Andrada Todiriţă-Enciu: „Într-o afacere, contează cât te pasionează ceea ce faci”

Raluca Dumitrică
afacere-totul-despre-mame
Andrada Todiriţă-Enciu

De vorbă cu Andrada Todiriţă-Enciu despre mame care pornesc o afacere, planuri şi provocări

Vestea că o mamă a pornit cu ambiţie pe drumul antreprenorial nu mai e nicio surpriză pentru nimeni în ziua de azi. Dar nu toată lumea ştie că în spatele acestei decizii curajoase de a demara o afacere se ascund mai multe decât un simplu vis de a reuşi în domeniul ales. Pentru a afla care sunt exact paşii pe care trebuie să-i facă mamele când se hotarăsc să demareze o afacere, dar şi posibilele obstacole de care s-ar putea lovi pe parcurs, am stat de vorbă cu Andrada Todiriţă-Enciu, mamă, Life Coach şi membru al asociaţiei Work at Home Moms România.

Vreți să începeți o afacere? Citiți acest interviu!

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt domeniile în care ar putea mamele să demareze o afacere? Şi ce fel de afaceri mai puţin convenţionale, dar care să aducă o sursă de venit, pot încerca mamele?

Andrada Todiriţă-Enciu: Din experienţa de până acum, domeniile în care mamele pornesc pe drumul antreprenoriatului sunt cel alimentar (dulciuri, alimente sănătoase), handmade (mai ales pentru copii: jucării, hăinuţe, dar şi bijuterii pentru mămici), servicii de consiliere (parenting, consiliere psihologică, coaching şi consiliere profesională), traduceri, grădiniţe sau locuri de joacă pentru copii etc. La capitolul „mai puţin convenţional”, mamele se pot specializa în a oferi servicii şi produse din categoria celor cerute acum pe piaţă, „în trend” cum se spune; ca exemplu: producţia/comercializarea produselor bio, adresate cu precădere primilor ani de viaţă a celor mici, sau un alt exemplu, consultant în alăptare acreditat internaţional, care le asistă pe proaspetele mămici pentru un start bun în procesul de alăptare. Exemplele sunt multe, şi fiecare mămică antreprenor aduce o doză de autenticitate în afacerea ei.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt părţile mai puţin bune ale abandonării unui loc de muncă stabil şi dedicării acestui proiect ambiţios de a fi propriul şef?

Andrada Todiriţă-Enciu: Acest lucru ţine foarte mult de puterea fiecărei persoane în parte şi de contextul în care îşi desfăşoară activitatea. Dacă nu există resurse financiare, economii pe care te poţi baza la începutul proiectului, este riscant, mai ales dacă câştigurile întârzie să apară. Pot apărea sentimentele „sabotoare” cum sunt frustrările şi dezamăgirea, care au capacitatea de a distruge o afacere aflată la început. De asemenea, reacţia rudelor, prietenilor, de multe ori descurajantă, poate crea obstacole pentru mămica antreprenor, care de multe ori e nevoită să înfrunte şi aceste reacţii, pe lângă dificultăţile pe care o nouă activitate le presupune. Nu în ultimul rând, este necesar să fie cunoscute multe aspecte legale, să se creeze şi implementeze un plan de afaceri, ceea ce implică anumite cunoştinţe pe care mulţi „angajţi” nu le au.

TOTUL DESPRE MAME: Nu o dată am auzit că nu e bine să faci afaceri cu prietenii ori familia. Cât de mare ar trebui să fie implicarea unor persoane apropiate în planificarea şi începerea afacerii?

Andrada Todiriţă-Enciu: Este excelent dacă soţul sau partenerul de viaţă te poate susţine la început de drum. Această susţinere poate fi de natură morală, financiară sau prin implicarea propriu-zisă în activitatea afacerii. În ceea ce priveşte familia extinsă sau prietenii, este minunat dacă aceştia îţi arată apreciere şi înţelegere, iar dacă există printre ei specialişti (contabili, consultanţi financiari, specialişti în marketing, IT etc) şi vor să îţi pună la dispoziţie cunoştinţele lor, acest lucru poate fi de mare folos. În ceea ce priveşte asocierea cu prietenii şi chiar alţi membri ai familiei, aici depinde foarte mult de la situaţie la situaţie şi doar persoana în cauză poate decide ce este mai bine pentru ea şi noul proiect.

TOTUL DESPRE MAME: Deşi se spune că este destul de mult loc sub soare pentru toată lumea, am aflat adesea de cazuri în care furtul de idei a făcut ravagii. În ce fel o poate ajuta pe o mamă socializarea sau aderarea la anumite reţele alcătuite din mame cu preocupări şi dorinţe similare de afaceri?

Andrada Todiriţă-Enciu: Aici depinde foarte mult de percepţia persoanei în cauză. Am auzit de „furtul de idei”, dar ceea ce persoanele afectate spuneau, dincolo de cuvinte, era că le este teamă şi le lipseşte încrederea în unicitatea lor. Prezenţa pe grupurile sau reţelele alcătuite din persoane cu interese şi preocupări similare poate fi o sursă de inspiraţie, de motivare şi chiar brainstorming, în cazul în care se creează legături mai strânse între unele mămici. Modul de aplicare şi personalizarea produselor şi serviciilor fiecărei mame antreprenor ţin doar de creativitatea lor şi de propriile valori.

TOTUL DESPRE MAME: Pe de altă parte, ce rol are concurenţa în dezvoltarea unui business?

Andrada Todiriţă-Enciu: Privită într-un mod sănătos, concurenţa aduce viaţă şi prospeţime afacerilor din aceeaşi nişă, deoarece invită la inovaţie şi îmbunătăţirea calităţii ofertei. De asemenea, ea cerne persoanele care nu sunt pregătite pentru această lume a antreprenoriatului şi îi stimulează pe cei care îşi doresc cu adevărat să se pregătească mai mult în acest domeniu.

TOTUL DESPRE MAME: Care sunt metodele prin care îşi pot face mamele cunoscută afacerea?

Andrada Todiriţă-Enciu: Metodele sunt atât fizice (târguri, întâlniri de networking, şezători, concursuri, evenimente de profil), cât şi virtuale (webminarii, grupuri pe reţelele de socializare, reclame, site-uri şi bloguri).

TOTUL DESPRE MAME: Ce facem când planurile ambiţioase de afaceri ale unei mame au prea puţină legătură cu realitatea? În ce fel defineşte o primă dezamăgire tot viitorul acelui business?

Andrada Todiriţă-Enciu: Probleme pot apărea atunci când planurile sunt mari, dar cunoştinţele despre ritmul dezvoltării unei afaceri reduse, resursele puţine şi răbdarea limitată sau când ideea de la care s-a pornit, o dată intrată pe piaţă, este supusă unei concurenţe acerbe, lucru care nu intrase în calculele iniţiale ale mamei antreprenoare. În orice situaţie, însă, tot pregătirea mentală, emoţională şi spirituală este cea care face diferenţa. De multe ori, dezamăgirea duce în cascadă la reducerea randamentului, pierderea entuziasmului, scăderea concentrării şi, în cele din urmă, la eşec. Aici intră în scenă pregătirea fiecăruia cu el însuşi şi găsirea resurselor interne şi externe pentru a regândi planul de afaceri şi a merge mai departe.

TOTUL DESPRE MAME: Se vorbeşte foarte mult despre downshifting în ultima vreme -stilul de viață în care câștigi și consumi mai puțin, investind mai mult timp în plăcerile mici ale vieții. Poate fi percepută demararea unei afaceri drept o cale uşoară, comodă şi relaxată de a duce o viaţă fără prea multă muncă şi griji?

Andrada Todiriţă-Enciu: Este interesantă această întrebare. Cred că şi aici, răspunsul ţine de relaţia pe care mama antreprenoare o are cu afacerea pe care o demarează. O activitate profesională pe cont propriu poate fi deopotrivă dificilă, cronofagă sau comodă şi aducătoare de libertate, timp şi echilibru. Contează foarte mult cât de mult te pasionează ceea ce faci, cât eşti de echilibrat şi împăcat sufleteşte şi ce alte probleme sau provocări ai în viaţă. Cred că nu afacerea în sine este cea care aduce în viaţă noastră aceste coordonate, ci modul în care fiecare dintre noi ştie să gestioneze aspectele din viaţa sa. Acest lucru, însă, implică organizare, studiu şi pregătire continuă, nefăcând casă bună cu indolenţa sau indiferenţa.

TOTUL DESPRE MAME: Care ar fi sfaturile pe care le-aţi avea pentru o mamă aflată la început de drum antreprenorial sau pentru mamele care nu s-au hotărât, încă, dacă să înceapă sau nu o afacere?

Andrada Todiriţă-Enciu: Cred că cel mai bun sfat este să se cunoască mai bine pe ele însele, să vadă ce anume le aduce cu adevărat împlinire în viaţă şi să lucreze cu acele lucruri despre care, în urma autoanalizei, descoperă că ar putea să le îngreuneze călătoria sau să se aşeze practic de-a curmezişul în calea lor. O dată ce vor şti să răspundă la întrebări precum: „Ce pasiune am? Ce mi-e menit să fac? Ce îmi doresc să realizez? Ce obstacole identific în calea scopului meu?”, vor avea o mai mare claritate asupra viitoarei lor afaceri şi a alegerilor pe care le vor face. Succes!

Citește și:
Te-ai săturat de slujbele care nu ţi se potrivesc? Hobby-ul poate deveni o meserie!
Profil de mamă harnică: Elena Gorun, unul dintre inițiatorii platformei WAHM România
Schimbatul scutecelor și succesul în carieră: ce au uitat femeile

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa