O mamă din Cluj și-a transformat casa într-o bibliotecă publică cu 9.000 de volume. Povestea impresionantă a Biancăi Mereuță

Cristina Călin, redactor
bianca mereuță

Bianca Mereuță și-a transformat casa în bibliotecă privată din dorința de a aduce aproape de fiul său copii la fel de dornici și pasionați de citit ca și el. A strâns peste 9.000 de volume și a pus bazele unei comunități de cititori care numără mai bine de 100.000 de persoane. Își dorește ca toți părinții și copiii să aibă parte de lecturi bune pentru că este convinsă că aceasta este șansa noastră pentru o viață de calitate. 

Totul despre mame: Cine este Bianca Mereuță?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce le citim copiilor”. Sunt un cautător de comori. Întotdeauna, pentru mine, comorile au fost oamenii și frumusețea. Pozitivismul meu interior mă face să cred că orice om are în el o comoară și poate fi ghidat să înțeleagă binele și frumosul, pentru a-l descoperi în propria ființă și a-l expune în acțiunile sale, care pot impacta familia, compania la care lucrează, un ceva ce el dezvoltă, comunitatea și societatea în general.

Sunt un om creativ, pasionat de dialog și de relații, un om care iubește comunicarea și care crede că prin comunicare oamenii se pot ghida înspre bune relații cu ei înșiși și cu exteriorul. Sunt un om cu background matematic și de comunicare, care vede integrat și eficient procesele creative și care este focusat pe rezultate. Sunt un om care nu lasă visele să se topească, ci le scot repede în exteriorul minții și sufletului meu, precum și a celor cu care lucrez, pentru a le pune la treabă și a palpa ceea ce se naște.

bianca mereuță

Sunt un căutător de scântei cărora să le dau valoare în cele mai inovative și autentice forme, care duc emoții în sufletele oamenilor și îi fac să creadă, pentru ca mai apoi să acționeze.

Sunt o persoană ghidată de valori care gândește creativ și acționează strategic. De peste cincisprezece ani sunt creator de branduri și arhitect de strategii de creștere a conceptelor în care mă implic, precum și un mare susținător al integrării laturii umane în procesele organizaționale, în comunicarea internă și externă, văzând-o ca pe un factor cheie în dezvoltarea sustenabilă a conceptelor și a vieții în general.

Am dezvoltat și contribuit de-a lungul carierei la peste 200 de branduri românești și internaționale. Cel mai important proiect al meu, după ce am devenit mamă, este acela de repoziționare a cărții în mentalul colectiv ca bază a educației, ca reper formator pentru viitoarele generații, prin dezvoltarea și implementarea unei strategii integrate de atragere a părinților, educatorilor și copiilor spre carte. Urmăresc la nivel emoțional să generez atributele creării de discurs relațional adult-copil-carte și la nivel rațional să dezvolt structurilenecesare pentru această repoziționare.
Sunt creatorul “Ce le citim copiilor” – cea mai mare și importantă comunitate națională de suport, promovare și dăruire de carte, care are în prezent, în online, peste 97.000 de membri, și fondatorul Signatura, casa editorială care își propune să publice titluri de colecție, selecționate, curajoase, puternice instrumente de dialog ulterior pentru copiii mici și mari. Sunt mama lui Alex, cea mai bună oglindă a mea, a familiei noastre.

Totul despre mame. Pasiunea ta pentru cărți merge dincolo de obișnuit. Cum ai devenit atât de legată de cărți și de lectură?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce le citim copiilor”. Dintotdeauna am avut o relațiea parte cu cartea. Asta pentru că am fost un copil curios și am devenit un adult și mai curios. Am citit și citesc mult din diverse domenii. Eu nu văd cartea doar ca o forma prin care ne cufundăm în text, în poveste și din acea poveste ajungem să cunoaștem vieți și experiențe, ci o văd și ca un instrument palpabil care ne ajută să fim informați, ne aduce noțiuni validate de entități de prestigiu care au reușit să adune în jurul lor oameni de cultură, de știință, oameni cu diverse experiențe și studii în varii domenii de activitate. Cartea în sine e o certificare a lucrului bine făcut, o validarea muncii, a cunoștințelor temeinice sau o expunere a interiorului celui care scrie sau ilustrează, pictează, fotografiază, dansează. Cartea însăși este viața.

bianca mereuță

Totul despre mame. Cum ai reușit să construiești un grup de Facebook cu atât de mulți membri? Care crezi că este lucrul care i-a adus pe toți aceștia împreună și care îi motivează să facă parte din comunitate?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce citim copiilor”. Prin muncă, perseverență și creativitate. Colaboratorii și cei care mă cunosc îndeaproape știu despre mine că sunt o susținătoare a efortului depus constant și riguros pentru a reuși, și totodată, o mare iubitoare a ideilor speciale, venite cu zâmbet și cu bucurie în urma unei cercetări minuțioase integratoare în diverse domenii.

”Ce le citim copiilor” a venit în mine după ce am devenit mamă. Eram o mamă în căutare de bună educație pentru copilul său și, totodată, o mamă care avea cunoștințe temeinice de imagine și imaginar, de analiză de imagine, experiență în construcția de imagine, de branding.  Acum 7 ani, piața de carte din România, la nivel de calitate și valoare a unui concept integrat și închegat de pus în fața copiluluiera săracă. Când băiețelul meu avea sub doi ani, am început o cercetare minuțioasă a multiplelor ramificații ale modului în care educația formală și non-formală făcută cu empatie și blândețe crește oameni buni, și am ajuns la concluzia că din orice unghi am privi, orice metodă de învățare ne-ar surâde, nu putem să ne educăm copiii fără carte. În orice mod ne dorim să ne creștem copiii, la un moment dat, ei vor ajunge în contact cu cartea. Și pentru ca aceasta să nu le displacă, să nu o vadă ca pe o povară și să vadă învățarea ca pe un proces continuu de dezvoltare a propriei ființe pe tot parcursul vieții, e mare nevoie ca ei să ajungă într-o bună relație, într-o strânsă prietenie cu cartea, e nevoie să o considere acel ceva care le dă răspunsul la căutările lor. Pentru ca toate acestea să se intâmple, însă, e nevoie de timp și de un moment al începutului creării unei astfel de relații.

Așa că, fiind sigură că acel moment de început este perioada în care copilul are contact cu lumea, cu viața, am început să studiez. Am studiat pentru început cercetări cu privire la importanța aducerii cărții în viața copiilor încă de la naștere, apoi site-uri ale școlilor mari de ilustrație din lume, ale facultăților de litere, site-uri ale celor mai importante organisme care acordă premii în cartea pentru copii în lume, compendii cu cei mai importanți creatori de carte pentru copii, site-uri de specialitate și site-uri de bloggeri internaționali pe domeniu,și de acolo am intrat într-o lume nebănuit de frumoasă, în camerele scriitorilor mari ai lumii și atelierele celor mai sensibili sau speciali ilustratori. Am fost la târguri internaționale de carte pentru copii, mi-am adus acasă o intreagă bibliotecă de specialitate și am invățat enorm. A fost o cercetare nebănuit de inspirațională și, totodată, vindecătoare și revelatoare chiar pentru mine însămi. De acum aproape șapte ani am descoperit că bunele cărți pentru copii sunt acelea care transmit mesaje profunde și adultilor, iar superba ilustrație, aceea care îți cultivă înțelegerea frumosului este și aceea pe care o poți privi ca pe o operă de artă în miniatură. Acestea sunt cărțile care cresc copii întregi și sunt material suport în orice sistem educațional.

ce le citim copiilor

Așa că, la început, fără un plan în minte, după ce adusesem la mine acasă de prin lume peste 1.500 de astfel de cărți, am creat grupul Ce le citim copiilor și am început să scriu acolo despre aceste cărți. Frumusețea acestor cărți și modul în care eu credeam în ele consider că au atras primii părinți. Apoi, în mai puțin de două luni erau deja câteva mii de părinți și organic am tot crescut. Consider că am venit cu acest mesaj frumos despre binele pe care îl aduce cartea în viața unui omuleț care crește și am venit în întâmpinareaunei mari nevoi de informare a părinților despre lucruri sustenabile și bune. Abia după ce eram deja spre zece mii de oameni în comunitate, am început să studiez ce se întâmplă în mediul editorial din România, cât de puțin se cumpără carte, cât de scăzut este accesul la carte bună din pricina veniturilor mici și m-am gândit la ceea ce așputeasă fac pentru a ajuta părinții să acceseze cartea selectată din piața de la noi, la prețuri accesibile și editurile să își recupereze cât mai repede banii din piață. Așa că, am devenit un mijlocitor între edituri, părinți și tot mai multe cadre didactice căutătoare de carte bună, selectând și negociind cele mai bune prețuri pentru părinți și aducând cartea în comunitate.

Am creat comunitatea în octombrie 2015. La început, pentru mai bine de doi ani, am făcut muncă voluntară cu un volum foarte mare de informare și diseminare, chiar cu gestionare de comenzi comune de cărți pe care le trimiteam în țară sau mă duceam cu ele în brațe să le distribui în parcările hipermarketurilor, ori direct acasă, la ușa părinților, aici în Cluj. Unii apreciau, alții mă priveau cu suspiciune (dar dornici totuși să primească cărțile bune), neînțelegând motivația mea. Făceam însă totul cu gândul de a restabili poziția cărții bune și de a o aduce în viața copiilor. Totul voluntar. Apoi, în jurul meu, în comunitate au venit câțiva oameni frumoși care acum sunt moderatori. S-au ales singuri și mai vin. Mai apoi am creat la Florești, lângă Cluj, biblioteca ”Ce le citim copiilor ” (în 2016, de 1 iunie), unde am adus peste 9.000 de cărți unice pentru copii, cele mai frumoase din lume. Această bibliotecă funcționează gratuit, deși este una privată. De fapt nu este chiar o bibliotecă, ci un mediu de lectură unde eu le citesc povești copiilor sau am invitați care vin și citim împreună după un program anunțat în prealabil în comunitate. Această bibliotecă este cea mai mare bibliotecă privată pentru copii din România. Anul trecut, în martie, am creat asociația Versus și de atunci editurile au dorit să contribuie cu un procent din vânzările din comunitate pentru programele pe care noi le dezvoltăm. Aici deja putem începe o altă poveste lungă.

Cred că membrii comunității râmăn pentru că găsesc aici răspunsuri la ceea ce caută. Cărți foarte bune, la prețuri foartebune, o moderare și administrare echilibrate, un mediu neconflictual, valori comune pe care le împărtășim, dorința de a ne crește copiii iubitori de carte, accesul la noutățile editoriale cele mai valoroase din lume. În plus, împreună, în comunitate, contribuim la a sprijini proiecte, la a dărui, la a învăța. Suntem aici cu toții, prezenți și doritori de a face mult bine pentru copii.

targ de carte

Totul despre mame. În momentul acesta comunitatea ta de pe Facebook numără aproape 100.000 de persoane. Ce înseamnă să îndrumi, să oferi sprijin și să moderezi o comunitate atât de mare?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce citim copiilor”. Înseamnă muncă și echilibru. Înseamnă organizare și deja se impune crearea unei echipe de lucru cu roluri foarte clare. În “Ce le citim copiilor” eu îndeplinesc foarte multe roluri, am colegi moderatori voluntari care își fac foarte bine treaba, dar comunitatea a ajuns la un nivel de dinamică ce impune efectiv o structură organizațională.

Totul despre mame. Ce ai spunecă are în comun gestionarea acestei comunități cu parenting-ul?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce le citim copiilor”. Parenting-ul presupune ghidaj și blandețe în educare, pentru a crește copii independenți și bine cu ei înșiși. Adulților li se pot aplica aceleași reguli. E nevoie de mult tact, multă armonie și înțelegere pentru a răspunde tuturor nevoilor și a se crea un climat bun, optim pentru educare.

Totul despre mame. Povestește-ne despre un moment preferat din activitatea grupului, când ți-ai dat seama cu adevărat de impactul pe care acesta îl are viețile membrilor lui.

Bianca Mereuță, fondator ”Ce le citim copiilor”. În comunitatea Ce le citim copiilor sunt mai multe tipuri de target. Avem pe de o parte părinții și adultii de suport în educația formală a copiilor și avem editurile.

În privința editurilor sunt atât de multe momente speciale. Momentul în care o carte s-a vândut în 1.000 de exemplare de la 12 noaptea până dimineața la ora 7. Momentul în care am ajuns în 5 zile la 10.000 de exemplare vândute din două cărți. Vorbim aici de emulație, de energie, de dorința de a aduce copiilor ce e bun înviața lor. Apoi vorbim despre cele mai mari vânzări de carte pentru copii din ultimii zece ani în Romania pe titlurile selectate și promovate de mine în comunitate. Editurile, astfel, reușesc să vadă palpabil rezultatele muncii lor și sunt mulțumite. Avem deja edituri în România, și aici vorbim de edituri dintre cele mai mari, care își fac planul editorial în urma consultării cu mine.

În privința relației directe cu părinții și cadrele didactice, pot menționa mii de mesaje private de mulțumire în care parinți, bunici, educatori și învațători îmi transmit gânduri bune și îmi scriu că le-am schimbat viața, că i-am făcut să își întoarcă din nou privirea spre carte, să aibă siguranța alegerii unei cărți bune pentru copiii lor.

Evident că avem și alte date palpabile și importante privind impactul comunității, am creat biblioteci împreună, când am adunat bani și cărți pentru MagicHome și MagicCamp și le-am creat o bibliotecă, am creat o bibliotecă la Roșia Montană, am văzut copii fericiți.
Apoi am creat programul de ateliere de lectură și joc colaborativ Dăruim Comori, unde până acum s-a desfășurat cel mai mare număr de ateliere cu copii care au avut loc până acum vreodată în România și pentru românii din afara ei. Avem peste 2.500 de copii care au venit din februarie și până acum la atelierele noastre, avem voluntari extraordinari care dau din timpul lor și din spiritul lor bunătate și dragoste copiilor cu care lucrează, vorbim de impact tot în mintea și inimile copiilor.

Unul dintre cele mai frumoase, amuzante și de neuitat momente pe care le-am trăit personal în relația cu membrii comunității a fost acela în care am primit acasă, prin curier, pâine de casă din partea unei mamici din grup, iar după ce i-am mulțumit public, în comunitate, la câteva zile după am primit de la altă mămică câteva borcane de zacuscă. Cei din comunitate reușim să ne apropiem atât de mult încât ne răspundem instant momentelor și nevoilor.

club de lectura

Totul despre mame. Cum ți-a venit ideea să faci o bibliotecă privată?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce le citim copiilor”. Biblioteca a venit firesc. De fapt, o parte a ei deja exista în momentul creării comunității, însă nu avea acces la ea un public larg. În iunie 2016 am deschis porțile parterului casei mele. Atunci număram 4.500 de titluri unice din diverse culturi. Motivația a fost simplă și oarecum personală. Să creez un loc unde să facilitez accesul gratuit al oricui la carte bunăși, tototdată, să îl înconjor pe Alex cu prieteni care au aceleași interese, să creez un mediu de a fi bine cu ei, având în preajmă cărți.

Totul despre mame. Cum ai reușit să strângi atât de multe volume?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce le citim copiilor”. Am citit și am studiat foarte mult. Mi-am investit toate sumele rămase din fostul meu business în acest loc al binelui și frumosului. Am cumpărat cărți premiate și apreciate de peste tot din lume, atât din mediul online cât și de la târgurile internaționale la care am participat.

Totul despre mame. Biblioteca ta este mai mult decât o clădire în care sunt niște cărți. Ce se mai întâmplă acolo?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce le citim copiilor”. Practic, “Ce le citim copiilor” nu este o biblioteca, ci un mediu integrat de lectură, conectare și joc colaborativ. În spațiul de la parterul casei mele, unde părinții cu copii, grădinițele și școlile vin gratuit sunt 9.000 de titluri unice, adunate din diverse culturi ale lumii. Aici, în cadrul întâlnirilor noastre, cel mai adesea citim cărti pe o anumită tematică și apoi ne folosim timpul pentru discuții, pentru dialog, stimulăm copiii să ne pună întrebări și să ne provoace răspunsuri diverse, apoi desfășurăm jocuri colaborative, uneori gătim, alteori bricolăm, dar aceste activități practice încă sunt în număr mai mic decât ne-am dori. Pe măsură ce vom dispune de mai multe fonduri, vom aplica tot mai multe idei care susțin învățarea prin experințe, pornind de la povești sau de la anumite noțiuni din cărți și vom integra tot mai mult latura activă, de implicare a copiilor, ca o componentă a modului în care noi înțelegem relația cu cartea și procesul de învățare.

Totul despre mame. Plănuiești ceva mai mult decât biblioteca de la Florești?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce le citim copiilor”. Da, firește. Acestea, însă, vor fi dezvăluite la momentul potrivit.

Totul despre mame. Cum putem să îi facem pe copii să citească?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce le citim copiilor”. Citindu-le de la naștere. Aducând cartea ca obiect în mediul lor de creștere din prima clipă a vieții. Alegând pentru ei la începutul vieții cărți cu ilustrații care să îi atragă, să îi facă să le dorească o dată și încă o dată să le răsfoiască, pentru a crea un automatism. Apoi creând o rutină de lectură în familie. Citind în fieare zi. Fiind exemple pentru ei. Citind și noi zi de zi câteva minute și lăsându-i să ne vadă când suntem cu cartea în mână.

Totul despre mame. Care este cartea preferată a copilului tău? Dar a ta?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce le citim copiilor”. Dintr-o bibliotecă de 9.000 de cărți este foarte greu să alegi o carte preferată pentru cel mic. Citim în fiecare zi, avem cărți pe care le repetăm. Vorbim aici despre cărti de povești și despre cărti de referință. Lui Alex, când era mic, i-a plăcut enorm Wendell and the robots de Chris Riddell, iar acum îi plac Regele Ugu de Adam Stower și Ninja kid de Anh Do.

Eu citesc multă istorie și memorialistică în această perioadă, alături de cărți despre teoria artei sau biografii ale artiștilor și cărti despre sustenabilitate și o planetă mai curată. Dintre cărțile citite recent, pe care le menționez fiindcă îmi plac foarte tare: 21 de lecții pentru secolul 21 – Yuval Noah Harari, Atlas 2038 – Viitorurile Lumii – Virginie Raisson, Civilizația spectacolului – Mario Vargas llosa, Viața secretă a copacilor – Peter Wohlleben.

Totul despre mame. Care este cartea care crezi că nu ar trebui să lipsească din biblioteca unui om?

Bianca Mereuță, fondator ”Ce le citim copiilor”. Aș prefera să menționez trei cărți pe care consider eu ca le-aș duce în biblioteca oricărui român: Comunismul de Thierry Wolton, Povestea Elisabetei Rizea din Nucșoara și Romania în 100 de ani  -Bilanțul unui veac de istorie – Oliver Jens Schmitt.

Dacă acest articol ți s-a părut interesant îți recomandăm să mai citești și:

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa

Te-ar mai putea interesa