Un an de concediu și o indemnizație de 1700 de lei pentru mamele adoptive

Raluca Dumitrică
scris pe
mamele-adoptive-totul-despre-mame

Vești bune: cei care îşi doresc să adopte copii cu vârsta de cel puțin doi ani ar putea primi concediu un an

Mamele care adoptă copii cu vârsta mai mare de doi ani ar putea primi concediu pentru acomodarea cu cei mici, iar pe perioada lui ar putea beneficia de o indemnizaţie lunară de 1700 de lei. În plus, procedura adopţiei ar putea fi, la rândul său, simplificată. Aceste veşti bune reies din adoptarea în această săptămână de către Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, iniţiat de Guvern.

Citeşte şi: Cum te porţi cu un copil adoptat

Concediul va avea o durată de maxim un an şi se va acorda la cerere, iar indemnizaţia nu va fi acordată de angajator, ci din partea statului, din bugetul asigurărilor sociale. Până în momentul de faţă, legea stipula ca mamele care adoptau un copil în vârstă de cel puţin doi ani să beneficieze de un concediu de şase luni.

Totodată, se simplifică şi procedura adopţiei, scurtându-se unele termene ce vizează accelerarea procesului de adopţie şi creşterea numărului de copii adoptaţi, pentru a oferi şansa acestora de a creşte în siguranţă şi de a se bucura de dragostea unei familii și a unei mame adoptive.

Acomodarea, de maximă importanţă pentru copii şi mamele adoptive

Decizia care a stat la baza acestui proiect de lege a avut în vedere faptul că micuţii cu vârsta mai mare de doi ani nu îşi găsesc la fel de uşor o familie adoptivă, precum nou-născuţii, şi este posibil ca ei să aibă şi întârzieri de dezvoltare provocate de lipsa afecţiunii părinteşti. Din această pricină, mamele adoptive ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru acomodarea cu cei mici şi înţelegerea treptată a posibilelor probleme pe care le pot avea copiii. Acestea au fost considerentele care au stat la baza modificărilor aduse Legii Adopţiei, modificări care doresc să faciliteze integrarea copilului în noua familie şi dezvoltarea unui ataşament securizant între noua familie și copilul adoptat.

Conform statisticii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, în septembrie anul trecut erau 3809 de copii eligibili pentru adopţie şi 1698 de familii atestate pentru adopţie. Din totalul copiilor, 3237 de copii, aşadar majoritatea covârşitoare, aveau vârsta între 2 şi 17 ani.

Votul final referitor la aceste amendamente urmează să fie dat în curând de Camera Deputaţilor. Pentru familiile care adoptă copii mai mici de doi ani va fi valabilă în continuare legea în vigoare, adică procedura prin care se acordă indemnizaţia de creştere a copilului.

Citeşte şi:
Mama unui copil adoptat e mama lui şi punct
Sandra Bullock este mamă pentru a doua oară
Vocea ta: Adopţia, un alt mod de a deveni părinte

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa