Cum să ai un copil care să mănânce sănătos

Ileana Mirescu

Ești mamă și ai observat deja că micuțul tău manifestă interes pentru alimentele pe care le consumai și tu cu precădere în timpul sarcinii? Sau ești însărcinată și cauți să îi oferi copilului tău un start bun în viață? Este foarte important ceea ce mănânci! 

ETAPA 1: Formarea gustului bebelușului începe din sarcină

Educarea gustului celui mic începe chiar din timpul sarcinii. O dietă echilibrată, o alimentație sănătoasă, obiceiurile alimentare corecte sunt lucrurile la care trebuie să ai grijă din momentul în care afli că eşti însărcinată. Sunt studii care demonstrează că există o legătură directă între ceea ce mănâncă mama în timpul sarcinii și mofturile copilului.

Cercetătorii de la Universitatea din Missouri au făcut un studiu pe femeile însărcinate în ultimul trimestru. Acestora li s-a cerut să bea cât mai mult suc de morcovi. Ulterior, când bebelușii au ajuns la vârsta de șase luni și li s-a dat pentru prima dată suc de morcovi, cei care fuseseră expuși, în timpul sarcinii, la consumul de suc de morcovi, au fost foarte receptivi și s-au bucurat de gust. În schimb, cei ai căror mame nu consumaseră suc de morcovi în ultimul trimestru de sarcină, nu au primit prea bine noul gust. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aromele ajung în lichidul amniotic.

Având în vedere că fătul începe să dezvolte mecanismul înghițirii începând cu a 12 a săptămână de sarcină, nu e de mirare că micuții noștri ”știu” ce mâncăm și îi putem obișnui cu diferite gusturi chiar dinainte de a se naște.

ETAPA 2: Alăptarea și rolul ei în educarea gustului

Cercetătorii de la Monell Chemical Senses Centre Philadelphia au descoperit și că bebelușii hrăniți la sân acceptă mult mai ușor legumele pe care mamele lor le-au consumat în perioada alăptării. Așadar, formarea gustului are o a doua etapă, cea de după naștere, înainte de diversificare, iar alăptarea constituie un avantaj major pentru „îndrumarea” copiilor către o alimentație sănătoasă.

ETAPA 3: Ultima fază a educării gustului începe cu diversificarea

Este foarte important startul pe care micuții noștri îl au în consumarea alimentelor solide și modul în care mănâncă în primii ani. Un rol decisiv aici este și stilul alimentar al familiei. Nu le putem oferi copiilor broccoli în timp ce noi mâncăm altceva.

Experimentul familiei doctorilor Sears

Un exemplu excelent la acest capitol este experimentul familiei doctorilor Sears, (autorii ”Cărții Bebelușului”). Ei au lansat ideea conform căreia dacă papilele gustative și sistemul digestiv al copiilor ar primi numai și numai alimente sănătoase în primii ani de viață, sunt mari șanse ca, mai târziu, organismul lor să refuze alimentele nesănătoase. Prin urmare, au decis să facă un experiment pe propriii copii și au convins și părinții care le-au trecut pragul cabinetului să facă parte din acest experiment. Au trecut cu toții, părinți și copii, la o alimentație sănătoasă, la o dietă fără adaosuri de sare, zahăr și grăsimi nesănătoase. Cel de-al șaselea copil al familiei Sears a fost ținut cel mai din scurt la mâncare în primii ani. După ce a mai crescut și a început să meargă la petreceri de copii, la momentul tortului, se vedea diferența. El nu își mânca niciodată toată porția. Se oprea singur și spunea că nu mai poate, că ”burtica lui nu se simte bine”.

Iată care sunt cele cinci sfaturi ale dr. Sears pentru educarea timpurie a gusturilor celor mici:

  1. Evitați alimentele care conțin îndulcitori artificiali sau au un conținut ridicat de zahăr.

  2. Evitați alimentele care conțin uleiuri hidrogenate.

  3. Oferiți-le copiilor alimente proaspete în detrimentul celor conservate sau ambalate.

  4. Oferiți-le cereale integrale (de exemplu, pâine din făină integrală în loc de pâine albă).

  5. Evitați alimentele care conțin coloranți și aditivi.

Medicii Sears recomandă folosirea condimentelor în alimentația bebelușului, nu neapărat pentru gust, cât pentru beneficiile asupra sănătății. Spre exemplu, piperul negru combinat cu turmericul au efect antiinflamator.

De ce să mai ții cont în educarea gustului la copii

Medicii Sears vorbesc despre cele trei gusturi de bază pe care bebelușii le acceptă cu plăcere. Este vorba de gusturile pe care laptele matern le reunește.

În primul rând, ei recunosc și iubesc dulcele, pentru că laptele matern e dulce. În al doilea rând, laptele mamei este și foarte bogat în grăsimi, iar cei mici sunt deja familiarizați cu gustul grăsimilor atunci când ajungem la momentul diversificării. Cel de-al treilea gust pe care cei mici îl recunosc este cel sărat, tot ca urmare a alăptării, pentru că spre finalul unei reprize de supt, laptele devine mai dens, mai consistent și cu un vag gust sărat. Prin urmare, atunci când întocmești meniul bebelușului în perioada diversificării ține minte care sunt cele trei gusturi familiare.

Se spune că suntem ceea ce mâncăm, dar suntem și ceea ce mamele noastre au mâncat. Așadar, haideți să le transmitem copiilor noștri obiceiuri alimentare sănătoase.

Sănătatea este cea mai de preț moștenire pe care le-o putem lăsa!

Acest articol face parte din campania Eat Like a Pro.  Aceasta este o inițiativă globală sprijinită de Beko și FC Barcelona, care vine în ajutorul părinților, pentru a-și învăta copiii despre beneficiile unei alimentații sănătoase. Mai multe informații găsiți pe www.beko.ro/eatlikeapro.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa