Profil de mamă harnică: Cristina Marincea, creatoare de evenimente cu suflet la Fait@main

TOTUL DESPRE MAME

„Avantajul major al lucrului de acasă e că pot să mă implic activ în educația copiilor, pot să raspund mai rapid nevoilor lor, pentru că sunt acolo atunci când acestea apar.”

Cristina, creatoarea de la Fait@main Evenimente Tematice, are trei copii: o fetiță, un băiețel și un business pe care îl crește cu tot atâta drag și energie pe care le investește și în copiii ei. Cristina organizează, ajutată de soțul ei care este responsabil (și) de aparatul de fotografiat, evenimente tematice personalizate dupa calapodul clientului (evenimente pe care le plănuiește, le înfrumusețează cu decoruri handmade, aranjamente florale și, bonus, face și cele mai frumoase invitații). Întreab-o despre ce a mai creat nou și îți va povesti despre ultimul botez tematic sau despre ce accesorii florale a mai creat, în miez de noapte, după ce au adormit cei mici.

Cristina, ce făceai înainte să devii mamă?

E ciudat să vorbesc după mai bine de doi ani despre ce făceam înainte să devin mamă. Parcă aș vorbi despre o altă viață, o viață la fel de frumoasă, dar total diferită. M-am format ca economist, însă îmi spuneam încă din școală că nu sunt genul care să reziste foarte mult în spatele unui birou. Deși am prins „moda” carierelor în multinaționale, iar majoritatea colegilor mei visau să lucreze în bănci, eu strâmbam din nas și-mi spuneam că trebuie să existe alternative mai creative și mă trezeam participând la concursuri studentești de prezentări de planuri de afaceri.

Nedispunând, însă, de o sumă oarecare de bani pentru a pune în practică ideile cu care mă prezentam, am ajuns să lucrez în domeniul auditului financiar. Am descoperit, însă, lucrând în audit, foarte multe lucruri pe care nu le conștientizam: că mă avantajează lucrul pe proiecte, că lucrez bine în condiții de stres, că mă motivează foarte mult provocările care-mi împing limitele la maximum, că îmi e natural să comunic cu persoane din medii diferite și să mă fac plăcută și înțeleasă.

 

Când și cum ți-a venit ideea unei afaceri de acasă și de ce o astfel de idee?

S-a întâmplat oarecum din greșeală, acum aproape doi ani, când încercam să organizăm botezul fetiței noastre. Ne-am împotmolit când a fost vorba de decor, pentru că nu ne plăcea stilul clasic de florărie și nici ce se propunea în materie de invitații, mărturii și tot felul de minuni de genul ăsta. Și, mai în glumă, mai în serios, m-am apucat să le fac singură. Tot cam atunci Cosmin, soțul meu, a prins „microbul” fotografiei, mai ales că era înnebunit să îi surprindă toate gesturile fetiței noastre, gesturi care nouă ni se păreau extraordinare, oricât de comune ar fi fost. Să spunem, deci, că am fost primii noștri clienți, apoi au urmat prieteni, prieteni ai prietenilor, și la un moment dat, ne-am dat seama că există cerere și în afara cercului nostru extins.

Care a fost bugetul pe care l-ai alocat începerii unei afaceri proprii? A avut de suferit bugetul familiei?

În afară de investiția în electronice – aparatură foto, PC, hard disk-uri etc, investițiile de start nu au fost semnificative, pentru că am mers pe ideea că suntem inventivi și ne pricepem la multe lucruri pe care le putem face singuri. Website-urile ni le-am făcut singuri, contabilitatea ne-o ținem singuri, am învățat să ne promovăm singuri, deși suntem abia la început.

E un business în care se investește mult pe proiect în materie primă perisabilă, însă investiția se recuperează relativ repede, dar au fost și momente în care ne-am aruncat cu capul înainte, riscând bugetul familiei pe o perioadă scurtă. Din fericire, până acum am avut doar de câștigat, și sperăm să fie așa și de acum încolo. Mizăm pe multă imaginație – resursa inepuizabilă în ceea ce ne privește pe amândoi.

 

Care au fost primele reacții din partea celor apropiați când le-ai povestit de ideea nebunească de a începe ceva nou, pe cont propriu?

Reacțiile au fost împărțite între admirație, uimire, sentimentul că ne jucăm cu focul.

Care sunt pentru tine avantajele și dezavantajele statutului de mamă care are biroul acasă? 

Am senzatia uneori că, deși sunt fizic lângă copiii mei, mintea mi-e la următorul proiect care întotdeauna e urgent. Da, dacă lucrezi de acasă nu este doar lapte și miere, cu atât mai puțin atunci când încerci să faci cât mai multe lucruri singur, fără să externalizezi anumite servicii, uneori din rațiuni financiare, iar alteori doar pentru că nimeni nu poate face acel lucru mai bine decât ai face-o tu.

Încerc să mă comport ca și cum în loc de doi copii aș avea trei, și, ca o mamă responsabilă, nu îmi permit să fac diferențe între ei, ci fac tot posibilul să mă împart în mod egal. Nu-mi iese întotdeauna, însă proporția reușitelor e mai mare decât a eșecurilor. Și cred că avantajul major al lucrului de acasă e că pot să mă implic activ în educația copiilor, pot să îi supervizez, pot să raspund mai rapid nevoilor lor, pentru că sunt acolo atunci când acestea apar.

 

Citiți și povestea de succes a unui blog culinar și a unui brand de haine speciale pentru alăptat, ambele creația unor mămici curajoase și harnice!

Îți recomandăm să te uiți și la acest video

Te-ar mai putea interesa