Mobbing-ul – cum să te ferești de atacurile colegilor de serviciu

TOTUL DESPRE MAME

Comportamente precum atacarea sau stigmatizarea unui angajat de către colegi sau superiori prin zvonuri, intimidare, umilire, discreditare şi izolare, definesc hărţuirea psihologică la locul de muncă (sau mobbing-ul).

La un nivel mai mic mobbing – ul pornește și din familie. Dacă vrei să ai un copil care va deveni un adult empatic citește și Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte

Ce este mobbing – ul

Caracteristică mobbing-ului este şi agresivitatea în toate formele ei: scrisă, la nivelul exprimării şi comunicării, al relaţionării (de exemplu: trântitul uşilor sau umilirea în faţa colegilor). Toate aceste comportamente pot fi practicate de către colegii de serviciu sau de către angajator şi au ca scop compromiterea imaginii şi performanţei profesionale ale unui angajat, subminarea poziţiei şi izolarea lui în organizaţie, ajungând până la a-l detemina să demisioneze sau chiar să renunţe la a mai lucra în domeniul său de activitate.

Pentru ca anumite comportamente să fie încadrate în categoria mobbing-ului, ele trebuie să se repete cel puţin şase luni consecutiv.

Un fenomen trăit individual

În societatea romnească, mobbing-ul este mai recent conştientizat şi este mai greu de surprins prin cercetări. Una dintre dificultăţi constă în faptul că este un fenomen pe care victima îl trăieşte individual şi produce dovezi de natură subiectivă care pot fi uşor interpretate şi contestate. O cercetare din 2011 arată că în România un procent de 8% dintre angajaţii s-au declarat victime ale mobbing-ului.

Există şi profesii care sunt predispuse mai mult la hărţuire psihologică. În ţara noastră o incidenţă crescută a mobbing-ului este întâlnită în domeniile militar, medical şi academic.

Ce impact are hărţuirea la locul de muncă asupra angajatului? O oboseală cronică şi inexplicabilă, lipsa de energie nejustificată, diminuarea capacităţii de concentrare, scaderea randamentului, dispariţia plăcerii de a mai merge la muncă, trăiri fizice de dezgust sau teamă la începutul săptămânii sau zilei de lucru, sunt câteva dintre simptomele angajaţilor care sunt hărţuiţi.

La un nivel mai mic mobbing – ul pornește și din familie. Dacă vrei să ai un copil care va deveni un adult empatic citește și Parenting cu iubire – Descoperă-ți instinctele de părinte

 

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa