Studiu: de ce e bine ca şcoala să înceapă mai târziu

Alexandra Constantin
scris pe
clasa copii scoala elevi

Copilului tău îi vine greu să se trezească dimineaţa pentru a merge la şcoală? Acum oamenii de ştiinţă sunt de partea lui. Descoperă de ce le este copiilor atât de greu să se trezească dimineaţa şi de e bine ca şcoala să înceapă mai târziu.

Este ironic: când sunt mici copiii dau trezirea tuturor din casă în jurul orei 6 dimineaţa, iar când cresc ajungi să tragi de ei ca să se trezească pentru a merge la şcoală. Când vine vorba de ciclurile de somn… nimeni nu câştigă. În primii ani de viaţă micuţii nu reuşesc să stea treji până la ore mai târzii seara, iar când cresc şi se pot bucura de somn nu pot face asta des deoarece trebuie să se trezească dimineaţa devreme pentru a merge la şcoală, arată www.upworthy.com.

Cu toate acestea, rezultatele celui mai recent studiu în domeniu au arătat că este bine ca şcoala să înceapă mai târziu, iar asta deoarece mulți copii și în special adolescenţii obişnuiesc să nu doarmă suficient. O soluţie în acest caz este ca şcoala să înceapă mai târziu şi nu la primele ore ale dimineţii.

Rezultatele cercetării: adolescenţii nu dorm suficient

În 2015, Centrul de Control şi Prevenire al Bolilor (SUA) a transmis un raport în care sugera că mare parte din adolescenţi nu se odihnesc suficient noaptea, înainte de a merge la şcoală. În timp ce aceştia au nevoie de 8 ore de somn pe noapte, 2 din 3 adolescenţi din Statele Unite ale Americii dormeau mai puţin de atât în zilele din timpul săptămânii. De asemenea, raportul arăta că 5 din 6 elevi de liceu începeau orele de curs înainte de ora 8.30 dimineaţa – ceea ce face ca mulţi dintre ei să nu se odihnească suficient, aşa cum specialiştii recomandă.

În prezent, cercetătorii din mai multe ţări din lume au ajuns la concluzia că cea mai bună modalitate prin care adolescenţii pot să se odihnească este ca şcoala să înceapă mai târziu.

Pornind de la acest raport, specialiştii au început să analizeze efectele pe care lipsa de odihnă le poate avea asupra sănătăţii copiilor. În anul 2017, Academia Americană de Somnologie (un grup din care fac parte mai mult de 10.000 de cercetători şi medici) a emis oficial o declaraţie prin care susţine începerea şcolii mai tâziu, respectiv nevoia de mai multă odihnă în rândul adolescenţilor.

În paralel, o altă cercetare a analizat posibilitatea ca şcoala să înceapă mai târziu, dar şi rata de promovabilitate a adolescenţilor în acest caz. Rezultatele obţinute au arătat că rata de promovabilitate poate creşte cu 9% dacă şcoala începe mai târziu de 8.30 dimineaţa.

De ce e bine ca şcoala să înceapă mai târziu: mai mult timp pentru odihnă

Vestea bună este că părinţii îi pot ajuta pe adolescenţi să se odihnească mai bine în timpul săptămânii, iar acest lucru se poate realiza fără ca ora de culcare seara să fie mai devreme. Pe perioada adolescenţei creierul eliberează hormoni care fac ca senzaţia se somn să apară la ore mai târzii, mai exact în jurul orei 22-23, asta chiar dacă ei sunt obosiţi sau nu.

De ajutor este ca părinţii să găsească modalităţi prin care să-i ajute pe adolescenţi să-şi facă în aşa fel programul de peste zi încât să existe şi momente de odihnă, chiar dacă pentru puţine timp. În alte ţări organizaţiile şcolare alături de părinţi au făcut petiţii pentru ca orele de curs să nu mai înceapă la primele ore ale dimineţii, ci puţin mai târziu. În unele districte s-au implementat deja astfel de programe pentru a verifica dacă performanţele şcolare se îmbunătăţesc atunci când şcoala începe mai târziu.

Rezultatele studiului recent au arătat riscurile pentru sănătate sunt şi mai mari dacă adolescenţii sunt supraponderali, fumează, consumă alcool, asta pe lângă odihna insuficientă.

Dacă ți s-a părut util acest articol, dă LIKE paginii noastre de Facebook, unde găsești și alte articole cel puțin la fel de interesante.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa