Un copil de 12 ani din București a murit de gripă. S-a anunțat oficial prima săptămână epidemică

Theodora Fintescu, redactor
scris pe
copil de 12 ani a murit de gripă
Conform primelor informații despre acest caz, băiatul nu avea alte boli asociate.

Un copil de 12 ani din București a murit de gripă joi, 30 ianuarie. Băiatul nu avea alte boli asociate și nu era vaccinat antigripal. În data de 29 ianuarie a mai murit de gripă o fetiță de 11 luni din Vaslui. Fetiția avea și alte boli preexistente, nu era vaccinată și a fost confirmată cu virus gripal tip A.

Din primele informații disponibile, se pare că băiatul, care făcea sport de performanță, avea gripă de tip A. El s-a prezentat acum doua zile la medic, a fost diagnosticat cu gripă la ”Victor Babeș” și trimis acasă, cu tratament. Starea lui s-a deteriorat, iar părinții l-au dus la Spitalul ”Grigore Alexandrescu”, unde, după un timp, a intrat în șoc septic.

Informații în curs de actualizare.

Conform Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, aceasta este prima săptămână epidemică, iar în cazul în care se înregistrează trei săptămâni consecutive de acest tip, va fi declarată stare de epidemie de gripă.

Activitatea gripală a avut un trend crescător în ultima săptămână, numărul deceselor din acest sezon a urcat la 7 și s-au înregistrat peste 3.600 de cazuri de îmbolnăviri. În total s-au înregistrat 3.645 de cazuri de gripă clinică (diagnosticată pe baza simptomelor), iar 398 dintre acestea au fost confirmate în laborator cu virus gripal.

Ce înseamnă săptămână epidemică

Săptămâna a fost numită epidemică deorece creşterea numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% şi au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparţinând aceluiaşi subtip, din totalul produselor patologice testate.

Au fost confirmate 7 decese în ultima săptămână.
De la începutul sezonului 2019-2020 au fost înregistrate 10 decese confirmate cu virus gripal, din care 7 tip A, subtip (H1)pdm09, 2 tip B și 1 tip A în curs de subtipare.
Numărul cazurilor de îmbolnăviri înregistrate în ultima săptămână este cu 7,4% mai mare comparativ cu aceeași săptămână a sezonului precedent.
În București s-au înregistrat în ultima săptămână 1.366 de cazuri de gripă clinică, dintre care 74 confirmate cu virus gripal în laborator.
Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute la nivel național (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 102.981, cu 23.2% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (134.201) și cu 26.1% mai mare comparativ cu cel din saptămâna anterioară (81.646).

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa