Acneea la adulți. Cum să o tratăm și să o prevenim la maturitate

Raluca Dumitrică
Acneea la adulți femeie cu coșuri
Cum să tratăm acneea la adulți şi ce putem face să prevenim apariţia ei la maturitate: curăţaţi-vă tenul cu regularitate, atât dimineaţa, cât şi seara.

Cum să tratăm acneea la adulți şi ce putem face să prevenim apariţia ei la maturitate

Acneea la adulți femeie cu coșuri la oglindă
Cum să tratăm acneea la adulți şi ce putem face să prevenim apariţia ei la maturitate: curăţaţi-vă tenul cu regularitate, atât dimineaţa, cât şi seara.

Aveați impresia că numai adolescenţii pot avea coşuri? Ei bine, şi adulţii se confruntă cu episoade ocazionale sau periodice de acnee, care le dau la fel de multe bătăi de cap ca în „tinereţe”! Iată cum putem să depăşim cu bine acneea la adulți!

Acum câteva zile m-am învârtit minute-n şir la raionul de cosmetice, căutând o cremă corectoare care să-mi ascundă câteva coşuri urâţele ce se încăpăţânează periodic să iasă în cele mai vizibile locuri de pe faţă. După ce am ales cu ezitare un produs, mi-am dat seama că de vreo 17 ani nu mai sunt la curent cu informaţiile legate de cosmeticele pentru tenul cu probleme. Nici n-am avut de ce, pentru că din liceu am zis adio! oricărui punct inflamat şi roşu de pe chip.

De vreo jumătate de an, însă, am constatat că în orice moment al lunii mă pot trezi cu coşuri în mijlocul obrazului, pe bărbie sau chiar pe frunte.

Specialiştii ne spun că există nişte cauze clare pentru apariţia acestor probleme inestetice. Iată despre ce este vorba:

Ce este acneea la adulți şi pe cine supără ea?

Considerată o afecţiune cronică a pielii, acneea reprezintă inflamarea porilor care sunt deja blocaţi cu sebum şi celule moarte.

Studiile ne spun că una din 5 femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani va suferi de acnee de cel puţin o dată în această perioadă. Nici bărbaţii  nu sunt ocoliţi de probleme, iar, per ansamblu, aproximativ 70% dintre adulţi se confruntă cu episoade de acnee între 20 şi 50 de ani. Totodată, există numeroase mame care trec printr-o invazie de coşuri după aducerea pe lume a unui copil, deşi nu avuseseră astfel de probleme nici înainte, nici în timpul sarcinii.

Acneea la adulți – Cauze

Medicii dermatologi ne indică câteva cauze clare pentru care apare acneea la adulți, accentuând faptul că unele dintre acestea pot fi potenţate de apariţia unor factori adiacenţi, care lungesc perioada activă a bubelor purulente de pe ten:

Alimentaţia joacă un rol extrem de important în sănătatea epidermei. Mâncarea de tip junk-food, excesul de zahăr, alimentele ultraprocesate, cerealele rafinate şi produsele pline de chimicale, hormoni şi conservanţi nu fac altceva decât să îşi verse năduful pe chip.

Dezechilibrul hormonal, mai exact valorile fluctuante ale hormonilor fac să apară acneea la adulți. În cazul femeilor care s-au confruntat cu acnee după ce au născut, de vină este progesteronul. Acesta trebuie să revină la un nivel de normalitate, după ce în cele 9 luni a ajuns la valori de până la 100 de ori mai mari decât înainte de concepţie, pentru a ajuta organismul să ducă sarcina până la final. Până la scăderea nivelului său, pielea feţei secretă o cantitate mai mare de sebum, ceea ce face ca porii să acumuleze secreţia uleioasă în exces şi aşa să apară coşurile şi chiar punctele negre.

Acneea la adulți și perioada dinainte de menstruaţie: în jur de 60% dintre femei manifestă episoade de acnee în perioada pre-menstruală. Coşurile debutează aproximativ cu o săptămânâ înainte de prima zi a ciclului şi încep să se estompeze o dată cu acesta. Cauza este tot hormonală, de dată aceasta de vină fiind balansul dintre progesteron si estrogen.

Stresul şi oboseala: glandele suprarenale sau adrenale, plasate deasupra rinichilor, sunt responsabile cu administrarea stresului, dar şi cu echilibrul hormonilor androgeni şi estrogeni. Funcţionarea lor corectă împiedică apariţia unor probleme numeroase, printre care şi acneea. Aşadar, evitaţi să va expuneti organismul la factori de stres şi la lipsa somnului.

Acneea la adulți și deshidratarea: lipsa apei duce la uscarea pielii, iar cantitatea de celule moarte de la suprafaţa sa se acumulează în pori. Totodată, excesul de sebum apare şi în cazul unei pieli deshidratate, favorizând apariţia acneei.

Acneea la adulți și sarcina: deşi multe femei se bucură pe perioada sarcinii de un aspect luminos al tenului, dat de cantitatea mare de estrogen prezentă în corpul lor în lunile de graviditate, perioada postpartum le poate schimbă radical înfăţişarea. Apariţia acneei post gestaţionale este observată în primele luni de după naşterea copilului şi ar trebui să se încheie la câteva luni după naştere, o dată cu reglarea nivelului de hormoni din corp.

Pre-menopauza sau chiar menopauza: schimbările hormonale din această perioadă pot aduce cu ele o formă mai uşoară de acnee, care va dispărea complet o dată cu instalarea definitivă a menopauzei.

În ceea ce priveşte factorii adiacenţi, ei sunt redaţi de mâinile murdare care intră în contact cu tenul, produsele cosmetice exprirate sau care provoacă alergii, transpiraţie şi praf.

4 paşi pentru a preveni şi trata acneea la adulți

Pentru a preveni acneea la adulți trebuie să ţineţi cont de câţiva paşi:

1. Curăţaţi-vă tenul cu regularitate, atât dimineaţa, cât şi seara, cu soluţii blânde, care să nu afecteze epiderma, aşa cum sunt soluţiile micelare sau loţiunile şi gelurile demachiante fără parabeni, coloranţi, parfum sau conservanţi.

2. Asiguraţi-i organismului hidratarea necesară şi bea pe parcursul zilei cel puţin 1,5 litri de apă.

3. Folosiţi periodic un exfoliant pentru ten. Puteţi să-l cumpăraţi nu doar din farmacii, ci şi din magazine cu produse naturiste, dar puteţi să-l şi preparaţi singure în casă, cu ingrediente din propria cămară.

4. Fiţi atente la alimentaţie, aveţi grijă să fiţi odihnite şi eliminaţi pe cât posibil stresul şi grijile majore.

Tratamente personalizate pentru acneea la adulți

Deoarece fiecare persoană afectată de acnee prezintă patologie diversă, este recomandat că tratamentul acesteia să fie prescris de către un medic dermatolog. În cazul acneei severe medicul poate prescrie o medicaţie complexă, orală sau injectabilă, în timp ce în cazul acneei moderate sau superficiale el poate trece pe reţeta tratamente locale, de genul unguentelor. Dacă sunteţi însărcinate sau alăptaţi, nu uitaţi să anunţaţi doctorul cu privire la starea voastră, pentru că recomandarea medicală indicată să nu afecteze cu nimic bebeluşul.

Acneea la adulți – Soluţii rapide pentru mascarea coşurilor

În funcţie de complexitatea acneei, există câteva soluţii rapide pentru mascarea coşurilor. Cele mai la îndemână sunt cremele corectoare şi fondul de ten, care acoperă zona cu probleme şi estompează roşeaţa acesteia. În cazul în care nu aţi apucat să mergeţi la magazin, puteţi încerca să aplicaţi pe coşul cu pricina puţină pastă de dinţi (care face că inflamţia să se diminueze), oţet diluat cu apă, miere de albine, castravete feliat sau puţin bicarbonat de sodiu stins cu apă.

Ținând acneea sub control, putem evita nu numai neplăcerile de ordin estetic, ci şi transformarea zonelor cu acnee în probleme mai grave, aşa cum sunt cicatricile sau depigmentarea pielii.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa