Studiu științific: Cum afectează personalitatea copilului luna în care s-a născut

Ileana Mirescu
copil fluture joaca

Există o mulțime de factori care influențează personalitatea copilului în uter. Modul în care mama se hrănește este cu siguranță extrem de important. Studii noi arată că și luna de naștere joacă un rol semnificativ.

Chiar și în țările dezvoltate, unde există suficiente alimente, dacă dieta mamei este săracă în vitamina C și vitamina D poate fi afectată dezvoltarea creierului, inimii sau a oaselor fătului. Virusurile sezoniere, în special gripa, pot afecta sănătatea mamei și dezvoltarea fătului. Sarcina în timpul lunilor de iarnă, cu zile scurte și nopți lungi, poate avea ca efect apariția unor afecțiuni gen Boală Afectivă Sezonieră la mamă, nivelul scăzut de serotonină din creierului mamei putând avea efecte similare și asupra fătului.

PERSONALITATEA COPILULUI ȘI LUNA ÎN CARE S-A NĂSCUT

Rezultatele preliminare ale unor studii noi, așa cum sunt prezentate pe time.com, despre legătura dintre personalitatea copilului și luna în care s-a născut, le aveți mai jos:

Copiii născuți primăvara:

Felicitări, cei născuți în martie, aprlie și mai, aveți un scor ridicat pe scala hyperthymia — ceea ce este bine. Hyperthymia înseamnă optimismul general. Însă asta vine cu un preț: copiii născuți primăvara au și un risc mare să sufere de ceva opus: depresia clinică. Iar numărul cel mai mare de depresivi – conform unui studiu masiv, realizat pe 58.000 de subiecti în Marea Britanie – se întâlnește printre cei născuți în luna mai, în timp ce copiii născuți în luna noiembrie au cea mai scăzuta rata de depresie.

Vara:

Copiii născuți în iunie, iulie și august au din caracteristicile celor născuți în lunile de primăvară, respectiv scor ridicat pe scala hyperthymia, însă pot fi ușor surclasate de așa numită ciclotimie — o trecere rapidă de la o stare la alta. Însă, nu este un semn de alarmă pentru boala bipolară, afecțiune scăzută printre copiii născuți în luna august.

Toamna:

Cei născuți toamna au un nivel al depresiei foarte scăzut și o probabilitate mică de a suferi de boală bipolară. Singura neplăcere a copiilor născuți toamna – au tendința de a fi cam iritabili.

Iarna:

Printre provocările pe care le au de înfruntat copiii născuți iarna se numără un nivel mai ridicat pentru afecțiuni precum schizofrenie, boală bipolară, depresie. Există însă și câteva compensații: copiii născuți iarna sunt mai puțin iritabili decât cei născuți toamna.
În plus, potrivit unui studiu făcut în anul 2015 pe 300 de celebrități, ianuarie și februarie sunt lunile potrivite să te naști dacă vrei să ajungi faimos, aceste luni fiind corelate cu creativitatea și imaginația în rezolvarea problemelor.

În loc de concluzii

Constatările de mai sus nu înseamnă că părinții ar trebui să programeze nașterile într-un anumit sezon. Și ca să fim corecți, personalitatea fiecărui copil este mai puțin legată de luna în care s-a născut decât se leagă de ceea ce experimentează în multele sezoane care urmează după ce a venit pe lume.

Citește și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa