Profil de mamă harnică: Ana Maria Nicolae, bloggeriţă de succes

TOTUL DESPRE MAME

„Nașterea mi-a schimbat complet prioritățile. A fost nevoie să mă reorientez spre o activitate care să nu mă despartă de fetița mea.”

 

Ana Maria Nicolae, cunoscută în lumea virtuală sub numele de Ama, este soție, mămică, bloggeriță de succes și consultant în comunicare. Când are timp să jongleze cu toate? Mister total. Iar dacă vă mai spunem că nu are un blog, ci trei, misterul se adâncește. Haideți să aflăm împreună povestea ei.

 

Dragă Ama, ce făceai înainte să devii mamă?

Povestea mea pare extrem de stufoasă, cu ițe tare încurcate. Înainte să nasc, cochetam cu ideea unui business propriu, dar nu găseam ceva care să mi se potrivească. În cartea de muncă sunt consultant HR și manager de vânzări, dar, ca să scurtez povestea, înainte să o am pe Natalia, fetița mea de un an și opt luni, mă ocupam mai ales de evenimente culinare.

 

De unde până unde te-ai apucat de blogging?

Probabil cum li se întâmplă multor femei, nașterea mi-a schimbat complet prioritățile și era nevoie să mă reorientez spre o activitate care să nu mă despartă de fetița mea. De aceea, am început să mă concentrez mai mult pe blogurile mele. Zic bloguri, pentru că sunt o mare susținătoare a nișării. Principalul blog și cel ce duce greul traficului și al veniturilor aduse în casă este blogul meu culinar de suflet, Ama în bucătărie. Apoi, urmează blogul casnic cum îi zic eu, în care povestesc idei de organizare casnică, Acasă cu Ama, și la final, dar probabil cel în care mă destăinui cel mai mult pe mine, blogul meu personal, cel care s-a tot metamorfozat pe parcursul vieții mele, de la viața de corporatistă la cea de mămică.

În paralel cu blogurile am început să cresc și pagina de Facebook – Ama în bucătărie – și teoretic de aici a început totul.

Aveam de mulți ani o pasiune pentru social marketing, lucru inevitabil când ești blogger, citisem cu interes e-book-uri scrise de marii bloggeri internaționali, sunt abonată la bloguri de nișă și am testat pe pielea mea diverse tactici de promovare.

 

Nu ți-a fost teamă să lași un venit cât de cât cert pe un viitor incert din punct de vedere financiar?

Cum spuneam mai sus, asta îmi doream de mult, să am micul meu business. Sigur, în cazul meu nu e vorba chiar de un business, dar nici nu am un job full time. Adevărul e că nu îndrăzneam să sper la un job de freelancer în social media până când nu am început să dau câteva sfaturi unei firme cu care colaboram pentru reclama pe blogul meu. Oamenilor le-au plăcut ideile și pentru că și ei conștientizau importanța unei promovări bune, corecte și curate în social media, mi-au cerut să le administrez eu pagina. Iar acesta a fost doar începutul.

Am fost contactată de mai multe firme, mari sau mici, care doreau un om care să se ocupe de pagina de Facebook, Twitter, Pinterest sau chiar de blog.

De multe ori nici nu știu cum s-au întâmplat toate, parcă a fost un puzzle care s-a aranjat de la sine. Eu nu am pornit cu un plan, ci pur și simplu mi s-au întâmplat aceste lucruri.
Admir mult mamele care au o idee, fac un plan și își asumă anumite riscuri să pornească afacerea proprie. Probabil tocmai de aceea pe blogurile mele am încercat cât mai mult să promovez conceptul de WAHM (working at home mother), aceste femei creative și harnice care de multe ori îmi pare că fac minuni cu doar două mâini.

 

Care a fost bugetul pe care l-ai alocat începerii unei afaceri proprii? A avut de suferit bugetul familiei?

Cea mai mare investiție până acum a fost aparatul foto. În rest, cheltuiesc pe diverse materiale și accesorii pentru fotografii și plătesc abonamentul la diverse servicii online pe care le folosesc în activitatea mea. Eu lucrez doar cu un laptop mic și tastatură. Și înot în cele mai nesigure ape pentru că nu știi niciodată ce rezultat va avea o idee – oricât de bună – în social media.

 

Care au fost primele reacții din partea celor apropiați când le-ai povestit de ideea de a începe ceva nou, pe cont propriu?

În ceea ce privește reacția celor din jur, ea este tare împărțită. Susținătorul meu principal este soțul meu, care crede tare mult în ceea ce fac, poate uneori mai mult decât cred eu. Prietenilor li se pare ceva tare năstrușnic să îți asiguri venitul stând pe Facebook, iar familia extinsă este cel puțin circumspectă că așa ceva este real.

 

Care sunt pentru tine avantajele și dezavantajele statutului de mamă care lucrează de acasă?

Cred că mamele care lucrează de acasă merită tot respectul din lume, indiferent de cât de mărunt este lucrul pe care îl fac. Pentru că este foarte solicitant! Am avut joburi care necesitau multi-tasking, dar NIMIC nu m-a pregătit pentru așa ceva.
Să lucrezi de acasă. Sună atât de frumos, dar unele zile sunt literalmente nesfârșite. Încep din zorii zilei să lucrez ceva până se trezește copilul, apoi gătesc, mă ocup de casă, mă joc și trebuie să plimb copilul, jur că nu vrea nimeni să vadă lista mea de task-uri pe o zi.
Totuși, eu una nu aș schimba nimic pentru că asta mi-am dorit: să am posibilitatea să stau cât mai mult acasă cu copilul meu și, indiferent de greutăți, de momente de descurajare, de atitudini critice, faptul că am șansa unui job atât de incitant, pe care poate nici nu l-aș fi luat în considerare dacă îmi căutam efectiv de lucru, dar și posibilitatea să stau zi de zi cu copilul acasă este mai mult decât aș fi putut spera.

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa