Când e momentul să te întorci la serviciu după concediul de maternitate?

Ramona Dinescu

Concediul de maternitate nu este la fel pentru toate femeile…

Așa cum fiecare copil este unic în felul lui, la fel fiecare mamă este unică în felul ei. Unele mame aleg să stea cât mai mult timp cu copiii acasă în concediu de maternitate, în timp ce altele se întorc la serviciu după numai câteva săptămâni. Care este oare cel mai bun moment să-ți reiei cariera?

Cea mai grea meserie din lume

Orice femeie care este mamă, din punctul meu de vedere, poate fi numită o superfemeie. Jobul de mamă poate fi catalogat drept cea mai grea meserie, dar și cea mai frumoasă. Este potrivită majorității femeilor și nu necesită studii sau pregătire specială pentru a fi practicată. Se învață pe pracurs și te perfecționezi cu fiecare zi care trece. Cu toate acestea, niciodată nu poți spune că ai învățat pe deplin tainele acestei meserii. Este un job full time, fără pauze de masă, de odihnă, fără zile de concediu. Este un job care te solicită atât fizic cât și psihic, fără salariu și bonusuri, însă încărcat de satisfacții. Doar un zâmbet sau o îmbrățișare venite din partea copilului tău te încarcă cu energie pentru o săptămână întreagă.

Cu toate acestea, vine o perioadă când trebuie să te întorci la cariera ta de femeie, nu de mamă. Vine un moment în care trebuie să-ți reiei serviciul și să-ți lași copilașul pe alte mâini decât cele ale tale. Când este acest moment și cum știi dacă este cel mai potrivit?

Din experiența mea și a prietenelor mele, momentul întoarcerii la serviciu coincide cu trei situații importante: s-a terminat concediu de maternitate, familia are nevoie de un salariu în plus sau mama vrea să mai facă și altceva în afară de statul cu copilul și alege să se reîntoarcă la muncă. Bineînțeles, există și exceptii, există și alte diferite motive, dar acestea trei par cele mai folosite atunci când vine vorba de întoarcerea la muncă.

Ar mai fi o situație destul de uzuală, dar care reprezintă un subiect tabu și anume aceea în care șeful îți sugerează că ar fi cazul să te întorci cât mai repede ca să nu-ți pierzi job-ul. Din păcate aceste situații se întâmplă încă în societatea noastră și sunt acceptate ca atare.

Cum faci despărțirea mai ușoară?

Este de la sine înțeles faptul că orice copil se simte cel mai bine cu mama sa. De aceea,  ar trebui să facem tot posibilul să stăm acasă cât mai mult timp cu copiii noștri. Atunci când nu se poate, trebuie să găsim cele mai bune soluții atât pentru noi, cât și pentru copil.

Bineînțeles, prima întrebare care ne vine în minte este: Cu cine las copilul? Aici chiar este o probă foarte grea. Varianta bonă este probabil cea mai bună din multe puncte de vedere: copilul stă la el acasă, doarme în patul lui și poți să-i controlezi destul de bine alimentația precum și programul. Nu se îmbolnăvește ca atunci când este integrat în colectivitate, iar dacă o face, teoretic, se află pe mâini bune și are cine sta cu el să-l îngrijească. Nu-ți mai rămâne decât să găsești persoana potrivită, dar asta este o altă discuție.

A doua variantă ar fi creșa, care are o mulțime de avantaje pentru dezvoltarea copilului, însă are și multe dezavantaje: copilul se îmbolnăvește mai des, trebuie să-ți iei liber de la serviciu ca să stai cu el acasă când se întâmplă asta, iar programul tău este condiționat de programul creșei.

O altă variantă bună ar fi bunicii. Bineînțeles, dacă îi ai aproape. În ei poți avea toată încrederea că îți vor îngriji copilul la fel cum ai face tu. Dar nu toată lumea are această variantă la îndemână.

Cu oricine ți-ai lăsa copilul, ai nevoie de o perioadă de pregătire atât tu cât și cel mic. De aceea, negociază astfel ca în primele luni să ai un program mai scurt la serviciu pentru ca cel mic să nu simtă din prima lipsa mamei o zi întreagă. Apoi, vei putea crește progresiv orele de muncă. Vorbește în fiecare zi cu copilul și explică-i că trebuie să vă despărțiți câteva ore și asigură-l de fiecare dată că te întorci la el, indiferent de vârsta pe care o are. Și, foarte important, în fiecare zi, lasă-i copilului un obiect de-al tău, care să aibă mirosul tău și pe care să-l poată ține în mână când i se face dor de tine. Sună acasă sau la creșă de câteva ori pe zi în primele săptămâni pentru a te asigura că cel mic este bine și, după serviciu, încearcă să petreci cât mai mult timp cu el.

Nu te simți vinovată deoarece nu ai motiv. Așa suntem făcuți cu toții: mergem la serviciu, iar seara ne întoarce acasă la familie. Toată lumea face asta, nu ești singura și dacă știi să coordonezi situația și să organizezi lucrurile, totul va ieși foarte bine.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa