De ce alimentația cu program compromite alăptarea

Ileana Mirescu
alaptarea-un-act-firesc-totul-despre-mame

Alăptăm sau nu cu program? Părerile sunt împărțite de cele mai multe ori. Unele prietene, bunici, mătuși, mame, cumnate, vecine și alte femei care au mai trecut prin asta, se întâmplă să susțină că bebelușii au nevoie de program.

Vorbim despre ceea ce se mai numește și ”alăptat cultural” și facem lumină în acest caz cu Anca Bălășoiu, moașă licențiată și expert în alăptare:

Anca Bălășoiu, moașă și expert în alăptare

Totul despre mame: E nevoie să alăptăm la program?

Anca Bălășoiu: Toate mamele pot alăpta dacă au informaţii corecte şi dacă sunt sprijinite de familie, comunitate şi personalul medical. Alăptarea este un act natural care trebuie învățat și nu trebuie restricționată de program deși poate părea că mama și copilul au un program haotic.

Alăptarea biologică nu cunoaște nici o regulă, nu restrânge suptul copilului și presupune o alăptare continuă şi un contact strâns între cei doi. Suptul începe de la naștere și continuă cu o frecvența mare în primele săptămâni.

TDM: De unde a apărut mitul alăptatului cu program?

Anca Bălășoiu: Alăptatul cu program sau alăptarea culturală este o alimentație rigidă, cu orar fix, cu restrângerea duratei suptului și a contactelor dintre mamă și copil, incluzând chiar și completarea suptului cu lichide sau alternanța  alimentației cu biberonul. Copiii sunt separați de mamele lor fiind considerat periculos că mama să doarmă cu copilul.

Alăptarea culturală nu produce un copil mai sănătos psihic și fizic.

Alăptarea culturală produce eșecul alăptării, copilul e repede înțărcat (4-6 săptămâni până la 3 luni).

TDM: Cum ajută/sabotează programul alăptarea?

Anca Bălășoiu: Consecințele alimentație culturale (alăptare cu program) sunt:

  • orarul fix produce un sugar epuizat de plâns, care nu mai suge viguros sau suge dormind.
  • poate duce la scăderea secreției lactate, deoarece laptele se produce după legea ”cerere și oferta”. Dacă copilul va suge cu program, mama va produce puțin lapte (secreția de prolactină și oxitocina fiind declanșată de suptul copilului). 
  • prin golirea frecventă a sânului se elimină substanța inhibitoare (o proteină mică – FIL) și se accelerează producția de lapte.
  • limitarea timpului de alăptare poate duce la obstruarea (astuparea) canalelor galactofore sau abcedarea acestora datorită golirii insuficiente a sânilor, ceea ce îngreuneaza suptul şi alterează și mai mult instinctul de suctiune.
  • poate duce la ”fobia” cântarului.
  • mama poate fi tentată să completeze suptul cu lichide, de cele mai multe ori administrate cu biberonul, ceea ce reduce dorința de suctiune deoarece consumul lichidelor din biberon e mai uşor.
  • introducerea mai devreme a sucurilor sau solidelor în alimentație.
  • orarul fix, adăugarea lichidelor (ceai, suc de fructe, apă), introducerea solidelor în alimentația copilului subminează instinctul de supt.

TDM: Există vreun beneficiu medical real?

Anca Bălășoiu: Alimentația culturală poate aduce doar dezavantaje. Nu există nici un beneficiu medical real al alimentației cu program.

Alăptarea exclusivă nu cunoaște nicio regulă și nu restrânge suptul copilului. Aceasta presupune o alăptare continuă și un contact strâns între mamă și copil. Suptul este dirijat de copil fiind o relație de parteneriat între cei doi.

TDM: Mi-am alăptat primul copil “la program” și am dat greș. La al doilea am primit aceleași recomandări. De ce?

Anca Bălășoiu: Personalul medical care promovează alimentația exclusivă la sân nu va recomandă niciodată program de alăptare.

Majoritatea spitalelor își desfășoară activitatea după proceduri, protocoale și programe orare, din acest motiv cea mai mare parte a maternitatiilor au adoptat sistemul rooming-in (mama în camera cu copilul).

Sistemul rooming-in favorizează alăptarea nelimitată, la cerere. Crește încrederea mamei în forțele proprii de a avea lapte suficient pentru copil, se familiarizează mai repede cu comportamentul și nevoile copilui, învață mai repede să-l îngrijeasca, să comunice cu el.

TDM: Pune alăptarea la program presiuni suplimentare pe mame?

Mama trebuie să își asculte instinctul matern, fiecare copil este diferit și trebuie să-și stabilească singur programul.

Alăptarea la program nu este recomandată de nici un specialist în domeniu. De cele mai multe ori, părinții înțeleg greșit programul copilului și nu respectă recomandările specialiștilor în domeniu.

Articolul face parte din campania Știința de a avea grijă, o inițiativă a brandului Philips Avent care își propune să le reamintească părinților aflați la început de drum, că meseria de părinte e despre grijă, nu despre griji.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa