Un copil diagnosticat cu leucemie, apoi cu gripă, este în moarte clinică după ce a fost plimbat la 6 spitale

Geta Roman, director editorial
scris pe

Părinţii unei fetite de 3 ani din județul Olt au primit două veşti năucitoare în doar câteva zile. Mai întâi, micuța a fost diagnosticată cu leucemie, apoi cu gripă şi a intrat în moarte clinică. „Practic, aştept să-mi spună că a murit”, a povestit Paula Voinea, mama micuței.

Familia crede că fetiţa a luat virusul din Spitalul Marie Curie din Bucureşti, unde a aşteptat ore în şir rezultatul unor analize.

Problemele familiei din Stoicăneşti, Olt, a început pe 18 ianuarie 2019 când copilei de trei ani i-a apărut o erupţie pe piele. Părinţii au dus-o la spitalul Caracal, doar că acolo nu există dermatolog şi au fost trimişi la Slatina. Tratamentul prescris de medici nu a dat rezultate, aşa că mama fetiţei a dus-o la o clinică particulară pentru analize.

„Acolo am aflat că electrograma era foarte urâtă. Nu ştiam ce înseamnă. Am sunat la un medic pediatru de la Caracal şi mi-a zis: mergeti cu ea la Bucureşti, la Marie Curie sau la Fundeni”, a spus Paula Voinea, mama fetiței.

Paula Voinea si fetita ei
Paula Voinea si fetita ei

A doua zi, familia Voinea a plecat la Bucureşti. Prima oprire: Spitalul de Copii Marie Curie, unde părinţii au primit o veste teribilă, după o aşteptare de 8 ore.

Refuzați pentru că nu au avut bilet de trimitere

„Într-un final, după 8 ore, mi-au zis: mergeţi cu ea la Fundeni, are leucemie. La Fundeni mi-au zis că nu pot să mă interneze că nu am bilet de trimitere”.

Părinţii Mariei s-au întors în aceeaşi zi acasă, pentru biletul de trimitere. Nu au mai apucat să plece iar la Bucureşti. A doua zi, copila dădea semne de gripă. A fost internată la spitalul Slatina, patru zile mai târziu a fost transferată la Spitalul de boli infecţioase din Craiova, iar pe 28 ianuarie era dusă la Spitalul Judeţean Olt în agonie.

„În momentul de faţă se află internată în Clinica de Terapie Intensivă, este în stare foarte gravă, este intubată şi ventilată mecanic”, a spus Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Craiova.

Familia fetiţei acuză acum medicii de la Marie Curie din Bucureşti că Maria ar fi luat gripa chiar în spital. Reprezentații Spitalului de Copii Marie Curie din Bucureşti anunţă o anchetă internă pentru a stabili ce s-a întâmplat în cele 8 ore, cât fetiţa aflată acum în comă a aşteptat pe holuri rezultatul investigaţiilor.

Peste 60 de decese cauzate de gripă, dintre care 3 la copii

Datele centralizate de Centrul pentru Prevenirea Bolilor Transmisibile arată că numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 64, dintre care trei la copii (doi copii de 11 luni și unul de 17 ani).

Pentru a preveni și controla gripa, mediciul pediatru Mihai Craiu are următoarele recomandări:

Ce NU facem?

1. Dacă febra nu scade deloc, în ciuda dozelor corecte de Paracetamol sau Ibuprofen, nu ne grăbim cu alte antitermice, fară aviz medical.
În nici un caz nu dăm aspirină (nici efervescentă, nici tamponată, de nici un fel!!) unui pacient care ar putea avea gripă. Sau varicelă😊 De ce? Pentru ca ar putea face complicații mortale, cum este sindromul Reye care afecteaza grav ficatul şi creierul copilului.

2. Nu ne repezim la spital cu un copil care are DOAR febră si se simte altfel foarte bine şi se joacă normal, dacă este un copil ce nu are nici o boală gravă cunoscută. Mai ales dacă are mai mult de 5 ani.

3. Nu ne ducem la spital NICI in a 5 a zi de febra foare mare asociată cu semne evidente de ILI. Chiar dacă aflăm, la acest moment, cu ajutorul testelor de laborator, ca este gripă, e prea tarziu pentru tratament specific cu antivirale (Oseltamivir). Tratamentul are eficacitate maximă dacă e inceput in primele 2 zile de boală.

4. Nu utilizăm la domiciliu şi FARĂ consult medical, nici un antibiotic. In această de grupă de NU ANTIBIOTICE intră si prescripțiile telefonice. Copilul mic, sub 5 ani sau avand o boala cronică, TREBUIE consultat direct, daca e suspect ILI şi nu telefonic!!

5. NU ne “culcăm pe o ureche” după un test rapid negativ pentru gripă. Nu este absolut sigur ca nu avem boala şi că nu o putem transmite altora. Trebuie să ne izolăm la domiciliu si sa evităm cu grijă să nu tusim incorect (fără a acoperi cu cotul). Cateva zile, putine, până scade febra.

6. Nu dezvoltăm o psihoză pentru nevoia imperioasa de test de gripă. Zeci de copii au fost adusi la INSMC (si in toate celelalte spitale de copii pe care le cunosc) pentru testare de gripă. Sub cele mai ciudate pretexte – are vecinul de palier gripă, scoala noastră va fi închisă, stau in oraşul cu numarul maxim de pacienti confirmati etc. Uneori la copii altfel sănătoşi.
Testul de gripa ar trebui făcut la acei pacienti care ar trebui internați sau care au o formă severă de boală sau care ar putea face complicații majore.

7. Ca sa fie cu noroc… Nu dam Oseltamivir (Tamiflu) de capul nostru. Dacă dăm super-ofertă de Tamiflu tuturor copiilor cu gripă suspectată si la toți contacții lor, vom obtine o selecție a virusurilor circulante cu rezistență la Oseltamivir. S-a mai întâmplat şi in anii trecuti. Abuzul de Tamiflu are aceleasi efecte de selecție a “golanilor MARI si rezistenti” ca şi excesul de antibiotice in cazul bacteriilor.

8. Nu există purtător sănatos de virus gripal. Şi nu facem teste să verificăm dacă “a rămas” virusul în corpul copilului dupa vindecare.

9. Nu intrăm in panică din cauză ca nu am gasit Tamiflu din proprie inițiativă pt autotratament la domiciliu. Doar pentru că banuim ca avem gripă. In spital pentru pacienții cu gripa medie/severă exista medicatia adecvată.

10. Diversele suplimente de “imunitate” promovate asiduu pe toate canalele radio-TV in aceste zile au efect ZERO BARAT ABSOLUT pentru cazurile de gripă. Dacă e gripă uşoară (cum sunt aproape toate formele de boală observate recent) se va vindeca fără niciuna din doctoriile “miraculoase”. Daca e gripă severă se tratează in spital.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa