Scapă de mănuși – ghid de manichiură pentru bebeluși

Ileana Mirescu

Am să încep cu povestea mea. Am văzut prima oară un bebeluș cu mănuși în tinerețea mea timpurie și sincer vă mărturisesc că am fost convinsă că motivul purtării lor este temperatura. Mult timp am crezut că bebelușii au nevoie de o temperatură foarte ridicată ca să poate rezista în afara uterului. Dar asta e ce credeam eu când eram o jună fără niciun plan de viitor.

Ani mai târziu, când prietenele mele au trecut în rândul mamelor, am aflat și adevăratul motiv din spatele purtării mănușilor la bebeluși. Unghiile!

Ba chiar, când am fost însărcinată și făceam cumpărături pentru copilul meu, am descoperit că acestea sunt nelipsite din seturile de hăinuțe pentru nou-născuți.

De ce?

Pentru că există, din străbuni, acel mit conform căruia, la bebeluș, ”unghiile nu se taie, se rod!”. Și nu! Nu se rod singure, ci mama îi face copilului manichiura cu dinții. Ce-i drept, în zilele noastre, găsesc această metodă destul de nelalocul ei. Pe de altă parte, respect generația manichiurii roase pentru că, totuși, excludea folosirea mănușilor. Se întâmplă să văd, destul de frecvent, în plină vară, bebeluși cu mănuși sau chiar șosețele peste mâini dintr-un singur motiv: se zgârie pe față.

Nu vă speriați de tăiatul unghiilor la bebeluși!

Da, se nasc cu unghiile crescute! Vă spun asta pentru că acesta a fost șocul meu. L-am născut pe băiatul meu cu unghiile tocmai bune de tăiat. Ba chiar mi s-a recomandat în maternitate să-i pun ”mânușele”. I-am pus, dar doar pentru că nu eram pregătită cu tot ce-mi trebuie pentru a mă ocupa acolo de problemă.

Ajunsă acasă, am luat măsuri. Am vrut, efectiv, să evit metoda care presupunea dinții mei și am ales altceva. Am dezinfectat și sterilizat forfecuța mea (aceea pentru pielițe) și am ales momentul potrivit: când bebe dormea. Am trecut cu bine de prima manichiură. Și am trecut cu bine și de multele care i-au urmat. Dar eu am avut unul dintre acei copii cu un somn ce nu putea fi deranjat de nimic și să-i manipulez degetele în timp ce dormea era floare la ureche. Ce ne facem, deci, cu unghiile la bebeluși?

Ustensilele speciale pentru tăierea unghiilor la bebeluși

Tăierea unghiilor nu trebuie să vă sperie. Cu ustensilele potrivite, nimic rău nu se poate întâmpla. Există diferite variante pe piață, le găsiți în farmacii sau în magazinele cu produse pentru copii. Nu costă o avere și sunt special concepute fără vârfuri ascuțite în care copilul să se poată înțepa. Depinde numai de voi să identificați momentul cel mai potrivit în care bebe să stea (cât de cât) nemișcat pentru a-i putea tăia unghiile: fie când doarme, fie după ce tocmai a fost hrănit sau chiar în momentele în care sunteți numai voi doi și vă alintați.

Nu le mai ”tăiați” copiilor unghiile cu dinții!

De ce? Am stat de vorbă cu medicul pediatru Anca Cochino despre această metodă.

„Este periculos ca mama să roadă unghiile bebelușului! În gura sunt foarte mulți microbi, iar pielea bebelușului se poate infecta foarte ușor. Mușcătura de om este foarte septică, transmite mulți microbi diferiți deodată. Este mai periculoasă decât mușcătura de câine, de exemplu.”

Medicul Anca Cochino recomandă tăierea unghiilor la bebeluș cu forfecuțe mici speciale, cu vârf rotunjit sau cu unghiere speciale pentru bebeluși.

Articolul face parte din campania Știința de a avea grijă, o inițiativă a brandul Philips Avent care își propune să le reamintească părinților aflați la început de drum, că meseria de părinte e despre grijă, nu despre griji.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa