9 lucruri care nu trebuie să îţi lipsească din trusa de prim ajutor

Raluca Dumitrică
trusa-de-prim-ajutor-totul-despre-mame

Trusa de prim ajutor n-ar trebui să lipsească din nicio casă

Când eram mică, niciodată nu plecam de-acasă în excursii sau vacanţe fără ca mama să nu pună în bagaje trusa de prim ajutor. Acest obicei mi-a intrat în sânge, așa că nici eu nu uit nicicând din bagajele familiei această mini trusă de prim ajutor, ba chiar să o am mereu în casă, cu revizia la zi, să spun aşa.

Dacă tu n-ai apucat, încă, să-ţi faci temele la capitolul acesta, iată care sunt cele 10 lucruri care nu trebuie să-ţi lipsească din trusa de prim ajutor!

Citeşte mai multe şi despre Simptome care te trimit direct la urgență cu copilul.

1. Plasturi

Plasturii sunt una dintre piesele de bază din trusa de prim ajutor. Ei pot fi aplicaţi instant pe orice rană superficială, dar şi pe una puţintel mai serioasă, oprind sângerarea sau prevenind extinderea rănii. Ei sunt de folos şi atunci când la mijloc e o unghie ruptă, o bătătură la picior sau o julitură la genunchi sau la cot.

2. Pensetă

Niciodată nu ştii când poate să îi intre celui mic în mână un spin sau o aşchie de mici dimensiuni (ba chiar şi o capsă de la capsator, ouch!), deci nu uita să pui în trusă această ustensilă.

3. Crema care te protejează de ciupituri de insecte

Am doi copii care nu reacţionează deloc bine la înţepături de insecte, iar o ciupitură de acest fel, pe lângă faptul că provoacă durere, ca în cazul oricărei alte înţepături, vine la pachet şi cu o inflamaţie de zile mari, roşeaţa putrenică şi mâncărimi grozav de supărătoare. O astfel de cremă este răcoritoare şi calmantă, oferindu-i copilului mai puţine lacrimi și mai puține mâncărimi. Te sfătuim să alegi o cremă homeopată, potrivită pentru întreaga familie.

4. Apa termală

Cu multiple întrebuinţări şi disponibilă în flacoane de diferite dimensiuni, astfel încât să intre în orice trusă, apa termală este calmantă, antiinflamatorie şi antiiritantă, putând fi folosită cu succes în tratarea arsurilor minore.

5. Crema cu arnică pentru contuzii

O astfel de cremă alină rapid durerea şi face că pacientul să poată trece mai uşor peste durerea provocată de lovituri și mici accidente. Arnica e renumită pentru proprietăţile sale antiinflamatoare, dar şi pentru că poate atenua şi durerile musculare şi luxaţiile. La fel ca și în cazul ciupiturilor de insecte, îți recomandăm să alegi o cremă homeopată pe bază de arnica.

6. Soluţie de curăţare sau soluţie antiseptică/dezinfectantă

Ştim bine cât de importante sunt aceste soluţii pentru păstrarea igienei mâinilor, aşa că pune-le în trusa de prim ajutor şi se vor dovedi utile şi în cazul în care nu ai la dispoziţie apa şi săpunul.

7. Comprese sterile, beţişoare de urechi, şerveţele umede şi uscate şi dischete de bumbac

Ştim că cel puţin o parte din acestea se află în geanta oricărei mame. Dar cum ele sunt de cele mai multe ori folosite în scop cosmetic, nu pierde din vedere că tot ele au şi rolul de a curăţa de impurităţi o rană, dar şi rol absorbant sau rol aplicator de creme şi soluţii.

8. Un termometru

Mâna mamei ştie foarte bine când cel mic are sau nu febră. Dar mama e şi ea un om ca toţi ceilalţi, până la urmă, aşadar se poate înşela. De aceea, cel mai bine ar fi să te bazezi în ceea ce priveşte stabilirea temperaturii exacte a copilului pe un termometru. Cu el poţi să eviţi episoade neplăcute, date de convulsiile febrile, şi poţi lua primele măsuri de urgenţă, acasă, până să ajungi cu el la medic, dacă este cazul.

9. Antitermice, analgezice, antialergice, antivomitive, antidiareice sau laxative

Toată această înşiruire de medicamente aparent dure este, de fapt, una dintre cele mai rapide metode de a restaura starea de bine a copilului în momentele în care micuţul se confruntă acasă sau în deplasare cu stări de rău şi temperatura. Nu uitaţi să le acordaţi un loc fruntaş în trusa de prim ajutor şi aveţi grijă să le verificaţi constant valabilitatea.

Mai e ceva ce credeţi că ar trebui inclus în această trusă? Spuneţi-ne aici şi dați-ne un like pe Facebook, dacă nu ați făcut-o deja, pentru a fi la curent cu tot ce publicăm.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa