Cum tratăm tusea uscată, tusea seacă şi tusea productivă

Raluca Dumitrică
tusea la copii totul despre mame

Tusea nu este o boală, ci un simptom !

Sunt momente în care ţi se pare (şi pe bună dreptate) că nimic nu e mai supărător decât tusea, fie că e vorba de tuse uscată sau seacă sau tuse productivă. Amândouă te zgândăresc şi nu te lasă deloc să îţi desfăşori activităţile zilnice, ba te chinuie şi noaptea, atunci când vrei pur şi simplu să te odihneşti. Când la mijloc este un copil, tusea devine o problemă mai mare, mai apăsătoare şi mai plină de temere pentru părinte.

Haideţi să vedem ce înseamnă tusea uscată sau seacă şi tusea productivă, dar şi care sunt tratamentele pentru ele!

Ce este tusea?

Tusea este un simptom comun. Deși nu este o boală în sine, vigilența este necesară  deoarece o tuse poate semnala o stare mai gravă: astm, alergie, tuse convulsivă, neoplasm etc. Dacă aveți dubii, este important să se ceară sfatul medicului. Tusea este un mecanism de apărare fiziologică faţa de o agresiune a căilor respiratorii, de origine variată. Este o expiraţie bruscă ce are drept scop curățarea de secreţii şi de corpi străini din arborele traheobronşic: ea poate fi voluntară sau reflexă, reacţie la un corp străin (praf, secreţii, particule) sau la o senzaţie iritantă ce face corpul să inhaleze brusc aer, după care să îl elimine brusc, cu scopul de a îndepărta factorul provocator de disconfort, tusea este o reacţie firească a corpului. Tusea însoţeşte adesea şi o răceală, putând fi, în funcţie de gravitatea acesteia, un fenomen trecător sau unul de lungă durată.

Tusea este de doua tipuri: uscată – cu un timbru uscat fără secreții și tusea productivă -cu un timbru grav, urmată de o expectorație. Cea seacă este iritantă, obositoare, fără expectorații, și este nevoie pentru a fi calmata.

Tusea productivă este cea mai neplăcută, pentru că elimină mucozităţile aflate la nivelul traheei sau al plămânilor şi poate fi atât un proces de lungă durată, cât şi unul dureros.

Homeopatia, tratament pentru tuse

Tusea poate fi tratată cu medicamente (remedii) homeopate cu rezultate foarte bune.

Medicamentele  homeopatice sunt fără efecte secundare, nu dau somnolenţă, nu induc depresie respiratorie, nu produc constipație, nu interacționează cu alte medicamente și se pot administra la orice vârstă. Eficacitatea acestor medicamente este demonstrată de studii clinice.

Sub vârsta de 5 ani remediile  homeopatice se administrează dizolvate în apă fiartă și răcită sau în apa plată. În alegerea medicamentului homeopat se ţine cont de: tipul tuse (productivă sau uscată), examenul clinic, stadiul evolutiv, febră, simptome.

Tusea uscată sau seacă

Acest tip de de tuse este caracterizat de lipsa expectoraţiilor şi irită interiorul gâtului, dând senzaţia de gâdilătură internă. Tusea uscată poate fi un semn al laringitei sau, în cazul în care este însoţită de strănuturi, şi al alergiilor.

Pe lista tratamentelor naturiste se numără sucul de morcovi, ceaiul clasic cu lămâie şi miere şi şodoul, adică acel gălbenuş de ou frecat cu miere, peste care se adaugă lapte cald, adus în punctul de fierbere. Se poate face şi gargară cu apă caldă în care s-a pus sare, dar doar dacă copilaşul este mai mărişor şi ştie cum să facă această gargară, fără să înghită apă cu gust nu tocmai plăcut pentru el.

De un real ajutor sunt remediile homeopatice, care pot fi folosite încă de la primele semne de tuse. O tuse care nu cedează după încetarea răcelii sau gripei și se cronicizează trebuie supravegheata de medic. Homeopatia și alopatia pot funcționa împreună.

Tuse productivă

Tusea productivă e nu doar mai gravă, în multe cazuri, decât cea uscată, dar îi cam şi ţine la distanţă pe cei din jur, din pricina zgomotului specific care o însoţeşte şi a secreţiilor care se elimină prin tuse, toate dându-le oamenilor din preajmă, şi pe bună dreptate, senzaţia instantă de contagiune. Se recomandă evitarea consumului de alimente picante, acre sau sucuri carbogazoase, care mai rău fac şi pot irita foarte rău mucoasa.

Printre tratamentele naturiste care se recomandă în cazul acestui tip de tuse se numără şi remediile clasice de genul infuziilor cu flori de tei şi muşeţel, tinctura de propolis luată cu miere şi pungile cu sare grunjoasă, în prealabil încălzită, puse pe piept.

Remediile homeopate pot să fie la fel de eficiente la tuse cu expectoraţii, ca şi la tuse uscată. În farmacii există o serie de produse din gama homeopată care se pot administra sigur şi se pot cumpăra fără reţetă, fiind indicate atât pentru copii, cât şi pentru femei însărcinate sau care alăptează şi restul adulţilor. De asemenea, siropul de tuse homeopatic conține, în cele mai multe cazuri, compuși indicați atât în tusea seacă, cât și în tusea productivă.

În cazul în care accesele de tuse se intensifică şi se prelungesc, iar pacientul face şi febră, se recomandă efectuarea unui control de specialitate, la medic, pentru a se vedea dacă nu există şi o altă cauză a acesteia.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa