom învăța tot ce înseamnă protecție”

Din spusele medicului, reiese că mamei i-a fost prezentată opțiunea de a nu se interna cu cel mic, dat fiind faptul că ea nu a fost identificată ca purtătoare a virusului și riscă să ia boala de la copil.

„Este foarte greu să iei o decizie și să spui că îi desparți. Este vorba despre un copil de un an și ceva. Îi vom explica tot ceea ce trebuie să știe despre acest virus, dar dacă va vrea ea să rămână va trebui să îi asigurăm tot ceea ce înseamnă material de protecție, să o învățăm tot ce înseamnă spălat pe mâini, dezinfectat și așa mai departe. Din ce știu până în momentul de față, mama nu prea ar vrea să lase copilul singur”, a mai spus managerul spitalului.

Copilul era izolat la domiciliu când au apărut simptomele

Copilul era în izolare la domiciliu din data de 3 martie, după ce intrase în contact cu o mătușă venită din Italia, fără simptome de boală. Micuțul a fost dus la spital după ce a început să prezinte simptome specifice, respectiv febră și tuse.

În spitalul din Iași în care se află cel mic sunt 9 pacienți diagnosticați cu coronavirus, a căror stare generală de sănătate, conform managerului, nu ridică probleme.

Medicii atrag din nou atenția să evităm întâlnirile cu persoane care vin din țările în care au fost raportate infecții, chiar dacă acestea par perfect sănătoase. Ele pot fi purtătoare ale virusului și îl pot transmite mai departe fără să aibă simptome.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în China, doar 2,4% dintre cei infectați sunt copii și doar în 0,2% dintre cazuri starea celor mici s-a agravat. Nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor. Așadar, în general, copiii fac o formă ușoară a bolii, însă o pot transmite mai departe.

COVID-19 Riscul de mortalitate în funcție de vârstă 

Vârsta Rata mortalităii cazuri totale
80+ 14.8%
70-79 ani 8.0%
60-69 ani 3.6%
50-59 ani 1.3%
40-49 ani 0.4%
30-39 ani 0.2%
20-29 ani 0.2%
10-19 ani 0.2%
0-9 ani Fără victime

Sursa: Centrul pentru Controlul Bolilor din China (CCDC)

Coronavirusul la copii: ghid pentru părinți

  • În cazul în copilul tușește și/sau îi curge nasul, este foarte posibil să aibă o răceală comună sau gripă – pentru că încă se mai înregistrează cazuri de gripă în această perioadă;
  • Pe de altă parte, în situația în care copilul are simptome de răceală, dar a fost în preajma unei persoane depistate cu coronavirus sau dacă familia voastră a venit recent dintr-o țară cu risc înalt, sună la 112 pentru a primi ajutor medical;

Ce poți face pentru a reduce riscul copilului de a lua coronavirus

  • Evită orice fel de locurile de joacă. Un studiu mai recent demontează tot ceea ce știam până acum despre modul de trasmitere al coronavirusului. Se pare că el se transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată și rezistă cel puţin 30 de minute în aer după ce sursa infecţiei nu mai este prezentă. El supraviețuiește chiar și patru zile pe diferite suprafeţe, la temperaturi de peste 30 de grade Celsius;
  • Limitează la maximum contactul copilului cu alte persoane decât cele din familia restrânsă. Nu lua copilul cu tine la cumpărături și evită, în general, locurile care ar putea fi aglomerate, inclusiv mijloacele de transport în comun la ore de vârf;
  • Încurajează copilul să se spele corect și cât mai des pe mâini cu apă și săpun. Membrii familiei trebuie, de asemenea, să respecte regulile de igienă.

Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandă să citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa