La ce să te aştepţi când te întorci la serviciu

TOTUL DESPRE MAME

Întoarcerea la serviciu este de obicei motivată de nevoia de bani, de pasiunea pentru muncă sau de dorinţa de interacţiune cu alţi adulţi. Oricare ar fi motivul tău, vei observa că întoarcerea în câmpul muncii, acum că eşti părinte, ridică o serie de probleme practice, cum ar fi costurile şi găsirea unei grădiniţe, adaptarea la o nouă rutină şi asumarea unui statut de părinte care trebuie să meargă şi la serviciu.

E posibil să îţi ia puţin timp până să te obişnuieşti.

Mamele care se întorc la serviciu ajung repede să se simtă ca şi când ar lucra în două locuri. Studiile arată că acest lucru se întâmplă în mare parte datorită faptului că obligaţiile domestice nu sunt egal distribuite, cu toate că din ce în ce mai multe femei intră în câmpul muncii. Bărbaţii nu se ocupă niciodată de mai multe treburi acasă, chiar dacă partenera lor se întoarce la serviciu.

Femeile s-ar putea simţi mult mai stresate datorită nivelului suplimentar de datorii şi obligaţii. Studiile indică faptul că peste jumătate din mămicile care lucrează simt că îşi revarsă stresul propriu pe membrii familiei.

E posibil să ai dificultăţi financiare când încerci să echilibrezi costurile unei grădiniţe cu salariul primit la serviciu.

E posibil să se ivească dificultăţi în organizare când şi dacă cel mic se îmbolnăveşte. Cercetările arată că mamele îşi asumă cel mai adesea responsabilitatea de a sta acasă cu un copil bolnav, fie că lucrează sau nu. Asta se petrece cel mai probabil din cauza faptului că tatăl aduce în general cel mai mare salariu din casă şi este văzut că având mai multe responsabilităţi profesionale.

Există şi o viziune tradiţională a mamei – casnica de meserie.

Grădiniţa

Grădiniţa este probabil cea mai mare grijă a părinţilor care lucrează. Deoarece concediul de îngrijire a copilului se acordă cel mult până când copilul împlineşte doi ani, iar în grădiniţele de stat sunt acceptaţi copii care au împlinit trei ani şi creşele sunt într-un număr insufiecient, pentru unii dintre părinţi costurile grădiniţei particulare sunt atât de mari încât mersul la serviciu nu mai rentează din punct de vedere financiar.

Când salariile celor doi parteneri sunt suficiente doar pentru a plăti grădiniţa, aceştia ajung să se întrebe de ce mai muncesc. Deşi să ai o carieră este foarte important pentru un părinte adult, problemele ridicate de bugetul pentru grădiniţă influenţează decizia multora să stea acasă.

Sentimentul de vinovăţie şi separare de copil poate, de asemenea, afecta decizia de înscriere la o grădiniţă. Studiile arată ca aproximativ 10% din mămicile care muncesc se simt vinovate că şi-au lăsat copilul cu educatoarea.

 

Stresul

Să găseşti un echilibru bun între serviciu şi familie necesită ceva timp, iar când revii la birou vei primi mai multe responsabilităţi. Este firesc ca asemenea situaţii să îţi provoace stres. Iată câteva sfaturi pentru a reduce cantitatea de stres cu care te confrunţi:

  • Ai grijă de tine. Mănâncă sănătos şi fă sport în mod regulat.
  • Discută aspectele care te îngrijorează cu superiorul tău sau cu departamentul de resurse umane.
  • Sunt schimbări pe care le poţi face la serviciu pentru a reduce nivelul de stres? Poate e nevoie să te eliberezi de nişte responsabilităţi, să îţi scurtezi programul sau să îl faci mai flexibil. Ai putea să încerci să faci aceste schimbări pe cont propriu sau apelând la ajutorul colegilor.
  • Împarte-ţi responsabilităţile de părinte cu familia, prietenii sau partenerul.
  • Asigură-te că ai mereu planuri de rezervă, pentru orice eventualitate. Pregăteşte-te din timp cu un scenariu pentru cazul în care copilul tău se îmbolnăveşte, ca să nu intri în panică.
  • Ai timp pentru tine? Ar putea partenerul sau o rudă să pregătească cina în locul tău, iar tu să ieşi la o scurtă plimbare seara? Sau să aibă grijă de copil cât tu ieşi la o cafea cu o prietenă?
  • Dacă te organizezi mai bine la serviciu, e mai puţin probabil să te mai copleşească greutăţile. Dacă lucrezi într-un birou, gestionează-ţi timpul în mod eficient făcându-ţi o listă de priorităţi pe care să le bifezi în funcţie de programul tău.
  • Dacă stresul continuă să fie o problemă, ia în considerare varianta să îţi cauţi alt loc de muncă sau să schimbi direcţia în carieră. Caută ajutor la prieteni şi familie sau discută cu un specialist în consiliere profesională.

Ia-ţi o pauză mare

Dacă plănuieşti să iei o pauză de câţiva ani de la muncă, sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare. Cel mai important dintre toate este să nu uiţi de muncă per ansamblu, oricât de tentant ar fi. Să fii în permanenţă la curent cu ultimele noutăţi te va ajuta să îţi reîncepi mai uşor cariera atunci când vei fi pregătită să o faci.

Iată câteva sfaturi:

  • Păstrează legătura cu foştii colegi de la serviciu şi ieşiţi la cafea pentru a discuta din când în când.
  • Încearcă să fii la curent cu ce se întâmplă în domeniul tău. Citeşte ultimele noutăţi dintr-un ziar sau de pe Internet. Dacă tot eşti liberă poate vrei să te înscrii la un nou curs de specializare.
  • Încearcă să te ocupi ocazional de câteva proiecte pentru a nu-ţi ieşi din mână.
  • Odată ce vei fi pregătită să te întorci la muncă, conştientizează-ţi noile aptitudini pe care le-ai dobândit de când eşti mămică. Unele dintre ele ar putea fi mari plusuri la CV. Când aplici la un post, asigură-te că menţionezi şi de ele, precum şi de toate lucrurile pe care le-ai făcut în concediu pentru a menţine legătura cu domeniul tău profesional.

Urmează să te întorci la serviciu? Vrei să știi cum se poate să fii mamă cu normă întreagă și să te ocupi și de carieră? Citește ”Dacă eu am reușit poți și tu” și află ce e de făcut. Aceasta este disponibilă AICI.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa