Vouchere pentru plata grădiniței de 150 de euro pentru fiecare copil sub 3 ani. Proiect în Parlament

Cristina Călin, redactor
scris pe
vouchere pentru plata grădiniței

Părinții din România vor avea o viață mai ușoară dacă cele 6 legi propuse de deputatul Ovidiu Raețchi vor fi aprobate. Pachetul legislativ este menit să sprijine natalitatea care în ultimii ani a scăzut dramatic la noi în țară. În ultimii 28 de ani România a avut un spor natural negativ.

Vouchere cadou pentru plata grădiniței în fiecare lună

Una dintre legile aflate în dezbatere propune ca părinții care au în întreținere copii de până la 3 ani să primească lunar vouchere pentru plata grădiniței în valoare de 150 de euro pentru fiecare dintre ei.

Banii ar urma să poată fi folosiți pentru plata creșei, grădiniței sau a bonei. Aceasta din urmă trebuie să aibă un atestat profesional pentru exercitarea meseriei, pentru ca părinților să le poată fi decontată suma plătită. Legile au în vizor și companiile. Cele care au mai mult de 30 de angajați și investesc în deschiderea de creșe și grădinițe vor fi scutite de impozitul pe profit, dacă inițiativele sunt aprobate.

O altă lege din pachetul legislativ prevede înființarea de bănci de lapte matern în maternitățile din România.

Acestea urmează să fie finanțate dintr-un Fond pentru dezvoltarea băncilor de lapte matern care va avea o valoare de 200.000 de euro anual. Potrivit proiectului de lege spitalele ar putea primi minimum 50.000 de euro pentru a înființa aceste bănci de lapte matern.

Acestea au scopul de a colecta, analiza, procesa și distribui laptele matern provenit de la femei care îl donează voluntar. Tot în sprijinul alăptării bebelușilor cu lapte matern pentru o perioadă cât mai lungă de timp, se propune și înființarea unei Comisii Naționale de Alăptare care să promoveze, protejeze și susțină alăptarea în România prin ghiduri specifice și politici publice.

Spitale prietene cu copii

Un alt proiect de lege prevede acreditarea maternităților ca Spitale prieten al copilului, în vederea promovării și susținerii alăptării și reducerii gradului de mortalitate infantilă.

Conform proiectului de lege, Ministerul Sănătății ar urma înființeze un grup de lucru care va elabora un program de acreditare a maternităților, prin respectarea unui ghid care să prevadă obligatoriu respectarea următorilor pași: un ghid scris de hrănire a sugarilor, destinat personalului maternității și comunicat părinților, informarea despre importanța alăptării, facilitarea contactului direct (skin to skin) imediat și neîntrerupt după naștere și sprijinirea mamelor să inițieze alăptarea, nu se vor administra nou-născuților alăptați alimente sau fluide, altele decât laptele matern, cu excepția cazurilor de indicație medicală.

Legea bonelor ar urma să fie și ea modificată. Potrivit proiectului „mamele care au unul sau doi copii și beneficiază de concediu de creștere a copilului, conform legii, pot primi în îngrijire, în calitate de bone, conform prevederilor prezentei legi, până la 3 copii cu vârsta de până la 3 ani, incluzând copiii proprii”.

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa