11 obiceiuri pe care le au în comun mamele toxice

Mihaela Călin
mama care se cearta cu fiica

Ai bănuit vreodată că mama ta (sau tatăl tău) ar putea fi o persoană toxică? Dacă este așa, probabil că ai observat câteva obiceiuri, pe care multe mame toxice le au în comun. Dar, înainte de a întra în subiect, cei de la www.bustle.com ne îndeamnă să vorbim mai întâi despre cum te simți atunci când ai o mamă cu adevărat toxică – pentru că este mult mai rău decât simplu fapt că nu te înțelegi cu mama ta.

După cum spune psihologul Dr. Perpetua Neo: „O mamă toxică este un vampir energetic care nu poate și nu te va iubi sau nu va avea grijă de tine, chiar dacă afișează sentimentul că i-ar păsa… Ea este obositoare, frustrantă, și nu o deranjează să rănească pe cineva, pentru că ea urmărește drama și să atragă atenția asupra ei”.
În mod clar, dacă ai o mamă toxică, relația ta cu ea va fi probabil tensionată. Dar acțiunile ei te pot face să te întrebi de ce este așa cum este – și dacă este vina ta cumva. De aceea este important să ne amintim că părinții toxici sunt de multe ori în acest fel pentru că părinții lor au fost la rândul lor toxici. Dar există și un element genetic. „Cele mai multe mame toxice sunt fie tipuri de personalitate din Triada Întunecată (narcisism, psihopatie, machiavellianism), fie au multe din aceste trăsături”, spune Neo.

Indiferent de cauză, dacă ai de-a face cu cineva de genul acesta, este adesea o idee bună să cauți ajutor din afară. Un terapeut te poate învăța cum să te descurci mai bine cu mama ta, cum să o ajuți sau chiar cum să o scoți complet din viața ta (în cazuri extreme). Mai jos, câteva obiceiuri pe care le au în comun mamele toxice – și părinții toxici în general.

1.Întotdeauna atrage atenția asupra ei

Mamele toxice au un talent nemaipomenit pentru a atrage atenția asupra lor, pentru că pur și simplu nu suportă atunci când altcineva este în centrul atenției. „Ele ar putea avea un tantrum sau un comportamnent pasiv-agresiv”, spune Neo. Și ar putea să te facă să te simți rău pentru că vorbești despre tine pentru o secundă, spunând lucruri îngrozitoare precum: „De ce ai venit să mă vizitezi, dacă vrei să vorbești doar despre tine?”

2.Devine în mod ciudat geloasă

În timp ce credeai că o mamă a depășit stadiul de gelozie, acest lucru se poate dovedi dificil pentru mamele toxice, care nu își văd copiii altfel decât reprezentând concurența. „Toată lumea este un rival pentru ele – sunt incapabile de dragoste și empatie”, spune Neo. Deci, dacă obții un nou loc de muncă sau dacă te simți fericită în relația ta, s-ar putea să observi că mama ta te înțeapă cu dispreț.

3. Nu te apreciază și te critică

Dacă mama ta se luptă cu propriile probleme, s-ar putea să se ia de tine sub forma unor remarci sau critici dureroase. Dacă acesta este obiceiul toxic al mamei tale, senzația lăsată va fi că spune lucruri doar pentru a te irita. Și chiar așa și face.

4. Mama ta este cea care „agită apele” în familie

Mama ta vă provoacă pe tine și pe fratele tău unul împotriva celuilalt sau se amestecă în certurile voastre? Dacă da, aceasta este o tactică toxică cunoscută sub numele de triangulație. „Ea va găsi o modalitate de a se asigura că va vorbi separat cu fiecare copil, va aduce în discuțiile cu aceștia câteva idei trunchiate / exagerate / false și va întoarce spatele copiilor ei”, spune Neo. Aceasta se întâmplă, din nou, din cauza pasiunii mamei tale față de drame și din cauza dorinței ei de a fi în centrul atenției.

5. Joacă rolul de victimă

Un alt obicei destul de enervant, care este obișnuit printre mamele toxice, este să joace rolul victimei ori de câte ori are posibilitatea. „O mamă toxică ar putea câștiga cea mai mare parte din atenție, jucând cartea „Vai de mine, nimeni nu mă iubește”, spune Neo. Sau „am muncit atât de mult și acum sunt singură, voi sunteți atât de nerecunoscători”. Comentarii ca acestea sunt concepute să te înduioșeze.

6. Nu te lasă să vorbeșți

Din nou, dacă mama ta este narcisistă, probabil că nu va fi interesată de nimic din ceea ce spui. Și probabil că nu te vei simți confortabil să vorbești cu ea sau să mergi la ea cu problemele tale. Ca expert în educație, Thomas Gagliano spune: „Un părinte toxic nu creează niciodată un mediu în care copilul se simte în siguranță să discute despre sentimentele sale… În aceste conversații copilul se simte manipulat, judecat sau respins, astfel încât tinde să nu mai vorbească”. Îți sună familiar?

7. Mamele toxice. Nu poate menține limite sănătoase

O mare problemă cu mamele toxice este lipsa totală și completă a limitelor. Ca terapeut pentru cupluri și familie Carrie Krawiec, spune că mama ta ar putea să apară neanunțată acasă la tine sau să ignore orice solicitare pe care ai făcut-o pentru mai mult spațiu, mai puține apeluri telefonice etc. Acest lucru nu denotă doar lipsa de respect, ci și faptul că scopul ei principal este să obțină atenția. Iar acest lucru nu e în regulă.

8. Nu te tratează ca un adult

Poate fi dificil pentru părinți să nu-și mai vizualizeze copiii ca atunci când erau mici, și să accepte, în cele din urmă, că sunt niște adulți. Cu toate acestea se pare că mamele toxice se luptă cel mai mult cu acest lucru. După cum spune Krawiec, „mama ta ar putea să-ți preia sarcinile, pe care ar trebui să le faci tu – cum ar fi să facă mâncare sau curățenie în casă – chiar și atunci când i-ai cerut să nu o facă”. Chiar dacă sună drăguț, toate își au rădăcinile în control și lipsă de respect. Și problemele ei fundamentale.

9. Te lasă baltă constant

Așteptăm foarte multe de la mamele noastre, așa că este în regulă dacă nu sunt disponibile 24/7. Dar dacă are deja un istoric din a te lăsa baltă pentru că „nu poate face față”, ar putea însemna că are niște probleme. Și asta poate duce la o toxicitate în relația ta. Terapeutul Jennifer Beasley spune: „Copilul se bazează pe mamă pentru îndrumare, siguranță și confort, dar cuvintele „Nu pot face față” sunt dezamăgitoare și terorizante pentru tineri, dar și pentru copilul adult”.  Dacă a făcut asta toată viața ta, probabil că ai rămas destul de marcat.

10. Este adesea imprevizibilă

Un alt obicei toxic, care îți poate răsturna viața și îți poate crea probleme în cadrul relației tale este imprevizibilitatea. După cum spune Beasley: „o mamă toxică poate fi bine și sigură pe ea într-un minut, aducând liniște într-o familie cu probleme, iar câteva minute mai târziu să se manifeste haotic și în afara controlului din punct de vedere emoțional.”

11. Ea este cea care are nevoie de alinare

Bineînțeles că trebuie să-ți alini mama, dacă trece printr-un moment greu. Dar dacă simți că faci acest lucru fără să ai vreodată vreo mângâiere în schimb – ia în considerare situația toxică. „Când un copil merge la mama sa pentru mângâiere și se trezește în schimb, că o liniștește el pe ea, este evident că există toxicitate în cadrul relației”, spune Beasley.

Dacă simți că ai o relație toxică cu mama ta, mergi la un psihoterapeut, care te poate ajuta să gestionezi felul în care obiceiurile toxice ale mamei tale te-ar putea afecta, oferindu-ți în același timp instrumentele necesare pentru a te ocupa de mama ta într-un mod mai sănătos.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa